Skip to the main content

Korfbal League Recap #14

Korfbal League Topkorfbal

In de veertiende speelronde van de Cashback World Korfbal League is TOP de tweede plaats kwijtgeraakt na de spannende kraker tegen koploper PKC. KZ nam deze positie over, al ging dat niet vanzelf: de ploeg uit Koog aan de Zaan had een moeizame wedstrijd tegen DOS’46. Verder won Blauw-Wit de degradatiekraker tegen Groen-Geel en pakte Fortuna in een enerverende wedstrijd erg belangrijke punten tegen directe concurrent LDODK. 

Blauw-Wit (A) – GG/IJskoud de Beste

In een bomvolle Blauw-Withal vond de degradatiekraker tussen de nummers acht en negen van de Korfbal League plaats. De ploegen begonnen voortvarend aan de wedstrijd – beiden scoorden in de eerste minuut – maar daarna duurde het lang voordat de korf weer gevonden werd. Pas drie minuten later scoorde Kevin Dik weer een afstandsschot en vervolgens gingen de ploegen tot de 3-3 gelijk op. Kenny Lauf zorgde er toen voor dat de thuisploeg voor het eerst op een gat van twee doelpunten kwam door vlak achter elkaar twee afstandsschoten binnen te schieten, maar moest al snel daarna gewisseld worden wegens een blessure. Otto Fabius kwam op zijn plaats. Hoewel Groen-Geel met meerdere wissels het tij probeerde te keren, gaf Blauw-Wit deze voorsprong niet meer weg. Sterker nog, via Mandy Koelman liepen de Amsterdammers zelfs uit naar 10-6. Dit leek ook de ruststand te worden, maar daar stak Stijn Hoekstra een stokje voor: met twee doelpunten halveerde hij de achterstand van zijn ploeg en zo gingen de ploegen met een 10-8 stand rusten.

In de tweede helft kwamen de gasten binnen een minuut op gelijke hoogte, maar het lukte hen niet om deze goede start door te zetten. Mike van de Reep en Randell van der Steen zorgden er met hun doelpunten voor dat de thuisploeg weer aan de goede kant van de score kwam te staan en daardoor liep Groen-Geel de rest van de tweede helft achter de feiten aan. Blauw-Wit bleef vooral over de dames goed scoren, terwijl de uitploeg meer moeite had om de korf te vinden. Zo liepen de Amsterdammers uit naar een 19-13 stand en daarmee was de wedstrijd beslist. In de laatste tien minuten van de wedstrijd waren de doelpunten ook aan de kant van de thuisploeg schaars, maar de ploeg uit Wormer kon geen vuist meer maken. Blauw-Wit pakt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie, terwijl het voor Groen-Geel nu wel erg lastig wordt om directe handhaving te bewerkstelligen. (Uitslag: 20-15)

LDODK/Rinsma Modeplein – Fortuna/Delta Logistiek

Er zaten veel verrassingen in de basisopstellingen van beide ploegen. Fortuna startte zonder de zieke Thomas Reijgersberg: zijn plek werd vervangen door Sijmen van den Bergh. Bij LDODK kreeg Marlou Kuiper ten koste van Lieneke Pries een basisplaats en maakte Femke Faber haar rentree in de Korfbal League. De openingsfase was voor de dames van de thuisploeg. Marloes Frieswijk en Marjolijn Kroon openden de score en vlak daarna bekroonde Faber haar rentree met een doelpunt. LDODK was de betere ploeg in de openingsfase, maar het gat werd nog niet groter dan vier doelpunten. In het tweede gedeelte van de eerste helft kreeg de thuisploeg het aanvallend lastiger, terwijl Fortuna steeds beter in de wedstrijd kwam. Zo kroop de uitploeg onder leiding van Fleur Hoek en Nik van der Steen langzaam dichterbij en kwam het zelfs op een 10-12 voorsprong. De gasten probeerden deze voorsprong uit te bouwen om zo comfortabel de rust in te kunnen gaan, maar Erwin Zwart zorgde er met twee doelpunten voor dat dit niet zou lukken. Beide ploegen scoorden daarna nog een keer, waardoor ze de kleedkamers in gingen met een 13-13 stand.

In de tweede helft kwam Daan Preuninger binnen de lijnen, naast de scherp schietende Van der Steen. Fortuna schoot uit de startblokken en kwam zo snel op 13-15 voorsprong. Vervolgens gingen de ploegen gelijk op en leek het vooral een directe wedstrijd te zijn tussen Van der Steen en Erwin Zwart. Van der Steen zorgde steeds voor een voorsprong van twee doelpunten, die Erwin Zwart in de volgende aanvallen weer gelijk trok. Echter, naarmate de tweede helft vorderde ging Fortuna over meerdere schijven scoren, terwijl de thuisploeg afhankelijk bleef van voornamelijk Erwin Zwart en Femke Faber. Dit maakte het verschil en zo stonden de gasten, dankzij een mooie buzzerbeater van Joren van Nieuwenhuijzen, vlak voor tijd met 22-26 voor. LDODK maakte het in de slotfase nog erg spannend, maar Fortuna liet zich niet gek maken en speelde de wedstrijd zakelijk uit. Zuur puntverlies voor de Friezen, die bovendien het onderlinge resultaat nu in hun nadeel hebben (het eerste duel werd met 22-23 gewonnen). De komende weken moet er gewonnen worden om nog kans te maken op de play-offs. (Uitslag: 26-28)

TOP/SolarCompleet – PKC/SWKGroep

In een uitverkochte sporthal De Korf mochten TOP en PKC gaan uitvechten wie na deze speelronde de koploper van de Korfbal League zou worden. Bij TOP startte Julia Schuiling opnieuw in de basis, ten koste van Roos Verheugt. De openingsfase was voor de uitploeg, die na de openingstreffer van Sanne van der Werff uitliep naar een 0-3 voorsprong. De thuisploeg had veel moeite met het tactische achterverdedigen van PKC en was daardoor slordig in de aanval. Pas na bijna vijf minuten deed Jet Hendriks via een strafworp iets terug en vanaf dat punt kantelde de wedstrijd. Vooral doordat aanvallend de betere keuzes werden gemaakt draaide de thuisploeg via een 7-0 run de achterstand om naar een 7-3 voorsprong. Echter, PKC gaf zich niet zomaar gewonnen en knokte zich mede via Richard Kunst (die zijn tweehonderdste wedstrijd in de Korfbal League speelt) terug in de wedstrijd. Ondanks dat beide ploegen erg mooie acties lieten zien was het afrondingspercentage laag, waardoor het verschil klein bleef. Deze enerverende eerste helft resulteerde in een 12-9 ruststand.

In de tweede helft bracht Olav van Wijngaarden met een mooie doorloopbal het verschil terug tot twee doelpunten. TOP scoorde lang goed mee waardoor het aan de goede kant van de score bleef, maar PKC kwam, mede dankzij invalbeurten van Laurens Leeuwenhoek en Suzanne Struik, toch op gelijke hoogte. Sanne Jousma zorgde er toen met haar honderdste doelpunt in de Korfbal League voor dat TOP nog op voorsprong kwam, maar daarna trok PKC de wedstrijd naar zich toe. De uitploeg was sterker in de slotfase, vooral verdedigend. Daarnaast was Kunst niet te stoppen, mede doordat Marijn van den Goorbergh erg goed stond te rebounden. De topscoorder van PKC zorgde voor de 17-18 en 17-19, waarna Sanne van der Werff, die ook de openingstreffer maakte, de eindstand bepaalde op 17-20. Met deze overwinning verstevigt PKC zijn koppositie, terwijl TOP terugzakt naar de derde plaats. (Uitslag: 17-20)

KZ/Thermo4U – DOS’46

In Koog aan de Zaan stond er veel op het spel: bij winst zou DOS’46 op gelijke hoogte komen met KZ, terwijl KZ met de overwinning een grote stap richting de play-offs zou zetten. Eerder op de dag werd bekend dat het trainer/coachduo Dennis Doves en Remco Boer ook volgend seizoen aan het roer staat bij KZ. Hoewel beide ploegen dus gebrand waren om te winnen, startte de thuisploeg het beste aan de wedstrijd. Anna Kriek maakte de 1-0 en die stand bleef lange tijd staan. Pas drie minuten later bracht Geertje Hoekstra DOS’46 op gelijke hoogte. Mede dankzij de hoge verdedigende druk hadden beide ploegen moeite om de korf te vinden. KZ schoot over meerdere schijven iets scherper, waardoor de ploegen met een 8-5 stand de kleedkamers in gingen.

In de tweede helft probeerde DOS’46 met meerdere wissels een betere grip te krijgen op de te wedstrijd. Dat pakte niet helemaal uit zoals de uitploeg wilde, want hoewel Geertje Hoekstra het verschil verkleinde naar 8-6, scoorde KZ goed mee. DOS’46 bleef knokken om op gelijke hoogte te komen, maar de thuisploeg speelde de wedstrijd zakelijk uit. Het verschil werd in de gehele tweede helft niet kleiner dan twee doelpunten en daardoor hadden de gasten vlak voor tijd nog wel een kans op de overwinning, maar de doelpunten wilden niet vallen. Het lukte Alwin Out wel om te scoren en daarmee was de wedstrijd beslist. Joost Hofman deed nog een duit in het zakje en daardoor won KZ ietwat geflatteerd met 18-14. Een knappe teamprestatie van de thuisploeg, die nu de tweede plaats overneemt van TOP. (Uitslag: 18-14)

Tempo – DVO/Accountor

In Alphen aan den Rijn werd de score geopend door de topscorer van DVO: Gertjan Meerkerk. Dit betekende niet dat het een makkelijke overwinning zou worden voor de gasten, want Tempo maakte het DVO erg lastig in de openingsfase. Tempo speelde met Anne Otten op de plaats van Elma Schreuder, Schreuder was eerder deze week op de training geblesseerd geraakt. Hoewel Meerkerk aanvallend opnieuw onhoudbaar was (elf doelpunten in totaal), had hij in de verdediging veel moeite met de scherp schietende Jelle Steenbeek. Hierdoor gingen de ploegen tot de 6-6 gelijk op, maar toen ging het andere vak van DVO ook mee scoren, waardoor de gasten uitliepen naar een 6-10 voorsprong. Veel groter werd dat verschil niet in de eerste helft doordat Tempo zich niet zomaar gewonnen gaf. Dit resulteerde in een 10-14 ruststand.

De thuisploeg begon vervolgens niet scherp aan de tweede helft en daar maakte DVO gretig gebruik van. Via de heren breidden de gasten hun voorsprong uit naar 10-18. Het verschil werd nog teruggebracht tot 15-20, maar daarna brak er een doelpuntloze fase aan voor Tempo. DVO ging wel vrolijk door met scoren en met een 15-23 stand was de wedstrijd beslist. Met zijn zesde doelpunt zorgde Jelle Steenbeek nog voor de 16-23, maar daarna viel de thuisploeg opnieuw stil waardoor de gasten konden uitlopen naar een 16-28 overwinning. Geen bonuspunten voor Tempo, want hoewel de ploeg zich goed staande hield in de eerste helft, bleek DVO toch een maatje te groot. (Uitslag: 16-28)

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Playlist: Brett Zuijdwegt
Topkorfbal
Playlist: Brett Zuijdwegt
In de rubriek 'Playlist' geven topkorfballers, -trainers/coaches en -scheidsrechters een inkijkje in hun muzieksmaak. Alle nummers worden toegevoegd aan de Korfbal.nl Playlist op Spotify. Brett Zuijdwegt, speelster van PKC/Vertom en TeamNL Korfbal: ‘Dit nummer betekent veel voor mijn vader en mij.’
Lees meer
Online korfbalplatform: veelbelovende start met verbeterpunten
Korfbal League Topkorfbal
Online korfbalplatform: veelbelovende start met verbeterpunten
Afgelopen weekend waren op het gezamenlijke online korfbalplatform van Eyecons de eerste (oefen)duels in de Korfbal League en Reserve Korfbal League te zien. Na twee onderlinge duels van TeamNL Korfbal in november en december beleefde het platform dus in het nieuwe jaar z’n echte vuurdoop.
Lees meer
Jet Hendriks stopt bij TeamNL Korfbal, neemt ook in clubverband afscheid
Internationaal Korfbal League TeamNL Korfbal Topkorfbal
Jet Hendriks stopt bij TeamNL Korfbal, neemt ook in clubverband afscheid
Jet Hendriks zwaait af bij TeamNL Korfbal. Dat heeft ze onlangs meegedeeld aan bondscoach Jan Niebeek. Ook heeft ze besloten om te stoppen bij haar huidige club KZ/Thermo4U.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Selectie World Games 2022 bekend
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #9: alle kruisfinalisten bekend