Skip to the main content

Korfbal League Recap #16

Korfbal League Topkorfbal

Het is ongemeen spannend in de slotfase van dit seizoen van de Cashback World Korfbal League. PKC/SWKGroep pakte het eerste ticket voor de play-offs dankzij een klinkende overwinning op KZ/Thermo4U en ook LDODK/Rinsma Modeplein boekte een eenvoudige, maar belangrijke overwinning op GG/IJskoud de Beste. Blauw-Wit en TOP/SolarCompleet maakten er een ontzettend spannende wedstrijd van.

TOP/SolarCompleet – Blauw-Wit (A)

Een wedstrijd met verschillende belangen voor beide ploegen. Voor Blauw-Wit stond er niets meer op het spel waardoor zij vrijuit konden spelen. TOP kon een overwinning goed gebruiken in de race voor de play-offs. Bij TOP startte Thomas Tiggelman in de basis voor de geblesseerde Tim Flokstra en bij Blauw-Wit had Otto Fabius een basisplaats bemachtigd. De wedstrijd ging flitsend van start, want na twee minuten spelen stond het al 2-2. Daarna was het Blauw-Wit dat telkens op voorsprong kwam. Via 3-6 liepen de Amsterdammers verder uit naar 8-12. Mick Snel moest toen het veld verlaten (niet fit), Wouter de Koning was zijn vervanger. Vanaf dat moment ging het beter lopen bij de thuisploeg waardoor het bij 12-12 weer gelijk stond. De ploegen leken met 14-14 te gaan rusten, maar het was Randell van der Steen die met nog twee seconden op de klok de 14-15 binnen schoot.

Na rust lag het initiatief weer bij Blauw-Wit. Tot aan 21-23 bleef het gat van twee doelpunten intact en had TOP al veel wissels toegepast. Frank Mostard maakte een goede invalbeurt want met zijn derde doelpunt zorgde hij voor de gelijkmaker: 24-24. Er brak een spannende eindfase aan en met nog twee minuten te spelen stond het 25-25. Mostard benutte een strafworp en de wedstrijd leek beslist. Blauw-Wit zette alles op alles en bracht Loraine Vissers naast Mandy Koelman in het aanvalsvak. De Amsterdammers wilden nog een strafworp, maar kregen deze niet en wegens protest kreeg Gerald van Dijk nog een groene kaart voorgehouden. Een heerlijke wedstrijd die – met een beetje geluk – gewonnen werd door de thuisploeg. (Uitslag: 26-25)

KZ/Thermo4U – PKC/SWKGroep

In Koog aan de Zaan werd er een belangrijke wedstrijd afgewerkt tussen twee ploegen die aanspraak willen maken op de play-offs. Bij PKC startte Laurens Leeuwenhoek weer in de basis ten koste van Randy Oosting en Suzanne Struik startte op de plaats van Zita Schröder. Echter, het was de thuisploeg die uit de startblokken schoot en in een mum van tijd met 2-0 voor stond. PKC had deze achterstand bij 3-4 alweer omgebogen in een voorsprong. Bij een stand van 4-5 miste Joost Hofman een strafworp en hier profiteerde PKC van, want de Papendrechters sloegen vanaf dat moment voor het eerst een gat van drie doelpunten verschil (4-7). Nadat Maaike Steenbergen het veld met een op het oog zware knieblessure moest verlaten kwam bij PKC Daphne Roelofs in het veld. Zij zette haar ploeg meteen op vier doelpunten verschil: 6-10. Deze voorsprong werd voor rust nog uitgebreid waardoor er met 8-15 de rust werd ingegaan.

Na rust liep PKC alleen maar verder uit en probeerde KZ met verschillende wissels beter in de wedstrijd te komen. Echter, bij 13-23 stond er al een verschil van tien doelpunten op het scorebord en kwam de overwinning voor PKC niet meer in gevaar. De Papendrechters speelden een goede wedstrijd en scoorden over veel verschillende schijven. Door deze winst heeft PKC het eerste ticket voor de play-offs bemachtigd en zal KZ alles op alles moeten gaan zetten in de laatste twee wedstrijden. (Uitslag: 18-30)

Tempo – DOS’46

DOS’46 begon wederom met Leander Zwolle en Wiljan Snip in de basis Marieke Klaver startte in plaats van Geertje Hoekstra, die last heeft van haar achillespees. Interim-coach Roger Hulzebosch kon niet beschikken over Jelmer Jonker en Harjan Visscher. Het bestuur van DOS’46 koos begin van de week voor rust binnen de A-selectie en besloot daarbij beide spelers een week buiten de selectie te laten. ‘Het bestuur benadrukt dat deze beslissing niet disciplinair van aard is richting Jonker en Visscher, die onder andere grote moeite hadden met het vertrek van hoofdcoach Pascal Zegwaard, maar enkel bedoeld is om even rust te creëren’, zo luidt een passage uit het bericht dat DOS’46 zaterdagavond naar buiten bracht. Tempo moest het ook nog steeds doen zonder Elma Schreuder en Tom Steenbeek.

De wedstrijd ging in de beginfase gelijk op, maar daarna was het DOS’46 dat de eerste echte voorsprong wist te pakken: 3-7. Tempo leek terug te komen, maar de uitploeg had op tijd het vizier weer op scherp, waardoor DOS’46 tot aan de rust aan de goede kant van de score stond: 13-17.

Na rust kwam Tempo beter in de wedstrijd en kroop het beetje bij beetje dichterbij. Het was Jelle Steenbeek die met twee doelpunten op rij voor de 20-20 zorgde. Vanaf dat moment wist Tempo de wedstrijd te kantelen en aan de hand van Edwin van der Weijde sloeg Tempo het eerste gat: 24-22. Deze voorsprong gaven de Alphenaren niet meer uit handen. DOS’46 kwam nog regelmatig terug tot één goal verschil, maar wist niet meer op gelijke hoogte te komen. Het waren Van der Weijde en Jelle Steenbeek die beslissend waren voor Tempo en met beiden twaalf doelpunten de wedstrijd in het slot gooiden en de overwinning voor Tempo binnenhaalde. (Uitslag: 30-25)

DVO/Accountor – Fortuna/Delta Logistiek

Een belangrijke wedstrijd in de strijd om de play-offs. In een sfeervolle hal ging de wedstrijd wat zenuwachtig van start. Het werd meteen een tactisch schaakspel, want Gertjan Meerkerk en Adriënne van Ofwegen begonnen aan de kant, maar kwamen bij het eerste fluitsignaal meteen in het veld. DVO was hierdoor al meteen vier wissels kwijt. Bij Fortuna startte Michelle van Geffen in de basis. Er werd niet veel gescoord in de beginfase, maar het waren de Bennekommers die het voortouw namen: 6-4. De thuisploeg wist verder uit te lopen en bij 12-7 was het eerste serieuze gat geslagen. Gertjan Meerkerk bepaalde de ruststand met zijn zevende doelpunt van de wedstrijd op 13-9.

Ook in de tweede helft was het DVO dat de betere ploeg was. De Bennekommers profiteerden van het feit dat er bij Fortuna niet goed geschoten werd en meerdere spelers onder de maat speelden. Mooie combinaties tussen Meerkerk en Chris van Haren zorgden zelfs voor zes doelpunten verschil (16-10) en dit gat kwam Fortuna niet meer te boven. Drie gemiste strafworpen van Fortuna in de laatste tien minuten van de wedstrijd waren tekenend voor de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts. Door deze overwinning blijft DVO hoop houden op de play-offs en zal er bij Fortuna volgende week uit een ander vaatje getapt moeten worden. (Uitslag: 22-17)

LDODK/Rinsma Modeplein – GG/IJskoud de Beste

De Friezen begonnen goed aan de wedstrijd. Verdedigend waren ze scherp en na vijf minuten spelen stond er een 4-0 voorsprong op het scorebord. Bij 6-0 was het Elise Al die het eerste doelpunt voor Groen-Geel kon maken door middel van een strafworp. De uitploeg had het lastig en kon geen goede aanvallen neerzetten. Ook een time-out en twee vroege wissels konden het tij niet keren. Bij 12-5 had LDODK al een comfortabel gat geslagen. Daarna stokte het scoren wat bij de thuisploeg waardoor er met een 14-7 stand gerust werd. Van de zeven doelpunten van Groen-Geel waren er maar liefst vijf vanaf de strafworpstip.

Na rust kwam Groen-Geel wel wat beter in de wedstrijd en wisten de Wormernezen wat meer velddoelpunten te scoren, maar ze waren niet bij machte om het LDODK moeilijk te maken. Bij 22-12 stond er voor het eerst een verschil van tien doelpunten op het scorebord en mochten bij LDODK Diana van der Vorst en Eline Haan hun invalbeurt nog maken. De thuisploeg trakteerde het publiek nog op mooie acties en wist de dertig doelpunten aan te tikken, waarbij alle spelers (inclusief invallers) hadden gescoord. Een simpele, maar belangrijke overwinning voor LDODK en voor Groen-Geel een wedstrijd om snel te vergeten. (Uitslag: 32-16)

Foto: Jasper Vierbergen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk