Skip to the main content

Korfbal League Recap #9

Korfbal League Topkorfbal

Speelronde negen van de Cashback World Korfbal League: we trapten af met PKC/SWKGroep vs. DOS’46. Een tumultueuze wedstrijd waarin DOS’46 uiteindelijk het hoofd koel hield en met de punten aan de haal ging. Op zondag was Blauw-Wit in eigen hal te sterk voor KZ/Thermo4U.

PKC/SWKGroep – DOS’46

Eerder deze week werd bekend dat de huidige bondscoach Wim Scholtmeijer samen met Jennifer Tromp volgend seizoen bij de Papendrechters aan het roer zal staan. PKC startte opnieuw zonder Laurens Leeuwenhoek, hij heeft nog altijd te veel last van een blessure. Daan Koppenol stond in de basis, ten faveure van Randy Oosting. PKC pakte een snelle voorsprong van 5-2, maar daarna kwam DOS’46 terug tot 6-6. Daarna nam DOS’46 het over met een voorsprong door het statische spel van PKC. Jelmer Jonker kreeg na een opstootje met Daan Koppenol de rode kaart en werd noodgedwongen vervangen door Max Malestein.

Bij rust was de voorsprong voor DOS’46 twee punten: 10-12. DOS’46 kwam ontzettend sterk uit de rust, de Nijeveners schoten zuiver en wisten dan ook uit te lopen. De gehele tweede helft was erg onrustig met veel frustraties van beide teams. PKC schoot niet goed genoeg waardoor DOS’46 een gaatje van zes kon slaan. Ook de rentree van Suzanne Struik kon niet voorkomen dat PKC puntverlies zou lijden. Hoewel DOS’46 Leander Zwolle nog geblesseerd van het veld zag gaan, liet het de overwinning niet meer uit handen glippen. Bonuspunten voor DOS’46, dat zo graag omhoog wil kijken. (Uitslag: 19-25)

GG/IJskoud de Beste – DVO/Accountor

In een sfeervolle hal ging de wedstrijd van start. Chris van Haren was na vier geschorste wedstrijden weer terug in de basis bij DVO en ook Susila de Klein had weer een basisplaats bij Groen-Geel. De thuisploeg startte erg fel aan de wedstrijd en liet op alle fronten merken dat het vol voor de winst ging. De Wormernezen konden verdedigend veel rebounds pakken een ook aanvallend konden ze veel herhalen en lieten ze dynamisch aanvalsspel zien. Tot aan 6-6 gingen de ploegen dan ook gelijk op, maar toen wist DVO de wedstrijd meer naar zich toe te trekken. Bij 7-10 was het eerste gat van drie doelpunten geslagen. Dit gat wist DVO tot aan de rust vast te houden: 12-15. Met name Gertjan Meerkerk schoot met scherp, want hij was al goed voor zes doelpunten.

DVO kwam scherp uit de rust, want door twee damesdoelpunten stond het verschil al snel op vijf doelpunten. Echter, de uitploeg kon nooit écht loskomen, want Groen-Geel wist steeds dichterbij te komen. De zaal ontplofte toen Carlo de Vries de gelijkmaker binnen schoot (20-20). Er waren nog 11 minuten te spelen en een spannende fase volgde. Echter, DVO wist zijn hoofd koel te houden en het was Van Haren die DVO weer wat lucht gaf door de 21-23 binnen te schieten. Met nog twee minuten te gaan stond er een 22-26 stand op het scorebord en was de wedstrijd gespeeld. (Uitslag: 22-27)

TOP/SolarCompleet – LDODK/Rinsma Modeplein

Bij LDODK ontbrak Erwin Zwart in de basis. Op zijn plaats speelde Jurjen Bosma. Roos Verheugt startte weer op de plaats van de geblesseerde Celeste Split en ook Nick Pikaar was nog niet wedstrijdfit. Het was diezelfde Verheugt die na een 0-3 achterstand de eerste goal voor TOP scoorde. Daarna kwam TOP via twee schoten van Jet Hendriks weer op gelijke hoogte. Vanaf dat moment ging het gelijk op en pakten beide ploegen om en om de voorsprong. Het werd een matige eerste helft waarin niet veel gescoord werd. Hierdoor werd er met 8-8 gerust.

Ook in de tweede helft wisten beide ploegen niet los te komen van elkaar waardoor er bij 15-15 nog steeds een gelijke stand op het scorebord stond. Vanaf toen leek alles op zijn plek te vallen voor TOP, want door een run van zes goals stond het ineens 21-15. LDODK was niet meer bij machte om het gat te dichten en beide ploegen scoorden in de eindfase nog een aantal doelpunten. Bij LDODK maakte Eline Haan een sterke invalbeurt en aan de kant van TOP deed Julia Schuiling hetzelfde. Zij werd meer dan terecht gekozen tot de ‘’Player of the Match’’. Door deze verdiende overwinning is TOP de nieuwe koploper in de Korfbal League.  (Uitslag: 27-21)

Blauw-Wit (A) – KZ/Thermo4U

De thuisploeg startte furieus aan het duel met KZ. Al gauw stond er 7-3 voorsprong op het bord, waarop KZ een strafworp miste. Gerald van Dijk deelde een blok uit op Jordi Pasma, maar kreeg even later een groene kaart voor een overtreding op Esther Cordus. Hij werd vervangen door Jacco Boonstra. Bij 9-4 was KZ genoodzaakt om een time-out te nemen, maar dat sorteerde weinig effect. Blauw-Wit speelde op het scherpst van de snede en verdedigde sterk, waar KZ moeite mee had. Met nog anderhalve minuut voor de rust miste Anouk Haars een strafworp, maar Joost Hofman scoorde alsnog uit de tweede kans. Vlak voor rust mist Cordus ook een strafworp, waardoor de ruststand op 12-6 bepaald werd.

In de tweede helft waren de doelpunten duur, Haars was eigenlijk de enige die haar normale niveau haalde. KZ had moeite het spel te controleren en was onmachtig in de afronding. Met nog tien minuten te gaan leek Blauw-Wit even het initiatief te verliezen: Kenny Lauf verzuimde een strafworp te verzilveren, waarop Marjolijn Schenk in de daarop volgende aanval direct de 16-10 maakte. Met de 16-11 en 16-12 van Cordus leek KZ nog terug te komen in de wedstrijd, maar het was niet genoeg. Blauw-Wit pakt met opportunistisch aanvallend spel belangrijke punten tegen een potentiële play-off kandidaat. (Uitslag 22-17)

Fortuna/Delta Logistiek – Tempo

De vijfde wedstrijd uit deze speelronde werd op woensdagavond 22 januari gespeeld, omdat Fortuna in het weekend van de negende speelronde in Boedapest de Europacup speelde. Het was een typische doordeweekse wedstrijd, met weinig pit van beide partijen. Bij Fortuna ontbraken Mirjam Maltha en Daan Preuninger, beiden zijn geblesseerd teruggekeerd uit Hongarije. Met name de Delftenaren hadden het moeilijk en daarvan kon Tempo profiteren. De Alphenaren pakten een kleine voorsprong, maar Fortuna stelde orde op zaken en liet Tempo niet weglopen. Het schotpercentage van beide ploegen was zeer matig, veertien procent voor Fortuna, dertien procent bij Tempo. Dat leidde er toe dat er bij rust slechts een 8-6 stand op het scorebord stond.

Ook de tweede helft bleef het niet goed wat beide ploegen lieten zien. Tempo vergat zichzelf te belonen maar had absoluut kans om de regerend landskampioen te verslaan. Echter, doordat Fortuna in de tweede helft iets vaker kon herhalen deed Nik van der Steen wat hij moest doen: scoren. Drie goals van hem in de laatste tien minuten van het duel betekenden een definitief gaatje dat Tempo niet meer dicht kreeg. In de slotfase was de ploeg te slordig en onrustig om er nog een punt uit te slepen. Fortuna wint en pakt belangrijke punten om aan te haken bij de top-vier. (Uitslag: 17-15)

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk