Harland (TOP A1): ‘Geen grote verrassingen in finale’

Hoofdklasse A-jeugd

Overtuigend plaatste TOP/SolarCompleet A1 zich voor de finale in de Ziggo Dome. Na een sterk regulier seizoen werd DOS’46 overklast in de play-offs. Wat kan de ploeg nog brengen in de finale? “We moeten nog steeds onze beste wedstrijd spelen”, meent coach Bas Harland.

Natuurlijk had TOP A1 deze dag met rood omcirkeld in de agenda, maar dat men er daadwerkelijk staat, blijft een knappe prestatie. “Dat beseffen we ook terdege”, aldus Harland. “Toen ik vorig jaar ‘ja’ zei om boven deze groep te staan, had ik de Ziggo Dome met een uitroepteken in mijn hoofd.”

Hoewel de groep van ver moest komen, hebben de Sassemers grote stappen gemaakt. “Een ander doel als coach is de A-selectie laten ontwikkelen, want de club wil dat je goede talenten aflevert voor het geweld in de selectie. We hebben de spelers geprikkeld met de play-offs, maar daar hebben we wel naartoe moeten groeien. Ze zijn volwassener geworden; in keuzes, gedrag en in teamverband. Door succes gaat dat ook goed, al zijn ze ook veel getest. We hebben al wat minitegenslagen moeten overwinnen”, aldus de coach over de ontwikkeling.

‘Groep wordt mondiger’
Die slippertjes waren tegen Achilles (gelijkspel), DSC (gelijkspel) en Fortuna (verlies). Toch heeft TOP een vrij dominant seizoen gedraaid. De oud-coach van onder meer HKV/Ons Eibernest wist wel dat dat erin zat. “Vers twee is echter het eruit halen. Zelf zijn we onze grootste tegenstander en dat sluimert er nog steeds.” Vorig jaar was het team namelijk instabiel en bij vlagen nonchalant. Harland koos voor de juiste aanpak, zo blijkt. “Het begint met acceptatie. Dat is ook een beetje des TOP, we zijn niet zo van het opleggen en dicteren. Keuzes maken we met elkaar. Dat klinkt gezellig, maar het is niet makkelijk. Zo spelen we met vijf heren, het is lastig om daarin keuzes te maken.”

Hoe TOP op dit punt is gekomen, is te verklaren volgens Harland. “We hebben twee ‘trainingsweekenden’ gehad, deze groep is daar gevoelig voor. Het is een plezierige en hechte groep, de zaadjes zijn daar geplant.” Die weekenden zijn de basis, maar wekelijks komt de groep ook bij elkaar. “Iedere dinsdag is reflectiedag. Daarin bespreken we dingen die goed gaan en beter kunnen. Iedere week staat er genoeg op het lijstje en de groep wordt mondiger. We weten wat we doen en willen, dat heeft een causaal verband met het succes.”

TOP is gewaarschuwd
De kracht van TOP is dat zij de wil – zowel in aanvallend als verdedigend opzicht – op kunnen leggen aan haar tegenstander. “Deze finale wordt heel interessant”, is Harland van mening. “Wij willen het spel maken, DVO zal het spel willen breken. Dat is geen waardeoordeel, maar wel een mooi contrast.”

Beide teams hebben al drie keer eerder tegen elkaar gespeeld, twee keer op het veld en een oefenwedstrijd in de zaal. Nooit won TOP. “Maar wij zijn niet meer die ploeg, we hebben gigantische stappen gemaakt. DVO zal er vertrouwen uit putten, wij zijn gewaarschuwd.”

Onbekenden zijn de teams dus niet van elkaar, men weet ook wel wat ze kunnen verwachten. “Er zullen geen grote verrassingen komen.” TOP denkt dat DVO het weer tactisch gaat spelen met een achterverdedigende tactiek. Het antwoord daarop? “Je hebt legio mogelijkheden om zo’n tactiek te bestrijden. Ik vond dat Fortuna in de play-offs vaak de verkeerde keuzes maakte. De oplossing moet zijn dat we snel kunnen schakelen naar ons eigen spel. We willen ons eigen typerende spel spelen, maar hebben natuurlijk wel wat nuances ingepast.”

Dat zal de wedstrijd ook beslissen, denkt Harland. “Je kan wel zeggen dat er één oplossing is of er één ding beter zou kunnen, maar het zit hem in de details. Alles moet goed vallen. Ik ben ook van mening dat we onze beste wedstrijd van het seizoen nog moeten spelen. Dan hoop ik maar dat we die in de Ziggo Dome spelen”, sluit hij af.

Datum: 13 april 2019 - 09:00 uur