Albers (DVO A1): ‘Mooie balans tussen genieten en gedrevenheid’

Hoofdklasse A-jeugd Korfbalfinale

Hoewel TOP/SolarCompleet A1 misschien wel gezien mag worden als favoriet, DVO/Accountor A1 zal weer een goed plan klaar hebben liggen om te vlammen in de Ziggo Dome. Coach Jos Albers kijkt uit naar een tactisch schouwspel: “Ik denk dat wij iets slimmer zijn.”

Enigszins onopvallend heeft DVO deze finaleplek voor elkaar gebokst. “We wisten wel dat we een goede groep hadden, maar hebben lang niet dit grootste doel voor ogen gehad.” Net als bij TOP geldt hetzelfde bij DVO. “Spelers moeten beter worden, zowel individueel als met de groep. Presteren is niet heilig.”

Het seizoen van DVO
Toch staat men er wel. Een sterke start, een dipje en uitstekend einde leverde de Bennekommers de play-offs op, waar men afrekende met Fortuna. Albers neemt het seizoen door. “Het begin was oké, met vijf overwinningen op een rij. Daar zaten wel een paar lastige wedstrijden tussen, zoals Oranje Wit-uit. Dat was billenknijpen en beslis je het door individuele kwaliteit. Vervolgens verloren we bij SKF, waar een grimmige sfeer hing. Bastian (van Essen, red.) speelde vorig jaar bij hen. Kortom, een pikante wedstrijd waarin we slecht omgingen met de druk. Daarna verloren we echter ook van DOS’46. Geen schande, ze waren op dat moment de beste ploeg. Toen we daarna ook van AVO verloren, schrokken we wel even.”

De ploeg was niet geconcentreerd en dacht voorzichtig al aan de play-offs. Albers en Roy Rutenfrans grepen direct in. “We zijn om de tafel gegaan, want we wilden beter korfballen en de play-offs halen. Met Babette Lauber toegevoegd aan de groep hebben we de uitwedstrijden tegen DOS’46 en Dalto/Klaverblad Verzekeringen goed gespeeld. Bij DOS’46 begonnen we weliswaar zwak, maar daar was het kantelpunt. Op een knappe manier hebben we ons daar hersteld en vervolgens redelijk eenvoudig van Dalto gewonnen.” Later in de play-offs had Fortuna/Delta Logistiek eigenlijk geen kans tegen een compleet DVO. “Achteraf is dat misschien makkelijk zeggen, want we hebben thuis ook een groot deel achter gestaan. Die wedstrijd hebben we op mentaliteit gewonnen. Maar, Fortuna heeft wel wat kwetsbaarheden – dames van DVO waren dreigend naar binnen – en die hebben we blootgesteld”, aldus Albers.

Complete groep
Met beslissende dames en lange heren beschikt DVO over een uitgebalanceerd team. “Waar de echte kracht ligt van het team? Als coach kies ik toch voor de combinatie. Als je de wedstrijden tegen Fortuna erbij pakt: Bas maakt er de eerste wedstrijd tien. Het tweede duel staat hij onder de korf om de dames te ondersteunen en speelt hij dus in dienst van het team. Mensen cijferen zichzelf weg bij ons.”

Ook vorig jaar had Albers een uitstekend team, maar er is een verschil. “Vorig jaar was het team misschien individueel beter, maar het was lastiger om daar een echt team van te smeden. En ook nu hebben we wel mensen die wedstrijden kunnen beslissen. Krijn (van het Kaar, red.) en Bas zijn bijtertjes, ze willen niet verliezen. Geef hen die bal maar in de laatste minuut bij een gelijke stand.”

‘TOP kan oorlog maken’
DVO lijkt klaar voor de finale, maar daarin treft het wel TOP. Albers is onder de indruk. “Ze hebben een goede ploeg. De zusjes Schuiling (Julia en Milou) zijn dreigend, Stan Postma uitstekend in de verdediging. Ze zijn fanatiek en kunnen oorlog maken. Ik vind het geen verrassing dat zij er staan.”

De coach van TOP A1, Bas Harland, verwacht een TOP dat het spel wil maken en een DVO dat het spel probeert te ontregelen. “Tja, bij Fortuna wisten we het tempo eruit te halen. TOP heeft andere kwaliteiten en hun spel gaat meer uit vanaf de korfzone. Daar zullen we anders op moeten verdedigen, wellicht met een andere opstelling. Ik denk dat wij in veel systemen kunnen schakelen.”

Albers voorziet dan ook een interessante finale. “TOP is gretig in de duels, maar wij zijn iets slimmer. We kunnen iets meer over de breedte scoren. Zolang wij ons eigen spel spelen – wij schieten gemiddeld zo’n één op vier – kunnen wij er 25 maken. Dan is het zaak hen eronder te houden.” Toch heerst er nog die andere belangrijke factor waar men eerder moeite mee had, de spanning. “We hebben nu meer belangrijke wedstrijden achter de rug, ik denk dat we er nu wel mee om kunnen gaan. Natuurlijk, het kan altijd tegenvallen, maar dit verhaal is nog niet af. Zo voelen wij het. Er heerst een mooie balans tussen genieten en gedrevenheid.”

Datum: 13 april 2019 - 12:00 uur