SV Kabaal als één trotse familie achter PKC

Korfbal League Korfbalfinale

Na twee misgelopen finales mag PKC/SWK Groep zaterdag in de Ziggo Dome strijden om de landstitel. Supportersvereniging SV Kabaal legt de laatste hand aan de voorbereidingen van de sfeeracties. “Bij PKC zijn we een grote familie, met trots gaan wij achter onze club staan zaterdag.”

Wat er precies aan sfeeracties gaat gebeuren, wil Friso Verdoorn nog niet kwijt. Hij is één van de vaste krachten binnen de supportersvereniging die de voorbereidingen voor de finale op zich nemen. “Er komt nogal wat bij kijken, maar gelukkig zijn we voorbereid. We hebben een aantal vaste contacten rondom grote sfeeracties die we vlug konden inschakelen toen we hoorden dat we geplaatst waren.” De groen-witte supporter staat er zeker niet alleen voor. “Bij Kabaal komt het echt vanuit iedereen. We kunnen rekenen op een grote vaste groep die er iedere wedstrijd weer bij is, en dat geldt ook voor de finale.”

De geschiedenis van de supportersvereniging gaat ver terug. “We bestaan al een flinke tijd”, aldus Verdoorn. “Al meer dan 30 jaar. We zeggen ook altijd: bij PKC zijn we eigenlijk een grote familie. Het maakt niet uit wie je bent of hoe je heet, maar ben je PKC’er, dan hoor je erbij.” In de groene thuishal van de Papendrechtse club hangt een gigantisch groen-wit doek met de naam van de club erop bedrukt. “Die hangt er al heel lang, niemand kan zich inbeelden dat die er niet zou hangen. Het is een simpel doek, maar straalt wel uit wat ons verbindt: PKC.”

“Als ik de hal binnenloop en ik zie dat doek hangen, voel ik trots. We noemen onszelf de grootste, de gekste en de beste. Dat laatste kun je natuurlijk niet altijd zijn, maar we zien onszelf wel als de grootste korfbalfamilie.” De ‘gekste’ slaat volgens de aanjager vooral op de creativiteit van de Papendrechtse supporters. “Wij proberen de meest vooruitstrevende en creatieve supporters te zijn. Je ziet ook vaak dat clubs onze sfeeracties nadoen. Zoals de sticks die we vijf jaar geleden op het veld gooiden, daarna zijn meer clubs het gaan doen. Zo zijn er wel meer voorbeelden. We zoeken altijd een nieuwe, ludieke manier om achter onze club te gaan staan.”

Het familiegevoel komt ook terug bij de band tussen supporters en spelers. “Neem Laurens Leeuwenhoek, die is aanvoerder van het team maar tegelijkertijd misschien wel de grootste supporter. Hij is zo blij met elk doelpunt, iedereen geniet daarvan. Zo’n vibe moet je hebben. Als supporter moet je die emotie in de wedstrijd zien te krijgen zodat spelers in die flow kunnen komen. Op die manier kan je boven jezelf uitstijgen.”

Aanstaande zaterdag wordt volgens Verdoorn een groot feest. “Het voelt als een kans om wraak te nemen op de twee finales die we niet hebben gehaald. Als supporters zullen we er dan ook alles aan doen om de titel binnen te slepen. Op een positieve manier, en met z’n allen. Precies zoals PKC is: één grote familie.”

Datum: 11 april 2019 - 19:00 uur