Skip to the main content

Korfbal League Recap #7

Korfbal League Topkorfbal

De zevende speelronde van de Cashback World Korfbal League startte zaterdag met de nummer één tegen de nummer vier, PKC/SWKGroep vs. KZ/Thermo4U. Verrassend genoeg ging KZ er met de winst vandoor in Papendrecht: 21-23. Marjolijn Schenk viel op bij de ploeg uit Koog aan de Zaan.

PKC/SWKGroep – KZ/Thermo4U

PKC en KZ konden in de eerste helft niet los komen van elkaar. De thuisploeg, zonder Laurens Leeuwenhoek (teenblessure) en met Randy Oosting in de basis, kwam een kwartier voor rust wel op een 8-6 voorsprong. Maar KZ kon die stand gelijktrekken: 8-8. Het kreeg daarna zelfs een strafworp. Marjolijn Schenk, die verder vooral positief opviel, miste. PKC nam mede daardoor een voorsprong van één punt mee de rust in: 13-12. Na rust gaven de bezoekers uit Noord-Holland een duidelijk signaal af. De Koogers scoorden drie keer op rij en stonden op voorsprong, tot de 17-17 van Richard Kunst.

Echter, twee goals van Emiel de Kruijff en een doelpunt van Schenk (ze maakte er in totaal vijf) zorgden weer voor een voorsprong van drie punten. Kleiner dan twee punten werd de voorsprong van KZ uiteindelijk niet. De punten gingen mee naar Koog aan de Zaan. Een razend knappe overwinning voor de bezoekers, die tot het laatste fluitsignaal bleven strijden. De Papendrechters zijn door de nederlaag de eerste plaats op de ranglijst weer kwijt aan LDODK/Rinsma Modeplein, dat zaterdagavond van GG/IJskoud de Beste won.(Uitslag: 21-23)

Blauw-Wit (A) – TOP/SolarCompleet

TOP had het bij Blauw-Wit in de eerste helft redelijk lastig. Bij Blauw-Wit ontbrak Loraine Vissers. Jessica Jansen en Mike van de Reep schoten de Amsterdammers naar een 2-0 voorsprong. TOP – waar Nick Pikaar wederom ontbrak wegens ziekte – begon daarna wel met meescoren, maar keek toch tegen een 5-2 achterstand aan na vier minuten spelen. Die achterstand werd kleiner en kleiner gedurende de eerste helft. Na de 7-5 van Mandy Koelman stelde de ploeg van afscheidnemend trainer Jan Niebeek orde op zaken. Met een run van zes goals (waarvan twee van Frank Mostard) was daar opeens een voorsprong van vier punten: 7-11. Gerald Aukes nam daarna namens Blauw-Wit logischerwijs een time-out. Blauw-Wit kon daarna weer scoren, maar keek toch tegen eenzelfde achterstand van vier punten aan bij rust: 15-19.

Mick Snel bracht zijn ploeg na rust meteen op een voorsprong van zes en daarmee leek de wedstrijd dood te gaan bloeden. Dat was ook het geval. Via drie vrouwengoals kwam TOP op 16-24, een verschil dat Blauw-Wit niet meer goed kon maken. De ploeg uit Sassenheim vergrootte de voorsprong zelfs nog een aantal keer tot tien punten of meer. Een klinkende overwinning voor TOP door een sterke tweede helft. (Uitslag: 23-32)

GG/IJskoud de Beste – LDODK/Rinsma Modeplein

LDODK moest zaterdagavond zijn plicht doen in Wormer: twee punten pakken. Tegen de talentvolle ploeg van Dico Dik begonnen de Friezen prima aan het duel. Erwin Zwart schoot met een afstandsschot de eerste voorsprong op het bord. Marieke Duineveld maakte gelijk, maar daarna kon LDODK op 1-4 komen. De voorsprong van de ploeg van Henk Jan Mulder werd in de eerste helft uitgebouwd naar vijf punten: 7-12. De stand waar ook mee gerust werd.

Kevin Dik kreeg in de tweede helft bij de stand van 9-14 een groene kaart voor aanmerkingen op de leiding. Vanwege een cynisch applaus dat Dik voor die beslissing over had, kreeg de speler van Groen-Geel ook de gele kaart. Dik werd vervangen door Stijn Hoekstra. Later zou hij nog wel terugkeren in het veld. Ondanks de afwezigheid van Dik kwam de thuisploeg terug tot 12-15. Dat was echter het startsein voor LDODK om aan te zetten en een grotere voorsprong op het bord te schieten. Erwin Zwart was daarin belangrijk: hij scoorde in die fase twee afstandsschoten. Terrenc Griemink zorgde er zes minuten voor tijd nog voor, dat de spanning weer terug was: 20-23. Maar meer dan spanning leverde het voor Groen-Geel niet op. De bezoekers bleven op de goede momenten scoren en wonnen de wedstrijd. (Uitslag: 22-26)

Fortuna/Delta Logisitiek – DVO/Accountor

Van begin tot eind was het spannend in Delft. DVO, dat doorgaat met het trainersduo Richard van Vloten en Marc Verberk, kon uitstekend meekomen met de landskampioen van vorig seizoen. De ploegen stonden na negen minuten op 4-4: dat was vlak voordat Fortuna een eerste stap kon zetten naar een serieuze voorsprong. De 7-5 van Thomas Reijgersberg leverde de eerste voorsprong van twee punten op. Na ongeveer een kwartier was er zelfs een voorsprong van drie: 10-7. Voor rust kwam DVO nog gelijk, maar liep de thuisploeg uit naar een mooi aantal goals in de eerste helft: 16-13.

In het begin van de tweede helft werd het gat tussen de ploegen niet kleiner. Sterker nog, Fortuna kon via Claire van Oosten op vier punten komen: 20-16. Echter, het was niet genoeg om de spanning weg te schieten. Nee, DVO kwam via Gertjan Meerkerk na bijna 45 minuten korfbal op 21-21. Fortuna toonde daarna wederom karakter en kon steeds als DVO terugkwam, weer een goal maken. (Uitslag: 27-25)

DOS’46 – Tempo

Na de eerste winstpartij voor Tempo van vorige week wilde de ploeg uit Alphen aan den Rijn meteen zijn tweede overwinning in de Korfbal League boeken. Daarvoor stond een lastige uitwedstrijd tegen DOS’46 op het programma. Tot en met de dertiende minuut gingen de ploegen gelijk op: 5-5. Daarna werd voor het eerst een serieus gat geslagen door DOS’46. In Nijeveen stond het na 22 minuten korfbal 8-5. Tempo kon op zijn beurt terugkomen tot twee verschil: 9-7. Dat verschil werd tot de rust ook niet groter: 11-9.

Na rust was alles anders. Een krankzinnige run van DOS’46 van maar liefst tien goals maakte een einde aan de spanning in de wedstrijd. Max Malestein maakte er drie van de tien. Na de run van de thuisploeg kon Tempo nog vijf keer scoren, net als Dossie. Topscorer aan de kant van de thuisploeg werd Jelmer Jonker met zes goals.(Uitslag: 26-12)

Foto: Anne van Vegchel, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Hoofdklasse A #4: Dalto ontsnapt, DSC maakt het spannend
Hoofdklasse Topkorfbal
Hoofdklasse A #4: Dalto ontsnapt, DSC maakt het spannend

Na een spannende wedstrijd is het Dalto net aan gelukt om de koppositie te behouden. Heerenveen legde in de slotfase DSC het vuur aan de schenen, terwijl Wageningen en Oost-Arnhem ruim wonnen.

Lees meer
De held van... Rick Voorneveld
Korfbal League Topkorfbal
De held van... Rick Voorneveld

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Oud-international en Korfbal Leaguespeler Rick Voorneveld keek als klein jongetje op tegen Chris Kaper. “Ik heb een kaart met een foto en handtekening van hem, toen hij in het Nederlands Team zat. Deze staat nog altijd op mijn bureau.”

Lees meer
De held van… Julia Schuiling
Korfbal League Topkorfbal
De held van… Julia Schuiling

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Julia Schuiling vertelt over haar heldin: “Ik wil vooral met dezelfde zekerheid die zij heeft in het veld kunnen staan.”

Lees meer

Topartikelen

Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Hansen (Blauw-Wit) over ernstige blessure: 'Het was pure pech'
Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17
Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen