Korfbal League voorbeschouwing: FINALE

Korfbal League Korfbalfinale

Maanden keken we er naar uit en ineens is het al zover: de Cashback World Korfbal Leaguefinale. Het ultieme hoogtepunt van het Korfbal Leagueseizoen 2018/2019 en het belooft een fantastisch evenement te gaan worden!

Fortuna/Delta Logistiek kende een flitsende start van het seizoen, tot aan de Kerst werd alleen verloren van Blauw-Wit, ook van de tegenstander in Ziggo Dome – PKC – werd gewonnen in een duel waarin PKC slechts veertien keer tot scoren kwam. Exemplarisch voor het spel dat Fortuna speelt: verdedigend sterk waardoor de tegenstander niet in haar vertrouwde ritme en spel kan komen en zelf lange aanvallen spelen en veel herhalen door de reboundkracht van Mirjam Maltha, Thomas Reijgersberg en Marcel Segaar. Na het kerstreces liep het een periode wat minder bij de Delftenaren, blessures strooiden zand in de motor en langzaam zakte de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts uit de top-4. Ineens zag het er een stuk minder rooskleurig uit en rees de vraag of de ploeg de play-offs wel zou halen.

Pas op de allerlaatste speeldag werd plaatsing voor de nacompetitie veilig gesteld en de rest is geschiedenis. In een interview eerder deze week, sprak Korporaal al over het plan dat het coachduo heeft gemaakt op tegenstander PKC. Kan de ploeg, net als in de play-offs, het tactische plan weer tot in perfectie uitvoeren en daarmee de Papendrechters ontregelen? Dan zou driemaal wel eens scheepsrecht kunnen zijn en kan er revanche worden genomen op die verloren finale van seizoen 2012-2013..

Die andere finalist, PKC/SWKGroep, kende niet veel problemen gedurende het seizoen. Behalve de ontluisterende nederlaag tegen Fortuna, werden alle wedstrijden tot eind januari gewonnen. Het treffen met regerend landskampioen TOP/SolarCompleet resulteerde in een tweede nederlaag, maar er werden weinig punten verspeeld dit seizoen. De meest verrassende uitslag was misschien wel het gelijkspel in Gorredijk tegen LDODK,  maar wat vooral opviel was de wisselvalligheid van de ploeg. Het ene weekend speelde men de sterren van de hemel, het andere weekend was het stroef en leek het niet te lopen.

Toch was er nooit paniek in Papendrecht, waar men onder leiding van Daniël Hulzebosch vooral wat minder opportunistisch lijkt te spelen. Natuurlijk is het dynamische spel niet helemaal verdwenen, zeker als de ploeg op stoom is (denk even aan de recordwinst op KCC/SO natural) wordt er soms oogstrelend korfbal gespeeld. Maar de ploeg oogt zekerder en volwassener dan ooit. Dat bleek ook wel in de eerste play-off, waarin LDODK/Rinsma Modeplein in de eigen hal met overtuiging werd verslagen, en ook in Gorredijk kon de ploeg in een spannende wedstrijd steeds de rust bewaren en uiteindelijk de overwinning veiligstellen. Na twee jaar van teleurstellingen staat PKC weer in de Korfbal Leaguefinale en gaat de ploeg op voor de tiende landstitel.

Programma:
13.45 uur: TOP/SolarCompleet A1 – DVO/Accountor A1