Korporaal: 'Wij gaan het tempo in de finale bepalen'

Korfbal League Korfbalfinale

Het mag een sensatie genoemd worden. Na drie jaren waarin PKC/SWKGroep haar favorietenrol niet kon waar maken was het nu regerend landskampioen TOP/SolarCompleet dat strandde na twee play-off wedstrijden. Fortuna/Delta Logistiek, de ploeg die vorig jaar PKC uitschakelde, sabelde vakkundig de formatie van Jan Niebeek uit haar zetel en mag het nu opnemen tegen PKC in de Ziggo Dome.

Het is de tweede keer op rij dat Fortuna in april mag afreizen naar de gelegenheidskorfbaltempel in Amsterdam. Vorig jaar kwam het daar als underdog TOP tegen en verloor het. Dit jaar is het opnieuw de underdog, maar PKC is gewaarschuwd. Ard Korporaal en Damien Folkerts hebben in de afgelopen weken laten zien hun spelers te kunnen laten functioneren als een geoliede machine die makkelijk anticipeert op de tegenstander.

100 pogingen
Ard Korporaal weet waarom zijn ploeg gewonnen heeft: “We hebben ons twee wedstrijden lang aan het plan gehouden, zowel aanvallend als verdedigend. Daardoor wonnen we relatief makkelijk. Het plan was: zorg ervoor dat TOP niet meer dan 100 keer schiet per wedstrijd. Als zij dan een normaal percentage halen maken ze er 22 of 23 en hebben we een goede kans. De eerste wedstrijd eindigden ze na 98 pogingen op 22 goals. De spelers vertrouwen ons sowieso wel, maar als zoiets dan tot in perfectie uitkomt biedt dat nog meer zekerheid voor een return. Met hetzelfde strijdplan hielden we ze in de tweede wedstrijd op 102 pogingen en de rest is geschiedenis.”

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want hoe zorg je ervoor dat een A-kwaliteit team als TOP daadwerkelijk maar 100 pogingen kan nemen? “Druk leggen op het schot en veel rebounds winnen”, stelt Korporaal. “Daarom speelden we ook met vier lange mannen, ten koste van Tim (Heemskerk, red.) en Nik (van der Steen, red.). Tijdens de eerste competitiewedstrijd in Sassenheim wonnen we met dezelfde opstelling ook van ze.”

Plan PKC
TOP had 100 zuivere speelminuten lang geen antwoord op de tactiek van Fortuna. Kan dezelfde tactiek worden gehanteerd tegen PKC? “PKC is een totaal andere ploeg, met andere kwaliteiten. Daarbij spelen ze op een hele andere manier dan TOP. Ze schieten gemiddeld 140 keer per wedstrijd, dat is veel meer dan TOP. Verder hebben ze geen dames zoals Celeste Split, die geweldig één-tegen-één kan aanvallen. Bij PKC loopt ook geen type als Jet Hendriks, die fantastisch kan verdedigen. Hun dames zijn meer all-round, wat vaak nog lastiger te verdedigen is. Verder kunnen ze meer tegenover Mirjam Maltha zetten. Waar we tegen TOP lange aanvallen konden spelen met haar onder de korf, hebben zij Olav van Wijngaarden en Richard Kunst, die meer verdedigende rebounds pakken. Bovendien zal Mirjam tegen een dame als Mabel Havelaar ook niet in staat zijn de ballen er zo makkelijk bovenuit te plukken als ze bij Barbara Brouwer bijvoorbeeld deed.”

“Wat wij gaan doen tegen PKC is geen geheim. Als we beide tot 100 kansen komen, gaan wij niet winnen. Wij gaan dus het tempo dicteren.” PKC zal dit zien aankomen en een eigen plan trekken, is ook de verwachting van de Delftse oefenmeester: “Inderdaad. Ik zie ze al bijna het hele jaar achterverdedigen, dus ik ga er vanuit dat ze dat zaterdag ook doen. Tevens spelen ze wat zakelijker sinds Daniël Hulzebosch aan het roer staat. Dat vrije spel waarbij er geschoten wordt en de rebound een zorg voor later is, is er uit. Ze doen het nog wel eens, maar voornamelijk als het heel goed gaat. Als het spannend wordt, kiezen ze voor een statischer spel.”

Bijgelovig
Korporaal kent de tegenstander van binnen en van buiten en bereidt zichzelf en zijn team tot in de puntjes voor. “We zorgen ervoor dat plan B, C en D zaterdag allemaal klaarliggen en dat we precies weten welke wissels wanneer gedaan kunnen worden. Damien Folkerts en ik zijn een beetje bezeten. Ik spendeer zo’n 40 meetbare uren aan Fortuna, maar ben er in mijn hoofd eigenlijk dag en nacht wel mee bezig. Toevallig had ik vanmiddag Damien nog aan de lijn. Ik vertelde hem dat ik vannacht nog had liggen denken over de opstelling. Hij schoot in de lach en zei: “Ik ook.”

Vroeger was ik zelfs nog bijgelovig ook. De avond voor een wedstrijd at ik altijd hetzelfde en zo had ik nog veel meer ritueeltjes, tot het mijn leven over begon te nemen en ik besloot ermee op te houden”, sluit Korporaal lachend af.

Datum: 11 april 2019 - 11:00 uur