Skip to the main content

Korfbal League Recap #4

Korfbal League Topkorfbal

Speelronde vier van de Cashback World Korfbal League startte in Amsterdam, waar de nummer twee PKC het opnam tegen de nummer acht Blauw-Wit. Ook de andere vier wedstrijden, waaronder Derby van het Noorden tussen LDODK/Rinsma Modeplein en DOS’46, werden op de zaterdagavond afgewerkt.

Blauw-Wit – PKC/SWKGroep

Een boeiende pot tussen twee ploegen met verschillende ambities voor dit seizoen. Blauw-Wit had van tevoren een duidelijk plan bedacht: veel druk bij de dames en bepaalde spelers meer ruimte geven. Dit pakte goed uit, zowel aanvallend als verdedigend, maar aan de kant van PKC zat een excellerende Richard Kunst (dertien doelpunten), waardoor PKC af en toe een gaatje kon vinden. Echter, Blauw-Wit gaf nooit op en bleef aanhaken. Het was een wedstrijd die werd getypeerd door veel confrontaties rond de korf, wat resulteerde in veel vrije ballen en strafworpen. Door het sterke spel van Blauw-Wit kwam het zelfs nog op een voorsprong in de eindfase, maar na weer een strafworp en vrije bal kon Olav van Wijngaarden de eindstand op het bord zetten. PKC ging dus met twee punten naar huis. “We doen onszelf tekort door te weinig af te ronden en het missen van opgelegde kansen”, aldus Gerald Aukes (Blauw-Wit). Ondanks de verloren wedstrijd heerste er toch tevredenheid bij de coach. “De komende weken worden interessant, maar we zullen vooral op onszelf en ons eigen spel moeten focussen.” (Uitslag: 28-29)

TOP/SolarCompleet – Fortuna/Delta Logistiek

De wedstrijd kwam moeizaam op gang, maar het was Fortuna dat beter aan de wedstrijd startte. Joren van Nieuwenhuizen zorgde vrij snel voor een 0-2 voorsprong. Na vijf minuten spelen maakte TOP pas haar eerste doelpunt: 1-3. Daarna kwam TOP beter in de wedstrijd en via 3-3 kwamen de Sassemers op een 5-3 voorsprong. TOP profiteerde van de vrije mogelijkheden die het van Fortuna kreeg. Het leek erop dat TOP de wedstrijd naar haar hand kon zetten, maar via 7-7 en 9-9 ging de wedstrijd toch weer gelijk op. Celeste Split en Barbara Brouwers zorgden er namens TOP voor dat ze toch met een voorsprong de rust in konden gaan: 11-9. In de tweede helft zorgde Sanne Jousma voor het eerste verschil van vier doelpunten door de 13-9 binnen te schieten. Fortuna had het aanvallend erg lastig en kon moeilijk onder de verdedigende druk uitkomen die TOP gaf. Met nog ongeveer acht minuten te spelen was het Celeste Split die haar zesde en zevende doelpunt van de wedstrijd maakte. Hierdoor gaat ze Suzanne Struik voorbij in de lijst van alltime topscoorder bij de vrouwen. Het eerste verschil van acht doelpunten was gemaakt en een mooie publiekswissel volgde. Uiteindelijk won TOP verdiend met 26-18. (Uitslag: 26-18)

Tempo – GG/IJskoud de Beste

Het was de eerste wedstrijd in de Korfbal League tussen de twee promovendi en tussen de twee teams die strijden tegen degradatie. Groen-Geel was echter de bovenliggende partij gedurende de hele wedstrijd, met een hoofdrol voor Martin Coevert die elf keer tot scoren kwam en een erg hoog percentage schoot. Heel Groen-Geel had een hoger rendement, wat resulteerde in een ruime voorsprong van 8-14 bij rust. In de tweede helft bouwde Groen-Geel deze voorsprong gestaag uit. Waar bij Tempo de doelpunten met name van de heren moesten komen, kon Groen-Geel over alle schijven scoren. De ploeg uit Wormer boekte een ruime overwinning op concurrent Tempo. (Uitslag: 15-28)

LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46

Er was veel publiek aanwezig bij de wedstrijd tussen de twee noordelijkste ploegen in de Korfbal League. In de eerste helft gaf LDODK verdedigend veel druk, waardoor DOS’46 tot weinig goede kansen kwam. Het ging gelijk op, maar binnen drie minuten tijd wist LDODK ineens een gaatje te slaan: 9-5. Via een buzzerbeater van Harjan Visscher wisten de Nijeveeners toch nog aan te haken net voor rust: 11-8. In de tweede helft knokte DOS’46 zich terug in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft kwamen ze zelfs op voorsprong: 15-16. Echter, de thuisploeg nam daarna het initiatief over en via voornamelijk damesdoelpunten kwamen de Friezen op een 20-17 voorsprong. In de eindfase was LDODK de betere waardoor het uit kon lopen naar een 24-20 overwinning. Opvallend aan de kant van DOS’46 was dat Jelmer Jonker en Harjan Visscher beiden maar twee keer tot score konden komen. Door deze overwinning staat de ploeg van Henk Jan Mulder nog steeds ongeslagen aan kop in de Korfbal League. Mulder vond het over de hele wedstrijd gezien een verdiende overwinning: “DOS’46 knokte zich in de tweede helft goed terug, maar wij konden het tij gelukkig weer keren.” Coach van DOS’46, Pascal Zegwaard, was tevreden over het spel dat zijn ploeg in de tweede helft liet zien: “Helaas konden we de voorsprong niet vasthouden omdat we het lieten liggen in de afronding. Maar qua spel kunnen we hier zeker mee verder voor de komende wedstrijden.”  (Uitslag: 24-20)

KZ/Thermo4U – DVO/Accountor

Het werd een spannende strijd in Koog aan de Zaan. Het was DVO dat sterker begon en op een 1-3 voorsprong kwam. KZ wist de achterstand om te buigen in een voorsprong, maar kon nooit echt los komen van DVO. Bij 9-9 stond het weer gelijk en daarna wist DVO net voor rust een gaatje te slaan: 10-13. Na rust wist DVO snel uit te lopen naar een stand van 10-15. Toen was er een opvallend moment in de wedstrijd waarbij Jordi Pasma een groene kaart kreeg voor doorslaan en Chris van Haren met een rode kaart het veld moest verlaten. Menno van der Neut werd zijn vervanger. KZ profiteerde van de situatie en wist terug te komen tot 17-17. Hierdoor kon de wedstrijd weer alle kanten op. In het tweede deel van de tweede helft herpakte DVO zich aan de hand van de goed schietende Robbe de Wit (goed voor elf doelpunten) en wisten de Bennekommers uit te lopen naar 23-27. Met nog vier minuten te spelen leek de wedstrijd beslist. Echter zorgde Jordi Pasma (weer terug in het veld gekomen na zijn vijf minuten tijdstraf) met twee snelle doelpunten achter elkaar er voor dat KZ nog in een gelijkspel ging geloven. Uiteindelijk schoot Alwin Out de gelijkmaker binnen voor KZ. (Uitslag: 27-27)

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Terugblik Ereklasse #3
Ereklasse Topkorfbal
Terugblik Ereklasse #3

Een prachtig nazomerweekend en mooie korfbalwedstrijden in de derde speelronde van de Ereklasse. In de Ereklasse A pakte LDODK de zege in de ‘Derby van het Noorden’.

Lees meer
VIDEO: RTC Noord U19
Evenementen Topkorfbal
VIDEO: RTC Noord U19

RTC Noord U19 kwam in actie tijdens de Korfbal Challenge 2019. We volgden Noord in de jacht op een finaleplek en tijdens de bekendmaking en presentatie van Nederland U19.

Lees meer
De held van... Samantha Schorn-Jonkman
Topkorfbal
De held van... Samantha Schorn-Jonkman

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? “In de jaren ‘90 waren wedstrijden sporadisch op televisie, maar Mirelle Fortuin viel mij op.

Lees meer

Topartikelen

Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Hansen (Blauw-Wit) over ernstige blessure: 'Het was pure pech'
Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17
Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen