Classic Match: finales van de jaren ‘10

Korfbal League1

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek 'Classic Match' terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘10. Het decennium begon met een zaaltitel voor KZ en werd gedomineerd door TOP en PKC, die allebei zesmaal in de finale stonden. Naast KZ, TOP en PKC speelden ook Dalto, Fortuna en Blauw-Wit één of meerdere finales.

De eerste Korfbal Leaguefinale in de jaren '10 ging tussen KZ en Dalto. Kim Cocu speelde vier finales (drie met KZ en één met Blauw-Wit, tweemaal winst en tweemaal verlies), maar vond juist die gewonnen finale van 2010 het mooist. "Wij wonnen met 22-20. Het was voor KZ de tweede landstitel, maar voor mij de eerste. Ik speelde toen samen met Chris Kaper, Rick Voorneveld, Roxanna Detering en Tim Bakker. Echt een fantastisch team", zo blikt de Korfbalster van het Jaar 2010 terug.

Het was voor KZ de derde finale op rij, nadat in 2008 de eerste landstitel in de historie van de club werd veroverd en in 2009 DOS'46 in Rotterdam Ahoy revanche nam op de Koogers. In 2012 was KZ opnieuw de sterkste, ditmaal werd PKC verslagen.

Tussen de twee laatste gewonnen finales van KZ in - in 2011 - stonden TOP en PKC tegenover elkaar in de Rotterdam sporttempel. Een affiche dat ook in 2014, 2015 en 2016 geproduceerd kon worden. Bregtje van Drongelen maakte deel uit van het TOP-team, dat in 2011 voor het eerst de landstitel naar Sassenheim haalde. "We wonnen dat jaar ook de veldtitel, maar de zaalfinale in een vol Ahoy was natuurlijk wel iets mooier", aldus van Drongelen, die in dat succesjaar Cocu opvolgde als Korfbalster van het Jaar.

Voorbereiding
Als geen ander weet Cocu hoeveel druk er ligt op die ene wedstrijd in Rotterdam Ahoy of de Ziggo Dome. “De week naar zo’n finale leef je in een bubbel met het team. Je bent alleen maar met de finale bezig. Je bereid je voor op je tegenstander, je zorgt dat je genoeg rust, je zorgt er voor dat je klaar bent voor hét grote moment. De week voorafgaand aan de finale nam ik wat vrije dagen op. Ik sliep iets meer, zorgde dat ik voldoende rust pakte, en natuurlijk dat ik voldoende at en dronk. Je voelt de spanning en die nam naarmate de week vorderde, richting die finale, steeds meer toe.”

Naast de eerder genoemde finale tegen Dalto staat ook de finale met Blauw-Wit tegen TOP (2017) nog vers in het geheugen van de geboren Amsterdamse. “We werden in de competitie uiteindelijk vierde en moesten in de play-offs tegen PKC aantreden. Een doordeweekse play-off na een winst- en verliespartij tegen PKC was nodig om te bepalen wie er uiteindelijk in de finale zou staan. Die derde play-off wonnen we dus. Een euforisch moment. In de finale konden we de eerste helft tegen TOP nog bijblijven, maar de tweede helft was TOP de betere ploeg. We verloren de finale helaas met 18-22.”

Bij het TOP van Van Drongelen ging de voorbereiding voor een finale iets anders. “Het was een mooi proces waar we als team in zaten. Het klopte de laatste weken gewoon en we wisten precies waar we goed in waren. De week voorafgaand aan de finale was niet anders dan de weken ervoor. Aangezien we een derde play-offwedstrijd moesten spelen tegen Fortuna (thuis verloren, uit gewonnen) hadden we wel een doordeweekse wedstrijd op dinsdag. Op donderdag hebben we gewoon getraind, op vrijdag schoten we nog een balletje en sloten we af bij Panini in Lisse. Daar werden (overwinnings)familie-pizza’s gegeten als traditie.”

'Vaak niet mooi, maar wel spannend'
Cocu, die met korfballen begon bij Groen-Geel, won dus twee zaaltitels (2010, 2012). Daarnaast werd ze twee keer veldkampioen, won ze de Europa Cup en als international het WK, de World Games en het EK. Na haar laatste periode bij Blauw-Wit is ze niet meer teruggekeerd in het topkorfbal. "Na mijn laatste gespeelde finale ben ik ook niet meer bij een finale geweest. Ik werk vaak in het weekend of ben in het buitenland voor werk. Daarnaast doe ik nu veel aan wielrennen en andere sporten. En ik woon niet meer in Amsterdam, waardoor ik wat minder snel bij Blauw-Wit ben. Dat scheelt ook natuurlijk. Ik speel af en toe nog wel in Blauw-Wit 4. Als ik kan, dan speel ik nog een wedstrijdje.”

Van Drongelen won naast een zaal- en veldtitel met TOP als international de World Games. De oud-speelster van Fluks, TOP, De Meervogels en Fortuna, is nog wél actief in het topkorfbal. Afgelopen jaar coachte ze het tweede team van TOP en volgend seizoen gaat ze wat bij de jeugd van TOP doen. De finales van toen met die van nu vergelijkend: “De finales zijn vaak niet mooi, maar wel onwijs spannend. De nummer één van de competitie is geen garantie voor winst in de zaalfinale. Dat blijkt elk jaar weer. Het is een wedstrijd op zich, waarbij de ploeg wint die mijns inziens het beste met de spanning om kan gaan.”

Heerschappij
Na de door KZ gewonnen finale in 2012 brak er een periode van maar liefst zes jaar aan waarin alleen maar TOP of PKC kampioen werd. In 2013 en in 2015 was PKC de sterkste door Fortuna en TOP te verslaan. In 2014, 2016, 2017 en 2018 was TOP de zaalkampioen van Nederland. TOP won in die jaren van PKC, nogmaals PKC, Blauw-Wit en Fortuna. De laatste kampioen van dit decennium was Fortuna. De Delftenaren versloegen, in de voorlopig laatste editie in de Ziggo Dome, PKC met 21-19.

Benieuwd geworden? Een overzicht van alle zaalfinales vind je hier.

Landelijke korfbalfinales in de jaren '10

2019      Fortuna/Delta Logistiek - PKC/SWKGroep          21-19