Nik van der Steen over #korfbalfinale: 'Voor je het weet, is het voorbij'

Korfbalfinale

Zo’n zes jaar geleden begon Nik van der Steen het seizoen nog in de A2 van KCC/SO natural. Een jaar later speelde hij met diezelfde club al de Hoofdklassefinale, om vorig seizoen met Fortuna/Delta Logistiek de Cashback World Korfbal Leaguefinale in de Ziggo Dome te halen. Hoe kijkt hij nu terug op het jaarlijkse evenement waar iedere Korfbal Leaguespeler van droomt?

“Toen ik jaren geleden bij KCC in de A2 begon, had ik niet kunnen bedenken dat ik later de Korfbal Leaguefinale zou spelen,” verklaart de inmiddels 25-jarige van de Steen. “De plaatsing in de A2 heeft me destijds gemotiveerd om alles uit mezelf te halen, en te bewijzen wat ik kan. Dat bracht me in de zaal al naar de kruisfinales van de A1. Het avontuur strandde destijds daar, maar achteraf gezien is die periode de ommekeer geweest waardoor ik het maximale eruit wilde halen.”

Een overstap van KCC naar Fortuna bracht Van der Steen naar het hoogste niveau, en uiteindelijk dus de finale. “Alleen al de play-offs in aanloop naar de grote finale waren vorig jaar onvergetelijk. Zoveel spanning en beleving van de fans, dat doet wel wat met je. Zeker omdat je het doel weet: spelen in de Ziggo Dome.” De Delftse club wist PKC/SWKGroep uit te schakelen en zich daarmee te plaatsen voor de finale. “De week ervoor moest ik gewoon werken, en ook de trainingen hebben we niet extra pittig gemaakt. Ik bereidde me voor zoals ik dat iedere belangrijke wedstrijd doe.”

Toch ontstonden er wat zenuwen naarmate de finale dichterbij komt. Een aantal dagen voor de wedstrijd zocht Van der Steen op YouTube naar samenvattingen van vorige finales. “Ik keek naar die video’s en besefte me toen ineens dat ik daar ook ging staan. De play-offs zijn al geweldig, met zo’n duizend tot 1500 man publiek, maar in de Ziggo Dome staat er 12.000 man om je heen, dat is wel even andere koek.” De beelden wakkeren bij de speler alleen maar meer wedstrijdlust aan. “Het heeft voor mij prima uitgepakt, een beetje gezonde spanning is alleen maar goed voor zo’n wedstrijd.”

12.000 Man publiek, een meegereisd supporterslegioen en de beste audiovisuele middelen rondom de wedstrijd: al met al is de Korfbal Leaguefinale voor zowel speler als supporter een geweldige ervaring. “Voor mij was het oplopen een heus kippenvelmoment. Je hoort je naam, loopt het veld op en ziet dan duizenden mensen om je heen die klappen en juichen. Dat was echt een speciale ervaring.” Zijn belangrijkste fans, opa en oma, hebben dankzij de hoofdsponsor een mooie rolstoelplaats kunnen krijgen. “Ik zag mijn opa af en toe zijn vuist omhoogsteken. Bij Fortuna zijn ze er ook altijd bij en het was voor mij ontzettend belangrijk dat ze zo’n mooie plaats aan het veld konden krijgen. Ook zij hebben een onvergetelijke ervaring gehad.”

Op de finaledag gaat het allemaal heel snel. “Je zou denken dat het spelen van de Korfbal Leaguefinale een ervaring is waar je de hele dag van geniet, maar eigenlijk had ik daar helemaal geen tijd voor. Terwijl Fortuna A1 de juniorenfinale speelde, kwamen wij de zaal in. Daarna was het een kwestie van warmlopen en even inschieten, en daarna begint de wedstrijd al.”

“Ik weet nog wel dat ik vlak voor het eerste fluitsignaal even diep ademhaalde, rondkeek en genoot van de geweldige sfeer in de hele Ziggo Dome. Dat moet je als speler denk ik niet vergeten, want voor je het weet is het allemaal weer voorbij.”

Datum: 7 maart 2019 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.