‘Mislukt seizoen’ voorbarig volgens DOS’er Jonker

Korfbal League1

“De verliezer haakt af. Dat kunnen we wel zeggen voorafgaand aan dit duel”, opende commentator Frank Stout de samenvatting van DOS’46 tegen Fortuna/Delta Logistiek. Die verliezer werd DOS’46, dat vol ambities aan dit seizoen begon. Aanvoerder Jelmer Jonker vindt het nog te voorbarig om te spreken van een ‘mislukt seizoen’.

“Een zesde plaats is niet waar we op hoopten. Ik had het graag anders gezien. We hebben de ambitie hoger mee te draaien. We zijn nog niet eens op de helft van de competitie. Er kunnen nog dingen veranderen”, hoopt de regerend veldkampioen. Op zoek naar redenen komt Jonker uit bij het scorend vermogen. Vorig seizoen scoorde DOS’46 gemiddeld 24 keer per wedstrijd. Nu 21 keer en dat lukte dit jaar alleen tegen de onderste drie ploegen: GG/IJskoud de Beste, Blauw-Wit (A) en Tempo.

De keerzijde van de medaille is dat DOS’46 ook weinig tegendoelpunten incasseert. Na acht wedstrijden is DOS’46 met 153 tegentreffers (gemiddeld 19) de minst gepasseerde ploeg. “Het is dit jaar de omgekeerde versie van vorig jaar.” Het enige verschil dat DOS’46 nu een positie hoger staat, maar het gevoel dat overheerst bij de Nijeveners is vooral teleurstelling.

PKC-uit
Komende tegenstander is PKC/SWKGroep, dat twee weken geleden de Korfbal Challenge won en afgelopen weekeinde zegevierde bij DVO/Accountor. Ook in Papendrecht – waar Laurens Leeuwenhoek ontbreekt vanwege een teenblessure - verwachten ze meer dan de ploeg nu laat zien. KZ/Thermo4U pakte eind 2019 de winst in de PKC-hal en ook DVO hield tot ver in de slotfase gelijke tred met PKC. Dat moet DOS’46 moed geven richting dit weekend.

Voor Jonker - na anderhalf jaar afwezigheid sinds oktober terug in TeamNL Korfbal - wordt PKC-uit een weerzien met vele bekenden. Trainer Daniël Hulzebosch was drie jaar zijn trainer én beide Nijeveners zijn ook nog familie. Tijdens het zeventigjarige jubileum van hun grootouders – gevierd op de maandag van de Challenge – waren ze niet in Rotterdam, maar zaten ze gemoedelijk aan het gebak in de buurt van Nijeveen. En ook vriendin Sanne van der Werff verdedigt het wit-groen van PKC. “Ik kan dat allemaal heel goed scheiden. In onze relatie is korfbal bijzaak. In het veld wil ik gewoon winnen. Ook van PKC.”

Datum: 9 januari 2020 uur