Van Ginkel: 'Ik blik met een heel erg fijn gevoel terug op het zaalseizoen'

Ereklasse Korfbal League1

Het kan raar lopen in een korfbalcarrière. Renée van Ginkel (21) vertrok in 2018 bij DVO/Accountor voor meer speeltijd bij GG/IJskoud de Beste. De speelster van Talent TeamNL Korfbal slaagde niet in haar plan en koos voor een terugkeer naar Bennekom en prompt was ze afgelopen seizoen basisdame bij het goed presterende DVO.

In 2016 maakte de dan pas 17-jarige Van Ginkel haar Korfbal Leaguedebuut namens DVO. In twee seizoenen kwam ze in zeven wedstrijden in actie. “Ik kreeg in 2018 niet het gevoel dat ik bij DVO meer kansen zou gaan krijgen. Ik wilde het liefst zoveel mogelijk minuten maken in een eerste team, omdat ik dan onder de hoogste druk sta. Dat ging niet in de Korfbal League gebeuren, dus koos ik voor de uitdaging in de Hoofdklasse bij Groen-Geel.”

Geen minuten in de zaal
Het seizoen 2018/2019 werd een zeer succesvol voor Noord-Hollanders met de promotie naar de Korfbal League. Van Ginkel beleefde een dubbel seizoen: “Ik kwam met een duidelijke doelstelling: zoveel mogelijk in het eerste spelen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Eerste helft veld wel, maar vanaf de zaal moest er meer vastigheid en regelmaat komen en daardoor viel ik buiten de boot. Terugkijkend was het een logische keuze. Ik was niet goed genoeg en het grootste deel speelde al jaren samen. En ze flikten het en daar was ik natuurlijk ook blij mee, maar ik verloor het plezier in korfbal. Ik merkte dat ik er meer energie instak dan ik terugkreeg.”

De oud-speelster van Tweemaal Zes wilde bij haar vriendengroep het plezier terugvinden en ging eigenlijk zonder verwachtingen naar DVO. “Ik was helemaal niet bezig met een basisplaats. Dat ik na de voorbereiding ‘afviel’ naar het tweede was voor mij volkomen logisch. Trainer Richard van Vloten was duidelijk over zijn vier heren en dames, waarmee hij het zaalseizoen zou ingaan. Totdat beoogd basisspeelster Saskia van der Zee een auto-ongeluk kreeg en Van Ginkel haar plek in de basisacht overnam. “Ik heb geen idee wat er was gebeurd als Saskia geen ongeluk had gehad. Het zou zomaar kunnen dat ik dan gewoon het hele seizoen in het tweede speelde.”

Ook al keerde Van der Zee terug, Van Ginkel behield haar basisplaats. “Ik blik met een heel erg fijn gevoel terug op het zaalseizoen. Wij hebben als team laten zien tot wat we in staat zijn en hopelijk wordt het alleen nog maar beter. Voor mijn gevoel heb ik dit seizoen wel laten zien wat ik kan en ik hoop dat mijn ontwikkeling zo doorgaat. Mijn hoogtepunt is de wedstrijd tegen TOP/SolarCompleet. Ten eerste omdat we wonnen en ten tweede omdat ik in scorend opzicht mijn aandeel leverde met vijf doelpunten en het voelde natuurlijk erg goed om de winnende te maken tegen Tempo.”

Boven verwachting
Achteraf gezien heeft het afgelopen seizoen de verwachtingen van Van Ginkel volledig overtroffen. Van bankzitter bij een Hoofdklasser tot een basisdame in de Korfbal League. “Dat heeft met meerdere dingen te maken. Ten eerste met geluk. Wat als Saskia geen ongeluk kreeg? En ik ging dit seizoen zonder verwachtingen in. Ik was vooral op zoek naar plezier. Ik denk dat ik daardoor heel vrijuit speelde en mijn eigen ding kon doen. En dat is alleen maar beter geworden dit seizoen.”

Van Ginkel kijkt al met plezier vooruit naar het volgende. “Ik denk dat het realistisch is, dat we zeggen dat wij voor de play-offs willen gaan. Wij hebben het elke topploeg lastig gemaakt en zelfs van gewonnen. En wij krijgen er nog versterkingen bij.” Jari Hardies (AKC/Luma) en Jeffrey van Huenen (Wageningen) komen de Bennekomse selectie versterken. Saskia van der Zee maakte vorige week bekend te vertrekken naar KV Wageningen.

Datum: 1 juni 2020 uur