Skip to the main content

Korfbal League Recap #15

Korfbal League Topkorfbal

In de vijftiende speelronde van de Cashback World Korfbal League is er één beslissing gevallen: Blauw-Wit heeft zichzelf verzekerd van handhaving. PKC had zich dit weekend kunnen plaatsen voor de play-offs, maar de koploper wist deze kans niet te verzilveren: in een bloedstollende wedstrijd werd er verloren van LDODK. Ook Fortuna pakte dankzij een goede tweede helft belangrijke punten tegen KZ. Door deze uitslagen en door de overwinning van DVO op DOS’46 maken er nog maar liefst zeven ploegen kans op de play-offs. 

Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Thermo4U

De wedstrijd tussen deze twee play-offkandidaten ging knallend van start: na elf seconden maakte Fleur Hoek al een mooie actie, waar ze een strafworp mee verdiende. Deze werd verzilverd, maar in de eerstvolgende aanval zette Marjolijn Schenk haar ploeg alweer op gelijke hoogte. Ook in de rest van de eerste helft gingen de ploegen gelijk op. De teams maakten het elkaar lastig, maar ook de onderlinge duels tussen de spelers waren interessant. Zo hadden Thomas Reijgersberg en Joost Hofman een aantal hevige duels onder de paal en hielden Nik van der Steen en Alwin Out elkaar op een doelpunt voor rust. Daan Preuninger kwam al snel binnen de lijnen om zijn ploeg aan een voorsprong te helpen, tot de 5-5 was het uitblinkster Fleur Hoek die de thuisploeg in leven hield: zij maakte vier van de vijf doelpunten. Pas drie minuten voor tijd lukte het Fortuna om op een voorsprong van twee doelpunten te komen (11-9). Dit moment was de uitgelezen kans voor de ploeg uit Delft om door te drukken, maar dat wist Anouk Haars met een vrije bal te voorkomen. Hierdoor gingen de ploegen met een nipte voorsprong voor de thuisploeg de kleedkamers in.

In de beginfase van de tweede helft lukte het beide ploegen niet om de korf te vinden: pas na vijf minuten spelen verdubbelde Hoek (uiteindelijk goed voor acht doelpunten) de marge. Fortuna scoorde in de eerste tien minuten van de tweede helft maar vijf keer, maar dat was geen probleem omdat KZ ook maar twee keer de korf vond. Nadat Hoek de 18-12 binnenschoot had de thuisploeg de overwinning binnen handbereik, maar de gasten gaven zich niet zomaar gewonnen. Via onder andere een mooie fade-away van Esther Cordus knokte de uitploeg zich terug tot 20-17. Echter, na een aantal dure missers kreeg de thuisploeg weer vertrouwen en was het opnieuw de scherp schietende Hoek die voor de 21-17 zorgde. Van der Steen kwam in de eindfase eindelijk onder de druk van Out uit en hij besliste met drie doelpunten – waaronder een mooie doorloopbal – de wedstrijd. Schenk deed nog wat terug met een knappe onehander, maar dat doelpunt kwam te laat. Fortuna wint en heeft dankzij deze eindsprint ook het onderling resultaat in het voordeel. (Uitslag: 24-18)

Blauw-Wit (A) – Tempo

Tempo wilde – net zoals in de vorige ontmoeting met Blauw-Wit – maar al te graag de winst pakken. Echter, de uitploeg kende een moeizame start: het eerste doelpunt voor de gasten viel pas na zeven minuten spelen. Blauw-Wit zat in de beginfase een stuk beter in de wedstrijd. De ploeg uit Amsterdam liep uit naar een 8-2 voorsprong, waardoor Tempo al snel een time-out aanvroeg om het tij te keren. Toen Evelien de Feijter meteen de 8-3 scoorde leek dit te gaan lukken, maar niets bleek minder waar. Aan de hand van uitblinkers Mike van der Reep (vijf doelpunten voor rust) en Mandy Koelman (vier doelpunten voor rust) breidde Blauw-Wit zijn voorsprong uit. Dankzij Stijn Eilers en Jelle Steenbeek (zij maakten zes van de zeven doelpunten) konden de gasten nog enigszins bijblijven, wat resulteerde in een 15-7 ruststand.

