Skip to the main content

Korfbal League Recap #13

Korfbal League Topkorfbal

Groen-Geel is in de dertiende speelronde van de Korfbal League als winnaar uit de bus gekomen in de degradatiekraker met Tempo. Verder slaagde DVO er niet in zijn vijfde zege op rij te boeken, terwijl DOS’46 in eigen huis een constante overwinning boekte op LDODK.

GG/IJskoud de Beste – Tempo

Groen-Geel heeft belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en kwam op een 3-0 voorsprong. Tempo, zonder de geblesseerde Tom Steenbeek, kwam daarna op gelijke hoogte, ondanks de verdedigend goede druk van de ploeg uit Wormer. Na een 9-8 ruststand ging Groen-Geel ook na de pauze weer voortvarend van start, en kwam het – mede dankzij een buzzerbeater in de schotklok van Lisanne de Bruijn – op 15-11. Dankzij een sterk reboudende Terrenc Griemink kon Groen-Geel eenvoudig blijven aanvallen en kon Tempo het gat niet verkleinen. (Uitslag: 17-13)

PKC/SWKGroep – Blauw-Wit (A)

PKC heeft een degelijke overwinning geboekt op Blauw-Wit (A). In de eerste helft namen de dames van beide teams het initiatief met twee snelle treffers van Julie Caluwé en twee vrije ballen van Mandy Koelman. Het begin was verder niet erg hoogstaand, op een mooie treffer van Richard Kunst na. Pas halverwege het eerste bedrijf begon het te lopen bij PKC en doordat Blauw-Wit niet kon bijblijven werd er gerust met 19-10. De bezoekers kwamen scherp uit de kleedkamer en brachten de spanning terug: 21-16. Via Richard Kunst en Olav van Wijngaarden werd het verschil weer acht, waarna Laurens Leeuwenhoek zijn rentree kon maken. PKC kon de wedstrijd vervolgens uitspelen, zonder dat Blauw-Wit nog gevaarlijk in de buurt zou komen. (Uitslag: 30-24)

Fortuna/Delta Logistiek – TOP/SolarCompleet

De eerste helft was spannend, maar niet groots. Na een rappe voorsprong voor TOP kwam Fortuna even later weer langszij. TOP zette daarna weer aan en Mick Snel trok de score weer gelijk: 10-10. In het begin van het tweede bedrijf werd de korf nauwelijks gevonden: de thuisploeg scoorde via Nik van der Steen maar één keer in tien minuten. Fortuna-coach Ard Korporaal besloot vervolgens om de weer fitte Daan Preuninger in te laten vallen, maar dat mocht niet baten. Bij de bezoekers trok Barbara Brouwer het verschil naar vijf treffers: 14-19. TOP gooide via Mick Snel de wedstrijd in het slot, en kon ook Nick Pikaar nog zijn rentree laten maken. (Uitslag: 20-26)

DVO/Accountor – KZ/Thermo4U

DVO had op voorhand geschiedenis kunnen schrijven door een vijfde achtereenvolgende zege in de Korfbal League te boeken. Echter, in een volle DVO-hal in Bennekom had de thuisploeg in eerste instantie wat moeite met afronden, waardoor KZ met 4-8 de leiding nam. Bij Gertjan Meerkerk ontbrak de scherpte daarentegen niet: hij tekende tot de rust al voor tien treffers, waardoor er in Bennekom met 15-14 werd gerust. KZ had in de tweede helft echter goed vat op Meerkerk, en het waren de dames (Anouk Haars, Marjolijn Schenk, Anna Kriek en Esther Cordus) die de wedstrijd weer konden omdraaien. DVO kon na de stormloop van KZ nog wat terug doen en kwam tot 21-25, maar de bezoekers gaven de wedstrijd niet meer uit handen. Dit tot tevredenheid van de meegereisde fans. (Uitslag: 25-29)

DOS’46 – LDODK/Rinsma Modeplein

In een volgepakte Eendracht kwam de thuisploeg goed uit de startblokken. Met drie Frieswijkjes in één vak (één bij DOS’46, twee bij LDODK) liep een energiek DOS’46 van 3-3 uit naar 7-3 – met in die beginfase vooral goals van de vrouwen – en later naar 14-7. In de slotfase van de eerste helft klampte LDODK aan, met een 15-12 ruststand tot gevolg. Na de rust kwam kwam DOS’46 in tien minuten driemaal tot scoren, terwijl LDODK ondanks enkele goede kansen de korf niet wist te vinden. Op die 18-12-stand had LDODK zesmaal gewisseld, terwijl DOS’46 nog de basisacht had staan. Gesteund door een fel meelevend publiek kwam DOS’46 op 23-17. In de slotfase werd het onderling verschil (in Gorredijk werd het 24-20) een thema in de strijd om de play-offs. LDODK kon geen vuist meer maken en moest toezien hoe Leander Zwolle de dienstbare Jelmer Jonker nog verving, Pascal Frieswijk de man of the match werd en DOS’46 de ‘Derby van het Noorden’ ruimschoots won.  (Uitslag: 24-18)

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

De held van... Rick Voorneveld
Korfbal League Topkorfbal
De held van... Rick Voorneveld

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Oud-international en Korfbal Leaguespeler Rick Voorneveld keek als klein jongetje op tegen Chris Kaper. “Ik heb een kaart met een foto en handtekening van hem, toen hij in het Nederlands Team zat. Deze staat nog altijd op mijn bureau.”

Lees meer
Korfbal League Recap #4
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #4

Speelronde vier van de Cashback World Korfbal League startte in Amsterdam, waar de nummer twee PKC het opnam tegen de nummer acht Blauw-Wit. Ook de andere vier wedstrijden, waaronder Derby van het Noorden tussen LDODK/Rinsma Modeplein en DOS’46, werden op de zaterdagavond afgewerkt.

Lees meer
Junioren Hoofdklasse, #2: Geen grote verrassingen in de tweede ronde
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
Junioren Hoofdklasse, #2: Geen grote verrassingen in de tweede ronde

De competitie is pas twee speelronden oud en de ‘usual suspects’ hebben in beide Hoofdklassen de volle buit binnen. DOS’46 A1 en Fortuna/Delta Logistiek A1 kennen een vliegende start van het seizoen.

Lees meer

Topartikelen

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
Junioren Hoofdklasse, #2: Geen grote verrassingen in de tweede ronde
Ereklasse Topkorfbal
Terugblik Ereklasse #2