Skip to the main content

Korfbal League Recap #5

Korfbal League Topkorfbal

Speelronde vijf van de Cashback World Korfbal League opende zaterdagmiddag met de kraker PKC – TOP. Het werd een spannend duel, dat pas in de slotfase beslist werd. Ook bij de andere wedstrijden, die op zaterdagavond afgewerkt werden, zaten spannende duels. Alleen Blauw-Wit wist vrij eenvoudig van Groen-Geel te winnen.

PKC/SWKGroep – TOP/SolarCompleet

TOP startte fel aan de wedstrijd en was duidelijk de betere ploeg in de beginfase. PKC wist pas na zeven minuten spelen het eerste doelpunt te maken, waardoor TOP uit kon lopen naar een makkelijke 1-5 voorsprong. Daarna gingen de scores om en om, maar hielden de Sammemers het gaatje van twee doelpunten verschil wel bijna elke keer in stand. Met nog acht minuten te spelen in de eerste helft stond TOP op een 9-12 voorsprong. Echter, PKC wist zich terug te vechten en kon zelfs net voor rust nog een gaatje van twee doelpunten verschil slaan (15-13). In de tweede helft consolideerde PKC de voorsprong, tot TOP op 21-21 weer op gelijke hoogte kwam. Er werden veel duels uitgevochten, met name onder de korf tussen de heren Kunst en Snel, waarin Snel regelmatig de overtreding tegen kreeg. Het bleef stuivertje wisselen tussen beide ploegen, tot de Papendrechters in de slotfase het beslissende gat sloegen dankzij Sanne van der Werff en Marijn van den Goorbergh. Met nog 39 seconden te spelen kreeg Jet Hendriks nog een groene kaart wegens commentaar op de leiding, maar dat maakte voor de eindstand niet meer uit. Zita Schröder scoorde in de laatste seconde nog en bepaalde zo de eindstand op 27-23. (Uitslag: 27-23)

GG/IJskoud de Beste – Blauw-Wit (A)

Het was Blauw-Wit dat het beste aan de wedstrijd begon. Via 0-3 kwam het op een 1-5 voorsprong. Het werd een fysieke wedstrijd waarin beide ploegen de duels fel uitvochten. Na dertien minuten spelen stonden de Amsterdammers al met zeven doelpunten verschil voor: 3-10. Groen-Geel had moeite met de verdedigende druk die Blauw-Wit gaf, waardoor het veel éénschotsaanvallen had. Bij 14-18 leek het erop dat de thuisploeg nog aan kon haken, maar met drie doelpunten net voor rust wist Blauw-Wit de voorsprong weer uit te breiden naar 14-21. Gerald van Dijk had er toen al zeven doelpunten inliggen voor de uitploeg. Ook in de tweede helft lag het initiatief bij de Amsterdammers. Ze pakte veel rebounds waardoor het aanvallend veel kon herhalen. Tevens schoten ze gewoon een beter percentage dan de ploeg uit Wormer. Bij 14-24 kwam Blauw-Wit voor het eerst op een voorsprong van tien doelpunten verschil. Groen-Geel was niet bij machte om er nog een spannende wedstrijd van te maken. In de eindfase kwamen de Wormernezen nog wel vier keer tot scoren, waardoor de eindstand iets dragelijker werd: 27-33. (Uitslag: 27-33)

DVO/Accountor – Tempo

Het werd een spannende wedstrijd in Bennekom. Daan Dijkstra maakte zijn debuut voor DVO op de plaats van de geschorste Chris van Haaren. Tempo kwam op voorsprong, maar Dijkstra trok met zijn eerste poging de stand weer gelijk. De Bennekommers wisten via twee schoten van Gertjan Meerkerk op 3-1 voorsprong te komen. Echter, DVO kon de voorsprong niet vasthouden, want Tempo nam de regie  via 5-6 weer over. Daarna ging het gelijk op en gingen beide ploegen met een stand van 8-8 rusten. Na rust kon Meerkerk niet verder vanwege een blessure die hij net voor rust op had gelopen. Het werd puzzelen voor DVO om het tekort aan de mannenkant op te vangen. Bastiaan van Essen maakte kort zijn debuut en ook Dennis Brunt kreeg de kans om zich te laten zien. In de tweede helft ontspon zich een spannende strijd, waarbij beide ploegen niet bij elkaar weg konden lopen. Waar Robbe de Wit in de eerste helft nog niet met scherp schoot, wist hij in de tweede helft wel een aantal belangrijke doelpunten te maken. Ook Tempo kon voldoende kansen creëren, maar schoten niet scherp genoeg om de wedstrijd echt naar zich toe te trekken. Met nog iets meer dan één minuut te spelen stond het 17-17 en kreeg DVO een vrije bal toegekend. Deze werd goed uitgespeeld en uiteindelijk was het Reneé van Ginkel die de open kans koelbloedig afmaakte en hiermee de spannende wedstrijd over de streep trok voor de Bennenkommers. (Uitslag: 18-17)

DOS’46 – KZ/Thermo4U

DOS’46 ging goed van start en kwam – mede dankzij twee strafworpen – al snel op een 3-0 voorsprong. Echter, KZ ging daarna ook mee scoren en bij 4-5 stonden de Koogers voor het eerst op voorsprong. Bij 7-10 was het eerste gaatje geslagen in het voordeel van de gasten. Deze voorsprong van drie doelpunten wisten ze in stand te houden tot aan de rust: 8-11. Ook in de tweede helft was het KZ dat telkens aan de goede kant van de score stond. Echter, DOS’46 kon wel elke keer aan haken en bij 18-18 kwamen de Nijeveners eindelijk weer langszij. Max Malestein was hierin met zeven doelpunten erg belangrijk voor DOS’46. Er werd door beide ploegen veel strijd geleverd met niet altijd het beste korfbal. Met nog minder dan één minuut op de klok wist Joost Hofman een belangrijk doelpunt te maken en KZ weer op voorsprong te schieten. In de aanval daarop kreeg DOS’46 nog voldoende kansen op de gelijkmaker, maar wist deze niet te benutten. Alwin Out bracht de stand met een buzzerbeater nog op 18-20. Over de gehele wedstrijd gezien toch wel een verdiende overwinning voor de Koogers, waardoor ze de aansluiting houden bij de top vier. (Uitslag: 18-20)

Fortuna/Delta Logistiek – LDODK/Rinsma Modeplein

In Delft was het Fortuna dat het scherpst aan de wedstrijd begon en een 8-4 voorsprong pakte. Henk Jan Mulder (coach LDODK) zag zich genoodzaakt om een time-out te nemen, waarna de Friezen beter in de wedstrijd kwamen. Bij een stand van 9-7 kreeg André Zwart een groene kaart voor commentaar op de leiding, waardoor hij voor vijf minuten het veld moest verlaten. Fortuna leek hiervan te profiteren door vlak daarna de 10-7 te scoren, maar LDODK liet zich niet van de wijs brengen en wist terug te komen tot 10-10. Daarna namen de Friezen het initiatief over en wisten ze op een 13-15 voorsprong bij rust te komen. In de tweede helft was het telkens LDODK dat aan de goede kant van de score bleef, maar het lukte niet om Fortuna van zich af te schudden. De thuisploeg toonde veerkracht door zich telkens weer terug te vechten tot één doelpunt verschil. Echter, LDODK liep met nog zes minuten te spelen toch weer uit naar een gat van vier doelpunten verschil en de wedstrijd leek gespeeld. Nogmaals knokten de Delftenaren zich nog terug, maar ze verzuimden een aantal grote kansen te benutten waardoor de winst uiteindelijk naar LDODK ging. (Uitslag: 22-23)

Foto: Leo van Andel, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk