Damien Folkerts (Fortuna): 'Europa Cup komt op een goed moment'

Internationale evenementen Korfbal League1

Na de overwinning op DOS'46 schijnt de zon weer voor Fortuna/Delta Logistiek. De aansluiting bij de top-vier van de Cashback World Korfbal League is gevonden. Een perfect moment voor de Delftenaren om af te reizen voor de Europa Cup die van 9 januari tot en met 11 januari plaatsvindt. Trainer Damien Folkerts kijkt uit naar de trip naar Boedapest in Hongarije, waar de Europa Cup wordt gespeeld.

Fortuna won in 2004 en 2005 de Europese beker al. “Ik zag gisteren op Youtube wat beelden van die jaargangen. Dat was mooi om te zien. Wij gaan er dit jaar ook niet heen om even wat plezier te maken. Wij willen deze serieuze prijs pakken. Het is een mooie prijs. Je moet het zien als ´extra-wedstrijden´ die je mag spelen, net als in de Ziggo Dome of Ahoy. We gaan het serieus benaderen.”

Goed moment
De Europa Cup komt op een goed moment. “We zijn erg blij dat we de aansluiting weer hebben door de overwinning op DOS'46. We hebben laten zien dat we nog steeds verdedigend dominant kunnen zijn. Ook op de Korfbal Challenge hebben we goed gespeeld, maar konden we niet twee keer achter elkaar pieken.”

“Tegenstanders benaderen ons nu anders als landskampioen, ze brengen iets extra´s. Maar ik denk dat wij nu een goede tegenzet hebben gedaan. Vanuit een iets meer vaste basis die we nu hebben staan, kunnen we qua speelstijlen makkelijker varieren. En als we de Europa Cup pakken, kunnen we die goede lijn doortrekken. Dit kan echt wat met de ploeg doen.”

Middagwedstrijden en rouleren
Fortuna speelt veel wedstrijden tijdens de Europa Cup, verdeeld over drie dagen. De eerste wedstrijd wordt donderdag gespeeld om 12.10 uur. “Je moet daar gewoon mee dealen als ploeg. Vanuit de veldperiode zijn we het gewend om ook in de middag te spelen en veel spelers kennen de tijdstippen ook door WK's, EK's of de World Games.”

“We gaan wel rouleren tijdens het toernooi. We hebben zestien spelers opgegeven aan de IKF, maar alle spelers van de selectie reizen af. Zij staan op de reservelijst, die mogen we bij hoge uitzondering gebruiken: bij blessures of in bijzondere gevallen.”

Er worden op de Europa Cup wedstrijden gespeeld van 32 minuten, verdeeld in vier keer acht minuten. “Het zijn kortere wedstrijden dan normaal en we scoren tot nu toe nog niet heel veel. Daar zullen we dus op moeten letten. We zullen snel een voorsprong moeten nemen. We kunnen dus niet makkelijk freewheelen. Maar als wij maximaal presteren, dan moet dit toernooi geen probleem zijn.”

Barcelona, Budejovice en Benfica
In de eerste ronde neemt Fortuna het op tegen het Spaanse Korfbal Club Barcelona, het Tsjechische KCC Sokol Ceské Budejovice en het Portugese NC Benfica. “Van de tegenstanders weten we eigenlijk nog niks. Behalve dan dat ik ongeveer weet hoe ze bij Barcelona spelen. Maar ik verwacht vooral dat we tactisch niet heel erg verrast gaan worden. Daar hebben wij verschillende plannen voor liggen. Toch blijft het lastig om zo'n toernooi te spelen. Iedereen verwacht dat je maar even wint. Maar zo simpel is het niet.”

De sterkste tegenstander is de Belgische kampioen Kwik. “Zij hebben het in de Belgische competitie ook lastig, net als wij in Nederland. Maar zij hebben ploeg met een aantal internationals van België, zoals Jonas Lemmens. Een goede speler die we in de gaten moeten houden.”

Niet alleen de spelers en de staf van Fortuna reizen af naar Hongarije. Ook veel Fortuna-supporters boekten een ticket naar Hongarije om hun ploeg te volgen. “Er is eerst zelfs gedacht aan een heuse 'Fortunavlucht'. Maar dat is niet doorgegaan. Maar er komen wel heel veel mensen met ons mee. Dat is echt geweldig. Er is zelfs na afloop een feest georganiseerd. Stiekem droom je dan al van een feest met een beker in je hand, maar zo ver is het nog niet. We zullen maximaal moeten presteren.”

PKC of Fortuna?
Of Damien Folkerts en Ard Korporaal volgend seizoen nog aan het roer staan in Delft, is nog maar de vraag. De twee zijn in gesprek met Fortuna. “Ard en ik hebben dat als zeer constructief ervaren. We hebben met het bestuur en TC afgesproken dat we na Boedapest een vervolggesprek hebben. Maar de intentie is om eruit te komen, al is het nog niet rond.”

Maar ook PKC/SWKGroep is nog op zoek naar een nieuwe trainer. “Van beide kanten hebben we verkend wat de mogelijkheden zijn, maar we focussen ons op de gesprekken met Fortuna. Ik verwacht dat er twee weken nadat we terug zijn, meer dingen bekend zijn. Ik bedoel, alles begint nu een beetje op gang te komen. Maar eerst willen wij die prijs thuisbrengen.”

Bekijk hier het gehele schema van de Europa Cup in Boedapest. Bekijk ook de speciale #ECUP2020-pagina, met alle informatie rondom de Europ Cup.

Selectie Fortuna/Delta Logistiek tijdens de Europa Cup:

Vrouwen Mannen
1 Sanne Alsem 7 Daan Preuninger