Nik van der Steen: “Echt ongelofelijk”

Korfbal League Korfbalfinale

In een zinderende Ziggo Dome pakte Fortuna/Delta Logisitiek de landstitel. De absolute man of the match was Nik van der Steen, de kleine schutter van Fortuna. Ondanks kramp in de slotfase, versloegen de Delftenaren dankzij zijn doelpunten PKC/SWKGroep uit Papendrecht. Na de wedstrijd sprak Korfbal.nl met Van der Steen.

“Ongelofelijk”, zo beschrijft de euforische Van der Steen het. “Je bent in principe de underdog, je wordt vierde. We spelen tegen PKC, dat is de nummer twee van de reguliere competitie, die worden zonder veel moeite tweede. Dan wordt het sowieso een heel lastig potje.”

“De play-offs tegen TOP/SolarCompleet waren ook heel moeilijk”, vervolgt hij. “We hadden toen een heel ander tactisch plan, en dat kwam toen gelukkig heel goed uit. Dan win je gelijk twee potjes, en dan zie je uiteindelijk dat het met een team van zes heren eigenlijk goed uitpakt. Dan heb je in de finale weer een heel ander tactisch plan, en dat valt ook weer goed. Dus ja, dit is echt ongelofelijk. Echt.”

Zelf was Van der Steen fenomenaal. Op een paar van de belangrijkste momenten wist hij de korf te vinden, maar hoe hij dat voor elkaar kreeg, wist hij eigenlijk ook niet: “Ik was in principe heel ontspannen. Ik was heel ontspannen aan het schieten met Daan (Preuninger, red.) in het begin, lekker rustig. Ik heb wel wat zenuwen gehad, maar dat zijn denk ik gezonde zenuwen.”

“Je ziet uiteindelijk dat het, gelukkig, in de wedstrijd ook heel goed gaat. Ik schiet mijn eerste bal erin, en voor een spits is dat heerlijk. Als je je eerste bal erin schiet, dan weet je dat je er lekker in zit. Dat hebben we gelukkig uit kunnen breiden naar een overwinning. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet bevatten”, vertelt een dolblije Van der Steen. “En dan ook nog kramp!”

Fortuna won uiteindelijk met 21-19. Van der Steen: “Wij weten dat, zolang zij één of twee voor staan, er eigenlijk heel veel mogelijk blijft. In de tweede helft hadden ze het ook heel lastig om te scoren. Uiteindelijk denk ik dat we het verdedigend hebben geflikt. We houden ze onder de twintig, en tegen PKC is dat ongelofelijk knap.”

Het mag duidelijk zijn dat Fortuna de statistieken in is gedoken:“We hebben ook geprobeerd hun spel zoveel mogelijk te vertragen. Kijk, als je die gasten 140 kansen geeft, dan schieten ze er minstens 25 tot 30 in. Wij moesten dat eigenlijk een beetje temporiseren naar 100, en als je die 100 hebt dan heb je best een grote kans om te winnen. Wij scoren in principe altijd meer dan 20, en zo zie je: het komt er nog uit ook.”

Van der Steen lacht even om de vraag wat hij nu gaat doen. “Wat denk je?", grapt hij. "We hebben nu een of twee weekjes vrij, dus we doen alles lekker rustig aan. Ik denk dat we aankomende week niet gaan trainen. Maar nu in ieder geval zoveel mogelijk genieten.”

Datum: 13 april 2019 - 19:15 uur