Classic Match: PKC – Fortuna

Korfbal League1

Het was de derde wedstrijd in een bizarre play-off reeks. In 2018 mochten PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek uitvechten wie een van de twee finaleplaatsen mocht opvullen. In de eerste wedstrijd in Papendrecht won nummer vier Fortuna, terwijl PKC in de tweede wedstrijd in Delft zonder problemen de overwinning pakte. Alles kwam dus aan op die laatste wedstrijd in de PKC-Hal – en dat werd een heel bijzondere.

Er stond veel op het spel op 3 april 2018. PKC was een seizoen eerder de finale misgelopen na play-offs tegen Blauw-Wit en de Papendrechters wilden maar al te graag voorkomen dat dit scenario zich nog een keer voordeed. Fortuna wilde echter ook niets liever dan de finaleplaats behalen en dat werd nog even duidelijk gemaakt door de Delftse supporters. Zij schoten voor de wedstrijd het veld vol met rood-witte slierten, waardoor de wedstrijd pas een kwartier (!) later kon beginnen.

Weinig doelpunten
In de eerste helft was PKC de betere ploeg, met name door het hogere schotpercentage. Zita Schröder hierover: “Ik denk dat de eerste helft niet per se goed was, alleen Fortuna was aanvallend zwak, waardoor wij toch op voorsprong kwamen voor rust.” Schröder had zelf een groot aandeel in die voorsprong: zij maakte voor rust drie doelpunten en had daar maar weinig kansen voor nodig. “Dat doelpunt voor rust voelde heerlijk. Hij viel per ongeluk in mijn handen en dan geeft het zeker een goed gevoel als die net voor rust nog binnen valt.” Mede dankzij dit doelpunt gingen de ploegen rusten met een 11-7 stand. Nog geen reden voor paniek bij Fortuna, aldus Claire van Oosten: “Verdedigend hadden we het wel onder controle, op een paar schoonheidsfoutjes na. Aanvallend vielen de ballen nog niet helemaal lekker, maar we hadden er met ons reboundoverwicht wel vertrouwen in dat ze zouden vallen.”

Tactiek
Van Oosten vervolgt: "In de rust spraken we af dat we ons aan het plan bleven houden, ondanks dat we vier doelpunten achter stonden. Dat deden we en zo kwamen we steeds wat dichterbij." Doordat de uitploeg steeds beter in de wedstrijd kwam, werd PKC steeds slordiger. “Ik denk dat we door de onrust en vele fouten de grip op de wedstrijd kwijtraakten”, oordeelt Schröder. Ook voor de weinige kansen van de thuisploeg heeft de speelster van PKC een verklaring: “We hadden geen antwoord op de tactiek van Fortuna.” Hoewel de thuisploeg nog lang aan de goede kant van de score bleef, betaalde het harde werken van Fortuna zich tóch uit: vlak voor tijd was het driemaal scheepsrecht voor Nik van der Steen en zo bepaalde hij de stand aan het einde van de reguliere speeltijd op 18-18.

Fantastische sfeer
De verlenging kwam als een soort beloning voor het publiek, dat in grote getale aanwezig was. Van Oosten: “De sfeer was echt fantastisch. Al die mensen waren meegereisd op een dinsdagavond om ons aan te moedigen en dat deden ze ook massaal. Als speler is het genieten om een wedstrijd te spelen met zulke supporters en zo’n sfeer.” Fortuna startte het best aan de verlenging en nam een 18-20 voorsprong, maar PKC gaf zich nog niet gewonnen. Dankzij Richard Kunst kwam de thuisploeg drie seconden voor tijd weer op gelijke hoogte. “We bleven knokken en hadden het vertrouwen dat een van de beste spelers de bal er nog in schoot”, oordeelt Schröder over deze fase.

Fortuna, dat net een voorsprong had weggegeven, hield vertrouwen en zag Van Oosten, die de hele wedstrijd niet scherp was in de afronding, de golden goal maken. Iets waar Van Oosten nog altijd van geniet: “Mijn vakgenoten bleven mij vertrouwen geven. Dat je dan de eerste bal raak schiet in de golden-goalfase is natuurlijk geweldig. Ik was zo blij dat we de wedstrijd wonnen, dat mijn schotpercentage mij niks kon schelen.” Schröder, tot slot: “Het pijnlijke van de nederlaag verandert voor mij niet, maar voor de liefhebbers was het zeker een spannende en mooie pot.”

Korfbal Leaguefinale 2018
Na de gewonnen play-offs stond Fortuna in de Korfbal Leaguefinale in Ziggo Dome tegenover TOP/SolarCompleet. De ploeg uit Sassenheim was in twee wedstrijden te sterk voor Blauw-Wit (A) en zou uiteindelijk ten koste van de Fortunezen de landstitel pakken (24-20). Een jaar later viel alles wel op z'n plaats voor Fortuna en werd de ploeg landskampioen ten koste van PKC.

Zin om dat gedenkwaardige play-offduel nogmaals in zijn geheel te kijken? Je vindt hem hier.

In de serie 'Classic Match' is eerder verschenen:

Datum: 26 maart 2020 uur