Skip to the main content

Korfbal League Recap #17

Korfbal League Topkorfbal

In Wormer stuntte GG/IJskoud de Beste met een overwinning op KZ/Thermo4U. Hiermee ontloopt Groen-Geel rechtstreekse degradatie. Fortuna/Delta Logistiek versloeg met DOS’46 met een ruim verschil en is daarmee zeker van seizoensverlenging. Op zondag stelde LDODK/Rinsma Modeplein ook een plaats in de play-offs veilig door een degelijke overwinning op Blauw-Wit (A) te boeken.

GG/IJskoud de Beste – KZ/Thermo4U

Voor KZ vielen er belangrijke punten te halen om de play-offs te bereiken; Groen-Geel had die punten nodig tegen degradatie. Al snel bleek dat beide ploegen in deze derby op scherp stonden. Kevin Dik schoot direct zijn eerste schot raak, waarna Alwin Out wist te counteren. Opvallend was dat heren Carlo de Vries en Kevin Dik bij elkaar in het vak stonden. Echter, het was KZ dat aan de goede kant van de score zat. Van 3-3 liepen de Koogers uit naar 3-6. Vanaf dit moment zette de thuisploeg veel druk naar binnen en gingen er meer doelpunten vallen. Na een lange doelpuntloze fase nam Groen-Geel het initiatief en werd het verschil verkleind. Martin Coevert was belangrijk voor zijn ploeg, hij maakte de 9-10 en de 10-10. Ook Dik was voor de thuisploeg van groot belang: hij scoorde de gelijkmaker vlak voor rust (11-11).

Beide ploegen begonnen minder scherp aan de tweede helft. Een doelpuntloze periode en een groene kaart voor Dik leek voor KZ een mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar het verschil werd nooit groter dan twee doelpunten en Groen-Geel bleef aan het elastiek. In de slotfase schoten Stijn Hoekstra en Carlo de Vries de Wormernezen weer naast KZ (15-15). Met nog een kleine drie minuten op de klok waren de aanvallen van beide ploegen chaotisch. Dertig seconden voor het einde strandde de laatste aanval van KZ en Groen-Geel nam een time-out. Iedereen met een groen-geel hart leek het gelijkspel en het gewonnen punt te vieren, maar in de absolute slotseconde was het Kevin Dik die zijn ploeg naar de overwinning schoot. Zo is Groen-Geel zeker van de negende plek en de play-downs om handhaving in de Korfbal League. (Uitslag 16-15)

PKC/SWKGroep – DVO/Accountor

Zita Schröder begon weer in de basis bij PKC en Daphne Roelofs kreeg een basisplaats vanwege de geblesseerde Maaike Steenbergen. Richard Kunst opende de score voor PKC, waarna Chris van Haren iets terug deed voor DVO. Ook Randy Oosting begon scherp, Kunst en Oosting waren samen goed voor de eerste zeven doelpunten van de thuisploeg. Er werd al snel een gat geslagen dat onoverbrugbaar bleek voor DVO, mede doordat Gertjan Meerkerk aan banden werd gelegd. Hij kwam vier keer tot scoren in de eerste helft, waar PKC over alle schijven gevaarlijk was. Bovendien bleef DVO steken op veel eenschotsaanvallen. Vlak voor rust deed Sanne van der Werff nog een duit in het Papendrechtse zakje, waarmee de ruststand op 23-14 kwam. In het tweede bedrijf konden de Bennekommers scorend bijblijven, maar het gat dat in de eerste helft geslagen was kon niet meer worden gedicht. DVO kwam nooit dichterbij dan zeven verschil en is dankzij het verlies afhankelijk van de uitslag bij Blauw-Wit – LDODK zondag als het gaat om het halen van de play-offs. (Uitslag 38-28)

TOP/SolarCompleet – Tempo

Bij de thuisploeg startte wederom zonder Tim Flokstra, Frank Mostard en Celeste Split. Hierdoor stond Stan Postma in de basis. Bij Tempo startte Thomas van Haastrecht in de basis en Anne Otte verving Elma Schreuder die met een knieblessure kampt. TOP kon belangrijke punten bemachtigen in de strijd om de play-offs, maar de gasten begonnen scherper. Het was Jelle Steenbeek die zijn ploeg naar een voorsprong schoot. Hierna had TOP het ritme te pakken en van 3-2 liepen de Sassemers snel uit door acht doelpunten op rij. De heren van Tempo maakten het verschil vlak voor rust nog iets kleiner (16-8).

Na de onderbreking was het duidelijk dat TOP het ticket voor de play-offs veilig ging stellen. Nick Pikaar was weer terug in vorm en hier had Edwin van der Weijde moeite mee. Steenbeek en Van Haastrecht probeerden de schade nog beperkt te houden, maar het definitieve gat was al geslagen. TOP wist over vele schijven te scoren en was de bovenliggende partij gedurende de hele wedstrijd. Door de winst van Groen-Geel op KZ is degradatie voor Tempo een feit. (Uitslag 34-18)

Fortuna/Delta Logistiek – DOS’46

Jelmer Jonker begon bij de gasten op de bank, maar de ploeg opende de score wel. Nik van der Steen maakt de 0-2 voorsprong voor de Nijeveners ongedaan na twee doelpunten van hem op rij. Ondanks het sterke reboundende werk van Mirjam Maltha en Thomas Reijgersberg, bleven de doelpunten nog uit. Fleur Hoek had moeite om haar draai te vinden tegen Nienke Hintzbergen en DOS’46 kon op voorsprong blijven. De Delftenaren kwamen langzaam terug in de wedstrijd via Reijgersberg en Van der Steen. Joren van Nieuwenhuijzen zette Fortuna voor het eerst op voorsprong (9-8). Jelmer Jonker kwam bij DOS’46 in de ploeg voor Malestein, maar Fortuna hield tot aan rust de voorsprong vast (15-14).

De thuisploeg ging steeds meer kansen creëren en was scherp in de tweede helft. Met een run van vijf goals sloeg Fortuna een gat dat DOS’46 niet meer dicht kreeg. Tot overmaat van ramp viel Jelmer Jonker uit met een knieblessure. De overwinning van Fortuna kwam in de tweede helft niet meer in gevaar. Nik van der Steen werd topscorer van de wedstrijd met negen doelpunten en Mirjam Maltha kreeg vier minuten voor tijd een publiekswissel. Dit was haar laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie. Uiteindelijk won Fortuna met een ruim verschil en zo plaatsen de Delftenaren zich voor de play-offs. (Uitslag 33-23)

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein

Voor Blauw-Wit een wedstrijd om des keizers baard, de ploeg van Gerald Aukes was al veilig maar kon nog wel de play-off dromen van LDODK om zeep helpen. De thuisploeg opende de score waarna er direct gecounterd werd door de gasten. Tot 5-5 werd er om en om gescoord, daarna kon LDODK een gaatje slaan naar 6-12. LDODK had veel rebounds en kon hierdoor blijven herhalen, terwijl Blauw-Wit moeite had met de verdedigende druk van de tegenstander. Het lukte wel om de geleden schade enigszins te repareren en beide ploegen gingen rusten met een marge van drie in het voordeel van de Gorredijksters (10-13).

Direct na rust kwam de thuisploeg via twee afstandsschoten en twee strafworpen terug naar een minimaal verschil (16-17). Opnieuw schakelde LDODK een tandje bij, maar echt loskomen van de Amsterdammers lukte niet. In de slotfase waren het Marloes Frieswijk en Femke Faber die de beslissing brachten (19-21 en 19-22) en die marge bleek groot genoeg voor de Friezen om de overwinning veilig te stellen. Dankzij deze overwinning plaatst LDODK zich voor de play-offs. (Uitslag 20-23)

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk