‘Ik verwacht een heel spannend seizoen’

‘Ik verwacht een heel spannend seizoen’

Korfbal League

Ook dit Korfbal Leagueseizoen zijn veel kundige en gemotiveerde vrijwilligers van de clubs in touw om de wedstrijden live te streamen. Hierdoor kunnen fans over de hele wereld de Cashback World Korfbal League nauwgezet volgen. In aanloop naar het zaalseizoen staken de regisseurs en cameramensen van de clubs gezamenlijk hun licht op bij Southfields/Eyecons (foto) om zo nóg meer kwaliteit te kunnen leveren. Korfbal.nl vroeg enkele commentatoren naar hun vooruitblik op komend Korfbal Leagueseizoen.

Welke club wordt kampioen?
Sanne Broeksma (Tempo): “TOP.”
Jeroen Nootebos (GG/IJskoud de Beste): “PKC.”
Tim van Zoeren (DVO/Accountor): “PKC.”
Dennis Dallinga (KZ/Thermo4U): “Fortuna.”
Christiaan Germans (TOP/SolarCompleet): “TOP”.
Jacco van den Boogaart (PKC/SWKGroep): “TOP.”
Joris Houweling (Fortuna/Delta Logistiek): “TOP.”
Frank Stout (Korfbal.nl): “TOP.”

Welke clubs halen de play-offs?
Broeksma (Tempo): “TOP, PKC, LDODK en DVO”
Nootebos (GG): “PKC, Fortuna, TOP en LDODK.”
Van Zoeren (DVO): “PKC, TOP, LDODK en KZ.”
Dallinga (KZ): “PKC, Fortuna, TOP en LDODK.”
Germans (TOP): “TOP, PKC, DOS’46 en Fortuna.”
Van den Boogaart (PKC): “TOP, Fortuna, PKC en DOS'46.”
Houweling (Fortuna): “TOP, PKC, LDODK en Fortuna.”
Stout (Korfbal.nl): “PKC, TOP, LDODK en Fortuna.”

Welke clubs moeten strijden om degradatie te voorkomen?
Broeksma (Tempo): “Blauw-Wit, Groen-Geel en Tempo.”
Nootebos (GG): “Tempo, Groen-Geel en DVO.”
Van Zoeren (DVO): “Tempo wordt tiende, Blauw-Wit negende en Groen-Geel achtste.”
Dallinga (KZ): “Tempo, DVO en Groen-Geel.”
Germans (TOP): “Tempo en Groen-Geel.”
Van den Boogaart (PKC): “Tempo, DVO en Blauw-Wit.”
Houweling (Fortuna): “Tempo gaat degraderen en Blauw-Wit, Groen-Geel en DVO maken uit wie er op plaats negen komt.”
Stout (Korfbal.nl): “Tempo, Blauw-Wit en Groen-Geel.”

Welke club/clubs promoveert/promoveren vanuit de Hoofdklasse?
Broeksma (Tempo): “HKC.”
Nootebos (GG): “KCC en Dalto gaan ervoor strijden, Dalto keert terug.”
Van Zoeren (DVO): “HKC.”
Dallinga (KZ): “Dalto.”
Germans (TOP): “KCC en Dalto.”
Van den Boogaart (PKC): “HKC.”
Houweling (Fortuna): “HKC is de grote favoriet.”
Stout (Korfbal.nl): “KCC en HKC of Dalto.”

Welke speelster of speler wordt de revelatie van het seizoen?
Broeksma (Tempo): “Stijn Eilers is weliswaar de vijfde heer, maar ik verwacht dat Tempo hem veel gaat gebruiken. Hij is fysiek sterk, heeft een aardig schot, combineert makkelijk en is dus overal inzetbaar. Bij de dames ben ik erg gecharmeerd van Danielle Boadi, een beweeglijke dame met lengte en een zuiver schot.”
Nootebos (GG): “Marloes Frieswijk en Carlo de Vries.”
Van Zoeren (DVO): “De teams zijn behoorlijk gelijk gebleven, dus dan kom je op iemand van Groen-Geel of Tempo. Carlo de Vries en Kevin Dik kun je moeilijk revelaties noemen als ze het goed doen en van Tempo verwacht ik weinig. Dus dan Michelle in ’t Veen? Of Adrienne van Ofwegen?”
Dallinga (KZ): “Carlo de Vries zal heel waardevol zijn voor Groen-Geel. Bij KZ maakt Alwin Out een geweldige ontwikkeling door.”
Germans (TOP): “Nick Pikaar.”
Van den Boogaart (PKC): “Carlo de Vries en Brett Zuijdwegt.”
Houweling (Fortuna): “Bij de mannen gaan Joren van Nieuwenhuijzen en Kevin Dik de revelaties zijn. Bij de vrouwen verwacht ik veel van Sanne Alsem, wiens talent er in de play-offs en finale in één keer uitkwam.”
Stout (Korfbal.nl): “Na een voor zijn doen minder vorig seizoen wordt Mick Snel de Korfballer van het jaar. Vanwege zijn revanchegevoelens en omdat hij naast Tim Flokstra beter tot zijn recht komt. Bij de vrouwen wordt Brett Zuijdwegt de revelatie.”

Wat verwacht je van je eigen club?
Broeksma (Tempo): “Dit is een mijlpaal voor de vereniging en het leeft enorm, dus ik verwacht enthousiaste supporters en volle tribunes. Op sportief vlak zal het best een moeilijk seizoen worden, maar ik zet zeker in op een paar verrassingen.”
Nootebos (GG): “Groen-Geel moet alle zeilen bijzetten en een beetje geluk hebben dat de talenten niet teveel belast zijn op het veld, maar wel voldoende zijn gegroeid. De combinatie van een enorme groeicurve en de absolute wil om te winnen zal moeten worden doorgezet in de Korfbal League.”
Van Zoeren (DVO): “DVO zet weer een stapje naar boven en eindigt als zevende of misschien wel zesde. Het is belangrijk om thuis goed te beginnen tegen Blauw-Wit om zo niet gelijk weer in een negatieve tendens te komen, maar je juist te kunnen gaan spiegelen aan KZ, DOS’46 en Fortuna.”
Dallinga (KZ): “Ik verwacht dat KZ dit jaar met Dennis Doves en Remco Boer aan het roer doorgroeit vanaf het punt waar Wim Bakker de afgelopen jaren gebleven is. Daarnaast denk ik dat KZ zal groeien op het gebied van mentale weerbaarheid en doorzettingsvermogen en lange tijd mee kan doen voor de eerste vier plaatsen.”
Germans (TOP): “Ik verwacht dat we er dit jaar weer in slagen te pieken op het juiste moment.”
Van den Boogaart (PKC): “Met het stoppen en vertrekken van Suzanne Struik, Nadhie den Dunnen en Mabel Havelaar heeft PKC bij de vrouwen veel ervaring en kwaliteit ingeleverd en de grote vraag is hoe dit kan worden opgevangen. Ik verwacht dat PKC wel de play-offs haalt en de geschiedenis heeft al vaak uitgewezen dat dan alles mogelijk is.”
Houweling (Fortuna): “Wij zijn de regerend landskampioen, maar zijn ook Marcel Segaar en Tim Heemskerk kwijtgeraakt. Wij hebben standaard een wisselvallig seizoen en spelen met de Korfbal Challenge en Europa Cup veel extra wedstrijden, maar gelukkig hebben wij de Coaches van het jaar en doen we – mits iedereen fit blijft – gewoon weer mee voor de titel.”
Stout (Korfbal.nl): “Mijn club is ONDO (G), de grootste tweedeklasser van Nederland. Dit zaalseizoen worden we wél kampioen en ik nodig iedereen uit om eens naar de sfeervolle Westlandhal te komen.”

Wat verwacht je verder van dit seizoen?
Broeksma (Tempo): “Het gaat een spannend Korfbal Leagueseizoen worden. De eerste zes à zeven ploegen zitten dichtbij elkaar, dus de strijd om de vierde plek zal lang spannend blijven.”
Nootebos (GG): “Een vrij brede middenmoot zal zorgen voor een spannend seizoen, waarin de verschillen tussen meedoen om de play-offs en strijden tegen degradatie klein zullen zijn.”
Van Zoeren (DVO): “PKC is er ondanks de leegloop alleen maar op vooruit gegaan met frisse koppen en hongerig talent. TOP wordt tweede op basis van routine en kwaliteit en ik zou het knap vinden als de echte honger naar succes onder Niebeek - en zonder Harmzen - terugkomt. Voor LDODK lijkt de tijd te gaan dringen om een titel te halen en de strijd om plek vier wordt weer ouderwets spannend met KZ, Fortuna en DOS’46 die elkaar weinig ontlopen en DVO dat op de loer ligt. Onderin gaat - gelukkig voor Blauw-Wit - Tempo rechtstreeks terug naar de Hoofdklasse.”
Dallinga (KZ): “Ik verwacht nog meer spektakel dan de voorgaande jaren. PKC heeft een aantal mensen verloren, die vorig jaar op beslissende momenten zeer belangrijk waren. De kwaliteit en het tempo van de Korfbal League gaat omhoog en ik ben heel benieuwd hoe nieuwkomers Tempo en Groen-Geel het gaan doen.”
Germans (TOP): “Ik verwacht een groter verschil tussen het linker- en rechterrijtje. De verschillen binnen die rijtjes zullen niet groot zijn, maar wel tussen wie er strijdt om de playoffs en wie tegen degradatie.”
Van den Boogaart (PKC): “Ik ben benieuwd naar het effect van de spelregelwijzigingen en dan met name de invoering van de groene kaart en het nemen van de strafworp door degene die 'm mee krijgt. Verder verwacht ik dat TOP de play-offs eenvoudig haalt en dat het daarachter een spannende strijd wordt tussen PKC, Fortuna, DOS'46, LDODK, KZ en misschien ook wel Groen-Geel. Ik denk dat - met uitzondering van TOP - de krachtsverschillen tussen de overige clubs misschien wel kleiner zijn dan ooit.”
Houweling (Fortuna): “Ik verwacht een heel spannend seizoen. PKC en TOP zullen er in de competitie wel weer bovenuit steken en voor LDODK moet het eigenlijk dit jaar gaan gebeuren. Naast Fortuna gaan ook KZ en DOS’46 meedoen om plek vier. Als Groen-Geel twee jaar overleeft, kan het in de toekomst landskampioen worden. Tempo gaat niet veel punten halen vrees ik, gezien de ontzettend zware competitie die de Korfbal League is.”
Stout (Korfbal.nl): “Ik heb er heel veel zin in. Ik denk dat de strijd om plek vier spannend wordt, met KZ en DOS’46 als outsiders. De invoering van de groene kaart vind ik een goede zaak, maar ik hoop dat deze niet te snel en te vaak wordt gegeven voor commentaar op de leiding. Een beetje emotie hoort erbij.”

De links naar de livestreams en de samenvattingen van Korfbal.nl vind je op korfballeague.nl.

Datum: 8 november 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl