Classic Match: PKC – KCC

Korfbal League1

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek 'Classic Match' terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. “Pak het Guinness Book of Records er maar bij”, zei Frank Stout aan het begin van de samenvatting van de wedstrijd tussen PKC/SWKGroep en KCC. Dat was zeker nodig: er werden in dit spektakelstuk maar liefst vijf records verbroken.

De doelpuntrijke wedstrijd op 2 maart 2019 was voor KCC een korfbalnachtmerrie, voor PKC was het juist een korfbaldroom. In de eerdere ontmoeting tussen deze twee ploegen wist PKC maar nipt met 19-22 te winnen en ook in de beginfase gingen de ploegen nog redelijk gelijk op. Echter, toen de thuisploeg beter in zijn spel kwam werd het gat al snel groter. Doordat KCC in de eerst helft ook nog aardig schoot was het verschil bij rust (20-12) nog te overzien.

Doelpuntenregen
In de tweede helft ging het pas echt los. PKC schoot uit de startblokken en maakte in de eerste vijf minuten al zeven doelpunten, waaronder een prachtig doelpunt van Laurens Leeuwenhoek na een perfect geplaatste pass van Olav van Wijngaarden. En dat was nog maar het begin. PKC was werkelijk niet te stoppen en met nog acht minuten op de klok was het eerste record al verbroken: Leeuwenhoek maakte toen het 45e doelpunt voor de thuisploeg en daarmee sneuvelde het record van LDODK/Rinsma Modeplein (44-20 tegen Avanti).

Alle spelers van PKC speelden een geweldige wedstrijd, maar de echte uitblinker van de wedstrijd was Richard Kunst. Hij maakte in de eerste helft al zeven doelpunten uit zestien doelpogingen en in de tweede helft naderde hij langzaam maar zeker het record van DVO-fenomeen Jos Rosenboom (zestien doelpunten in een wedstrijd). Kunst: “Twee weken eerder tegen DVO had ik al ontzettend veel kansen voor de zestiende, maar het lukte toen helaas niet om de laatste te maken. Ik was er dus op gebrand om het nu wel te evenaren of zelfs te verbreken.” Kunst ging dus op jacht naar zijn zestiende doelpunt en hij kreeg daarbij veel steun van het publiek én zijn teamgenoten. “In een wedstrijd als deze kon dit ook, want de winst was al binnen. Het is ook heel tof dat je teamgenoten je het gunnen.” Het harde werken van Kunst betaalde zich uit: met nog zo’n zes minuten op de klok maakte hij zijn zeventiende doelpunt en zo was het tweede record verbroken.

Scherpe afronding
Maar zelfs toen was PKC nog niet klaar. De ploeg uit Papendrecht bleef over verschillende schijven scoren en liep zo uit naar een bizarre 52-21 eindstand. Met deze eindstand sneuvelden nog eens drie andere records: de meeste doelpunten in totaal, de meeste doelpunten van een team in een helft en het grootste verschil in een wedstrijd. Bovendien zorgde deze weergaloze wedstrijd ervoor dat de Papendrechters verzekerd waren van de play-offs. Hoe dat allemaal gelukt was? “Ik kan mij vooral herinneren dat we heel veel plezier hadden en mede hierdoor in een flow terecht kwamen. In een wedstrijd waarin je 52 keer scoort moet iedereen er goed inzitten. Laurens (Leeuwenhoek, red.) had bijvoorbeeld vijftien goals met een weergaloos percentage en alle dames waren scherp in de afronding en assists”, aldus Kunst. Deze flow is goed terug te zien in de statistieken: Kunst en Leeuwenhoek schoten allebei rond de 50%, terwijl het afrondingspercentage van de hele thuisploeg 32% was. “Dit niveau kan je als sporter of team niet even oproepen, maar die dag was het er”, oordeelt Kunst.

Nagenieten
Op de vraag van welk record hij nog het meest geniet, antwoordt Kunst: “Het is niet een record dat mij bijblijft, al is het natuurlijk wel gaaf dat je achttien keer scoort in de wedstrijd. Wat mij nog het meeste bijblijft is de sfeer in de zaal en het team. Dan besef ik nog eens waarom dit zo’n mooie sportclub en mooi team is.” Het is nog maar afwachten of de records die op die zaterdagavond zijn neergezet binnenkort verbroken gaan worden, al kwam Gertjan Meerkerk dit seizoen al redelijk in de buurt met vijftien doelpunten. Toch acht Kunst de kans niet heel groot: “Ik denk dat alle records nog wel wat jaren meegaan. Achttien goals maken is nu nog lastiger geworden doordat iedereen zijn eigen strafworpen moet nemen. De 52 goals is helemaal bizar en ik verwacht niet dat dit verbroken wordt, al zijn records er natuurlijk om verbroken te worden.”

Benieuwd geworden naar de hele wedstrijd? Je kunt hem hier terugkijken.

In de serie 'Classic Match' verschenen eerder:

Datum: 5 april 2020 uur