Korporaal (Fortuna): 'We hadden totale controle'

Korfbal League1 Korfbalfinale

Fortuna/Delta Logistiek is de nieuwe trotse landskampioen van Nederland. In de Ziggo Dome versloeg de ploeg van Ard Korporaal PKC/SWKGroep en barstte er een rood-wit feest los. Voor Korporaal was het een emotioneel moment.

“Dit is natuurlijk een fantastisch en speciaal gevoel. Je werkt met heel veel spelers al jaren samen naar iets toe. Je hebt met iedereen weleens ruzie, of ze zijn boos op je omdat je ze op de bank zet. Maar de band is altijd speciaal geweest en na afloop merk je dat het kennelijk ook wederzijds is. Dat is gewoon heel mooi om mee te maken. Dan is het logisch dat je elkaar even goed beetpakt en de emoties laat gaan”, zegt Korporaal nadat hij door een aantal Fortunezen werd geknuffeld en bedankt.

Onder de 65 aanvallen houden
Ondanks dat Fortuna vaak tegen een achterstand aan keek, wist Korporaal dat winst erin zat. “Alles gebeurde precies zoals wij het voorspeld hadden. We wisten dat als we PKC onder de 65 aanvallen konden houden, dat we grote kans hadden om te winnen. In de rust zaten we op schema én schoten Fleur (Hoek, red.) en Daan (Preuninger, red.) als een druif. We stonden dus maar één punt achter en er was nog zoveel te verbeteren; winst zat er dus wel écht in.”

“Je zag in de tweede helft ook dat PKC steeds onrustiger werd omdat ze geen lange aanvallen konden draaien. We hadden het vervolgens wel nog eerder mogen beslissen in die fase. We kregen er toen ook de kansen voor, maar dat lukte ons niet.”

“Maar ik ben het meest tevreden over dat we heel de dag de controle hebben gehad. Van het vertrek vanaf Fortuna tot en met nu: alles hadden we onder controle. Vorig jaar overkwam de finale ons, nu hadden we totale controle. Dat is een heerlijk gevoel en misschien hebben we vorig seizoen wel nodig gehad. We hebben de dingen die we toen fout deden, toe kunnen passen op deze finale.”

Nik van der Steen in Oranje?
Korporaal koos voor Nik van der Steen in de basis, terwijl hij tijdens de play-offs nog plaats moest nemen op de bank. “Ja, hij was teleurgesteld dat hij in de play-offs op de bank moest beginnen. Maar hij wist ook dat dat kon gebeuren. Maar vandaag hadden we hem echt nodig. Omdat PKC veel druk gaf, hadden we iemand nodig die ze van afstand erin schiet; dat kan Nik als geen ander. Hij speelde geweldig.”

“Hij zal Nik wel gaan selecteren nu denk ik”, zegt Korporaal al wijzend naar bondscoach Wim Scholtmeijer. Lachend: “Nee, zonder gekheid. Dat moet Wim natuurlijk helemaal zelf bepalen. Maar het is wel zo dat hij verdedigend veel druk kan geven, een geweldig schot heeft én druk naar binnen heeft. Het is wel zo dat hij zich bij Fortuna lekker voelt met al die lengte om hem heen. Misschien komt hij in een ander team niet eens in het eerste. Maar bij ons rendeert hij geweldig.”

Afscheid van een icoon
Marcel Segaar speelde zijn laatste zaalwedstrijd voor Fortuna en neemt dus in stijl afscheid van zijn club. “We hebben bewust niks geregeld van te voren. Het moest het doel van de finale winnen niet in de weg gaan staan. Maar het is natuurlijk geweldig dat hij zo afscheid kan nemen. Hij is de onbetwiste leider binnen en buiten het veld.”

“Hij traint op maandag en woensdag bij een personal trainer en traint bij ons op dinsdag en donderdag. Het is echt een trainingsbeest en ik hoop dat de spelers van nu goed naar hem hebben gekeken. Iedereen kan een voorbeeld aan hem nemen. Hij is extreem nuttig en extreem functioneel geweest in al die jaren. Ik denk dat dit een afscheid in stijl is; ik heb van hem genoten!”

Datum: 14 april 2019 - 16:00 uur