In de tweede helft wisselden Eilers en Martin Steenbeek van vak, maar dit pakte in de beginfase niet uit zoals Tempo gehoopt had. Pas na vier minuten spelen opende Otto Fabius – die deze week een basisplaats kreeg – namens Blauw-Wit de score in de tweede helft. In het eerste kwartier van het tweede bedrijf waren de doelpunten aan beide kanten schaars, wat vooral bij Tempo voor problemen zorgde. In de laatste tien minuten van de wedstrijd vonden de gasten wat gemakkelijker de korf, maar ze kwamen niet dichterbij dan een 21-12 stand. Hierdoor kon Blauw-Wit zonder problemen de wedstrijd over de streep trekken en daarmee zijn de Amsterdammers, na het verlies van Groen Geel, gehandhaafd in de Korfbal League. (Uitslag: 26-14)

GG/IJskoud de Beste – TOP/SolarCompleet

Bij TOP startte sterspeler Nick Pikaar weer in de basis. Ook bij Groen-Geel waren er opvallende wijzigingen in de basis: de thuisploeg startte zonder Terrenc Griemink en Susila Klein aan de wedstrijd. Hun plekken werden opgevuld door Martin Coevert en Elise Al. In de openingsfase van de wedstrijd gingen de ploegen gelijk op, maar na de 2-2 werd het eerste verschil gemaakt. Pikaar bewees zijn waarde door twee keer op rij te scoren en daarna bepaalde Mick Snel met een mooie doorloopbal de stand op 2-5. Groen-Geel kreeg in de volgende fase veel vrije ballen mee en daar maakte de thuisploeg goed gebruik van. Hierdoor kon de ploeg uit Wormer tot de 4-5 bijblijven, maar daarna was TOP niet te houden. De gasten schoten erg scherp – zo had Mick Snel voor zijn eerste drie doelpunten maar vier pogingen nodig – en liepen uit naar een 4-11 stand. De thuisploeg wist zich nog enigszins te herpakken en kwam terug tot 8-12, maar TOP bleef rustig en kon daardoor met een comfortabele 8-14 stand de kleedkamers in.

Groen-Geel schoot uit de startblokken in de tweede helft: via Lindsy Krop en Fenna Jagtman (die tegen haar oude ploeg speelde) kwam de thuisploeg al snel op 10-14. Echter, daarna had de ploeg uit Wormer opnieuw moeite met scoren, terwijl TOP wel makkelijk de korf wist te vinden. De uitploeg liep in een rap tempo uit naar 13-23 en daardoor was de rest van de wedstrijd een formaliteit. Dit betekende wel dat beide ploegen vrijuit konden spelen in de laatste fase van de wedstrijd en dat leverde een aantal mooie doelpunten op, zoals de knappe onehander van Martin Coevert. TOP sleepte de punten zonder problemen binnen, maar kreeg vlak voor tijd nog wel een domper te verwerken: Tim Flokstra kwam na een reboundduel ongelukkig neer en moest geblesseerd het veld verlaten. Door dit verlies kan Groen-Geel concurrent Blauw-Wit niet meer inhalen en zal de ploeg uit Wormer zich hoogstwaarschijnlijk moeten klaarmaken voor de play-downs, de laatste kans op handhaving in de Korfbal League. (Uitslag: 19-33)

PKC/SWKGroep – LDODK/Rinsma Modeplein

LDODK moest vandaag van koploper PKC winnen om de negatieve reeks van afgelopen weken te doorbreken en om nog kans te hebben op deelname aan de play-offs. Hoewel Marloes Frieswijk de eerste pass van PKC onderschepte, begon de uitploeg niet goed aan de wedstrijd. Julie Caluwé opende de score en daarna liep de thuisploeg uit naar een 4-0 voorsprong. LDODK had in de beginfase veel eenschotsaanvallen en zodoende maakte Femke Faber pas na negen minuten het eerste doelpunt voor de uitploeg. Echter, doordat PKC ook moeizaam de korf vond konden de gasten zich langzaam maar zeker terugvechten in de wedstrijd. Na een 0-4 run kwam LDODK op gelijke hoogte en hoewel Richard Kunst daarna weer voor een Papendrechtse voorsprong zorgde, lag het initiatief de rest van de eerste helft bij de uitploeg. Laurens Leeuwenhoek kwam nog binnen de lijnen, maar ook hij kon niet voorkomen dat LDODK zijn voorsprong uitbreidde. Vlak voor rust bewees Femke Faber (uiteindelijk goed voor zeven doelpunten) opnieuw haar klasse door met twee doelpunten op rij voor een verschil van zes doelpunten te zorgen (6-12). PKC probeerde dit verschil nog te verkleinen, maar omdat de uitploeg ook wist te scoren gingen de ploegen rusten met een 7-13 stand.

In de tweede helft ging PKC in de achtervolging en dankzij een doelpuntloze fase van LDODK pakte dit goed uit. Met een 5-0 run en bracht de thuisploeg het verschil terug tot 12-15. Een lange tijd kwamen de Papendrechters niet dichterbij dan een verschil, maar toen miste Julian Frieswijk op een cruciaal moment (17-20 stand) een strafworp. De heren van PKC maakten toen hun kansen wél af en zo kwam de thuisploeg opnieuw op gelijke hoogte. Echter, Erwin Zwart voorkwam verdere problemen voor de gasten door direct daarna de 20-21 binnen te schieten. Een bloedstollende slotfase brak aan, waarin de dames van LDODK het verschil maakten. Zij zorgden ervoor dat de uitploeg vlak voor tijd met twee doelpunten voor stond en hoewel Julie Caluwé nog voor de 22-23 zorgde, lukte het de ploeg uit Papendrecht niet om dit gat te overbruggen. LDODK pakt zwaarbevochten en erg belangrijke punten in de strijd voor de play-offs, terwijl PKC door deze derde thuisnederlaag nog niet zeker is van seizoensverlenging. (Uitslag: 22-23)

DOS’46 – DVO/Accountor

Een gehavend DOS’46 moest in een erg belangrijke wedstrijd aantreden tegen DVO. De thuisploeg startte zonder coach Pascal Zegwaard, eerder vandaag werd bekend dat Zegwaard en DOS’46 deze week uit elkaar zijn gegaan. Daarnaast begonnen ook sterspelers Harjan Visscher en Jelmer Jonker op de bank. Volgens DOS’46 waren beide spelers aangeslagen door het vertrek van de coach en de perikelen daaromheen en heeft Roger Hulzebosch (de interim-coach) daarom besloten om de spelers op de bank te laten beginnen. Hun plekken werden verdienstelijk opgevuld door Wiljan Snip en Leander Zwolle. Ondanks alle problemen bij de thuisploeg gingen de ploegen in de beginfase gelijk op. Door de slordigheden aan beide kanten waren de doelpunten schaars: na acht minuten spelen stond er nog maar een 4-4 stand op het scorebord. Toen brak er een doelpuntloze fase aan bij de gasten en daar profiteerde de thuisploeg van. Via een 4-0 run sloeg de ploeg uit Nijeveen het eerste gat in de wedstrijd, maar vlak daarna bracht DVO het verschil alweer terug tot twee doelpunten. Fardau de Boer probeerde met twee doelpunten te voorkomen dat de gasten nog dichterbij kwamen, maar vlak voor rust waren de rollen omgedraaid. Ditmaal was het DOS’46 dat in een doelpuntloze fase zat en DVO dat daarvan kon profiteren. De gasten kwamen op gelijke hoogte en na een mooie doorloopbal van Chris van Haren kwamen ze zelfs op voorsprong, maar die was bij rust alweer geneutraliseerd: 12-12.

De ploeg uit Bennekom startte het best aan de tweede helft door een 12-14 voorsprong te nemen en hierdoor moest de thuisploeg de gehele tweede helft in de achtervolging. DVO kwam af en toe op een verschil van drie doelpunten, maar omdat het gat niet groter werd dan dat bleef de thuisploeg in leven. Echter, hoewel DOS’46 bleef knokken, lukte het de ploeg uit Nijeveen niet om dit gat te overbruggen. Met een 17-19 stand kwam Harjan Visscher nog binnen de lijnen, maar ook hij kon zijn ploeg niet op gelijke hoogte brengen. Vijf minuten voor tijd werd de wedstrijd door de topscoorder van DVO beslist: Gertjan Meerkerk (die vandaag ‘maar’ vijf doelpunten maakte) zorgde met een vrije bal voor de 17-22. DVO wint, maar door twee doelpunten in de slotfase zorgde DOS’46 er wel voor dat het onderling resultaat in hun voordeel blijft. (Uitslag: 19-22)

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk