Skip to the main content

Korfbal League Recap #8

Korfbal League Topkorfbal

Het eerste speelweekend van de Cashback World Korfbal League in 2020 kende een prima start. Met vier wedstrijden op de zaterdagavond was er genoeg te beleven voor de korfballiefhebber. In Bennekom kon DVO/Accountor het PKC/SWKGroep heel moeilijk maken, maar uiteindelijk trokken de Papendrechters in de slotfase aan het langste eind.

Tempo – TOP/SolarCompleet

In Aphen aan den Rijn startte TOP zonder de geblesseerde Celeste Split: op haar plaats stond Roos Verheugt. De internationals van TOP speelden op de Korfbal Challenge, terwijl Tempo rust had tussen Kerst en Oud & Nieuw. Echter, van eventuele oververmoeidheid was niet veel te merken aan Sassemse zijde. Jet Hendriks begon de wedstrijd vlammend met drie goals uit drie pogingen, maar Tempo kon TOP goed bijbenen. In een attractieve wedstrijd bleef TOP steeds aan de goede kant van de score, maar echt loskomen kon de ploeg van Jan Niebeek niet. Verheugt moest al in de eerste helft het strijdtoneel geblesseerd verlaten, waarna Julia Schuiling haar verving. Aan Alphense zijde was het met name Tom Steenbeek die zijn ploeg in het spoor van TOP kon houden, Steenbeek scoorde vijf keer in het eerste bedrijf (13-15 rust). Na rust waren het de dames van TOP die belangrijk waren: Hendriks, Schuiling en Barbara Brouwer (twee keer) zorgden eigenhandig voor een verschil van vier. Dat gat kwam Tempo niet meer te boven en in de eindfase wist TOP nog een aantal keer te scoren waardoor het verder uit kon lopen. TOP boekte een – enigszins geflatteerde – overwinning. Barbara Brouwer scoorde er zeven voor TOP, Tom Steenbeek evenzoveel voor Tempo. (Uitslag: 24-32)

DVO/Accountor – PKC/SWKGroep

De thuisploeg begon goed aan het duel met de nummer twee van de ranglijst. Na amper een kwartier spelen stond DVO op een 5-2 voorsprong, waarna Daniël Hulzebosch zich genoodzaakt zag een time-out aan te vragen. Dat had effect, want via de heren Van den Goorbergh, Kunst en Van Wijngaarden werd de achterstand van PKC al gauw ongedaan gemaakt. Toch kon DVO opnieuw uitlopen en met een 10-8 voorsprong de rust in gaan. PKC had het vizier niet op scherp en miste veel kansen. Direct na rust waren het opnieuw de heren van PKC die de Papendrechters terug in de wedstrijd schoten (10-10). Even leek het momentum aan de zijde van PKC te zijn, maar Koen van Roekel schoot wederom een Bennekomse voorsprong op het bord. Daan Koppenol zorgde met een goede invalbeurt voor de 16-16 en vervolgens was het Julie Caluwé die PKC voor het eerst op voorsprong zette. Gertjan Meerkerk trok de stand nog maar eens gelijk, hij had er toen al vijf in liggen tegen Kunst, maar PKC rook bloed. Tot 19-21 kon DVO hoop houden op minimaal een punt, maar uitgerekend oud-DVO’er Marijn van den Goorbergh deed zijn oude ploeg pijn door in de laatste minuut twee keer op rij te scoren en de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Geen goede wedstrijd, maar wel een spannend duel, waarin een gelijkspel voor beide ploegen verdiend was geweest. (Uitslag: 19-23)

KZ/Thermo4U – GG/IJskoud de Beste

Een uitverkocht Topsportcentrum de Koog in Koog aan de Zaan, voor de eerste Noord-Hollandse derby in vijftien jaar. Via twee goals van Marjolijn Schenk en één van Jordi Pasma stond de thuisploeg vrij snel op een 3-0 voorsprong, waarna Kevin Dik met een strafworp ook Groen-Geel op het scorebord zette. Dik startte na een blessure eind 2019 voor het eerst weer in de basis bij de Wormernezen en ook Susilia de Klein stond weer in de basis. De Koogers sloegen al gauw een gat van vier doelpunten: 6-2. Groen-Geel kon terugkomen door twee doelpunten van Carlo de Vries, maar echt aansluiten kon Groen-Geel niet, want KZ liep aan de hand van de dames verder uit en wist de voorsprong groter en groter te maken. Er werd met een stand van 16-9 gerust, waarbij er maar liefst tien doelpunten uit handen van de dames van KZ kwamen. In het tweede bedrijf consolideerde KZ de voorsprong en Groen-Geel was niet bij machte om het gat te verkleinen. De ploet van Dico Dik had vooral veel moeite met de verdedigende druk die KZ gaf en ook sommige opgelegde kansen gingen er niet in. Bij 25-15 was het verschil voor het eerst tien doelpunten. De wedstrijd eindigde in 28-18: een verdiende overwinning voor KZ. Marjolijn Schenk werd topscorer met zeven doelpunten. (Uitslag: 28-18)

DOS’46 – Fortuna/Delta Logistiek

Op voorhand een interessante ontmoeting, met het oog op de ranglijst. In de jacht op plaats vier was het gat tussen KZ en deze beide ploegen drie punten en het duel tussen DOS’46 en Fortuna kon wel eens cruciaal blijken in het aan- of afhaken in de strijd om de play-offs. Het was de thuisploeg die furieus startte. Jelmer Jonker zorgde met twee doelpunten voor de 2-0, maar pakte daarna ook meteen een groene kaart voor inspringen op Nik van der Steen. Toch konden de Nijeveners verder uitlopen naar een 7-2 voorsprong. Bij Fortuna was Claire van Oosten terug in de basis, ten faveure van Sanne Alsem. Van Oosten deed, samen met Thomas Reijgersberg, iets terug voor de Delftenaren (7-5). Het niveau van beide ploegen was matig, wat resulteerde in veel passfouten, een laag schotpercentage en een 8-7 ruststand. Na rust wist Fortuna vrijwel meteen gelijk te maken. Daarna namen ze aan de hand van de scherp schietende Reijgersberg en Joren van Nieuwenhuijzen het initiatief. Het lukte DOS’46 niet om nog een tandje bij te schakelen waardoor Fortuna uit kon lopen naar een 10-17 voorsprong. Het slotakkoord was voor de thuisploeg, die nog terug kon komen tot 16-18, maar echt spannend werd het niet meer. Geen sprankelend optreden van beide ploegen, wel twee heel belangrijke punten voor Fortuna. (Uitslag: 16-18)

LDODK/Rinsma Modeplein – Blauw-Wit (A)

Voorafgaand aan het duel werden Marjolijn Kroon en Erwin Zwart in het zonnetje gezet door KNKV-directeur Kees Rodenburg, naar aanleiding van hun afscheid van TeamNL Korfbal. Blauw-Wit moest het zonder Loraine Vissers stellen: zij was ziek. In haar plaats speelde Emma Klompmaker. Erwin Zwart opende de score van afstand en vervolgens was het Marloes Frieswijk die tegen haar oude club scoorde. Na zes minuten spelen stond LDODK op een 5-1 voorsprong waarna Blauw-Wit een time-out pakte. Via twee doelpunten van Jacco Boonstra kwamen de Amsterdammers terug tot 6-4. Echter, vijf doelpunten op rij van de thuisclub zorgden voor een verschil van zeven doelpunten verschil. Dit verschil hielden de Friezen vast tot aan de rust: 15-8. Na rust schroefde LDODK het tempo nog wat op en wisten ze na vijf minuten het verschil al naar tien doelpunten te tillen. Blauw-Wit bood te weinig tegenstand en LDODK was simpelweg een klasse beter. Met nog elf minuten te gaan wist Blauw-Wit pas zijn tweede doelpunt in de tweede helft te maken. Gerald van Dijk was vrijwel onzichtbaar, hij pakte niet veel rebounds tegen André Zwart en scoorde slechts één keer, zes minuten voor het einde. Voor LDODK was er de mogelijkheid om veel te wisselen waardoor Marlou Kuiper, Ran Faber, Marvin Piepers, Christian Dekkers, Eline Haan en Arnout Wijma nog mochten invallen. Faber, die pas zeventien is, luisterde zijn debuut nog op met een mooie afstandstreffer. In de eindfase liet de ploeg uit Gorredijk het een beetje gaan waardoor de Amsterdammers nog wat doelpunten mee konden pikken. In een wedstrijd waar LDODK heer en meester was won de ploeg van Henk Jan Mulder met 31-17. (Uitslag: 31-17)

Voor de stand in de Korfbal League, klik hier.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk