Skip to the main content

Korfbal League Recap #6

Korfbal League Topkorfbal

De zesde speelronde in de Cashback World Korfbal League resulteerde in een nieuwe koploper. Door de overwinning van PKC/SWKGroep bij LDODK/Rinsma Modeplein gaat de finalist van vorig seizoen nu aan kop. Verder boekte Tempo zijn eerste overwinning door een thuiszege op Blauw-Wit (A).

TOP/SolarCompleet – GG/IJskoud de Beste

TOP begon – zonder Nick Pikaar in de basis – scherp tegen de promovendus en opende binnen tien seconden de score met een goal van Barbara Brouwer. Echter, TOP kon niet makkelijk weglopen bij Groen-Geel en beide ploegen gingen de eerste helft lang gelijk op. Fenna Jagtman schakelde haar oud-teamgenootje Celeste Split voortreffelijk uit. Split scoorde in de eerste helt slechts één keer uit een vrije bal maar kon verder aanvallend niet haar stempel drukken. Mick Snel daarentegen deed dat wel, hij zou uiteindelijk elf keer scoren. Vlak voor rust kon TOP een klein gaatje slaan, na de fantastische goal van Frank Mostard (14-11, tip-in). Bij rust was het 14-12.

Ook in de tweede helft bleef Groen-Geel goed meescoren en had TOP moeite om afstand te nemen. Kevin Dik maakte bij Groen-Geel zijn rentree na een blessure, hij loste Martin Coevert tijdelijk af. Coevert zou de wedstrijd eindigen met zeven doelpunten en topscorer worden bij Groen-Geel. Pas bij 21-18 schoot Mick Snel drie verschil op het bord, na goed reboundend werk van vakgenoot Tim Flokstra. Flokstra speelde sowieso een uitstekende wedstrijd en deelde verdedigend de nodige blocks uit. Hij werd dan ook uitgeroepen tot ‘Player of the Match’. Na opnieuw een goal van Snel was het verzet van de Wormernezen gebroken en kon TOP de wedstrijd uitspelen. (Uitslag: 26-21)

Tempo – Blauw-Wit (A)

In deze sleutelwedstrijd voor de onderste regionen bleven de ploegen heel de wedstrijd dicht bij elkaar. Omdat Blauw-Wit moeilijker tot scoren kwam was het voor Tempo goed te doen om grip te blijven houden op de wedstrijd. De promovendus speelde steady en kon Gerald van Dijk van het scoren af houden. In de eerste helft was het Blauw-Wit dat aan de goede kant van de score bleef, maar nooit met meer dan twee verschil. Mandy Koelman had daar een belangrijk aandeel in. De laatste minuut leverde uiteindelijk twee doelpunten op en zo gingen de ploegen rusten met 14-14.

In de tweede helft werd er lang niet gescoord na de opening door Edwin van der Weijde. Daarna nam Jelle Steenbeek zijn ploeg op sleeptouw. De scores wisselden elkaar sneller af, maar geen van beide ploegen kon afstand nemen. Met nog vijf minuten te spelen maakte Van der Weijde de 23-23 en dat luidde een spannende eindfase in. Het leek er op dat de ploegen een punt zouden overhouden aan deze krachtmeting. Totdat Jelle Steenbeek een vrije bal mee kreeg en besloot deze naar zijn broer Martin door te spelen. Martin Steenbeek benutte de kans en zo pakte Tempo de eerste punten in de Korfbal League. Topscorer bij Blauw-Wit werd Mandy Koelman (zeven goals), Tom Steenbeek maakte er vijf voor Tempo. (Uitslag: 24-23)

LDODK/Rinsma Modeplein – PKC/SWKGroep

De kraker van het speelweekend was het duel tussen LDODK en PKC. Echter, spannend werd het niet in Gorredijk, waar PKC op alle fronten de betere was. Tot 7-7 kon LDODK partij bieden maar daarna sloegen de Papendrechters een gat, dat niet meer gedicht kon worden door de Friezen.

Bij rust stond PKC al met 9-14 voor en in de tweede helft werd de voorsprong alleen maar groter. Randy Oosting en Olav van Wijngaarden speelden een heerlijke wedstrijd. LDODK was onmachtig in de aanval maar ook verdedigend lukte het de ploeg niet om met name Julie Caluwé van het scoren af te houden. De Belgische werd topscorer met zeven doelpunten. Door de winst neemt PKC de koppositie over van LDODK. (Uitslag: 22-29)

KZ/Thermo4U – Fortuna/Delta Logistiek

Fortuna speelde een belangrijke wedstrijd tegen KZ. Beide ploegen strijden om de vierde plaats op de ranglijst en winst zou voor de Delftenaren betekenen dat zij over KZ heen konden gaan. Met die intentie startte Fortuna ook aan de wedstrijd en al snel stond er een 1-4 voorsprong op het scorebord. Echter, KZ counterde goed en trok de stand weer gelijk. Er werd weinig gescoord maar het duel was boeiend om te zien. Bij rust had Fortuna opnieuw een minimale voorsprong: 11-12.

In het tweede bedrijf schakelde KZ verdedigend een tandje bij. Nik van der Steen en Daan Preuninger werden aan banden gelegd, terwijl Jordi Pasma aanvallend meer zijn stempel drukte. Een groene kaart voor Thomas Reijgersberg hielp KZ nog verder in het zadel en de Koogers liepen uit naar vier verschil. Fortuna kon het gat verkleinen, maar KZ bleef goed meescoren en kon de wedstrijd gedecideerd uitspelen. Fortuna zakt door de nederlaag verder weg op de ranglijst, KZ doet goede zaken in behoud van de vierde plaats. (Uitslag: 25-23)

DVO/Accountor – DOS’46

In Bennekom lukte het DVO niet om de goede lijn van afgelopen week door te trekken. Ondanks dat Richard van Vloten weer kon beschikken over Gertjan Meerkerk en Menno van der Neut, was er wederom een basisplaats voor Daan Dijkstra en Dennis Brunt. Bij DOS’46 nam Rick Wessel wederom de coaching op zich vanwege een schorsing van Pascal Zegwaard. Leander Zwolle was terug in de basis bij DOS’46, ten koste van Pascal Frieswijk. Het was een moeizame eerste helft voor beide ploegen. De aanvallen waren geforceerd en er werd van te ver geschoten. Max Malestein pakte in zijn vak wel veel rebound, waardoor het vak toch een paar keer kon scoren ondanks het lage schotpercentage. De eerste voorsprong was voor DOS’46, 3-7.

Halverwege de eerste helft kwam Gertjan Meerkerk in het veld voor Daan Dijkstra om te zorgen voor meer aanvallende pressie. DOS’46 had de overhand en ging met een 6-10 voorsprong rusten. In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde, de Nijeveners waren continu de bovenliggende partij en maakten zelfs een gat van zeven goals. Menno van der Neut werd ingebracht en zorgde ervoor dat DVO nog dichtbij kon komen, maar Jelmer Jonker eindigde scherp en bezorgde met twee goals op rij zijn team de winst en daarmee twee belangrijke punten. (Uitslag: 15-19)

Foto: Wim de Bruijne, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk