De held van… Julia Schuiling

Korfbal League1

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Julia Schuiling, die dit seizoen al meerdere keren een basisplaats kreeg in het eerste van TOP/SolarCompleet, vertelt over haar heldin: “Ik wil vooral met dezelfde zekerheid die zij heeft in het veld kunnen staan.”

Als haar gevraagd wordt waarom Jet Hendriks haar heldin is, geeft Schuiling de volgende verklaring: “Ze is verdedigend heel goed, maar heeft zich daarnaast ook aanvallend ontwikkeld. Ik ben een zelfde soort speler als zij en maak dus ook deze ontwikkeling door.” Deze groei in aanvallend opzicht is goed te zien bij Schuiling. Zo maakte ze vorig jaar in de junioren zaalfinale zes belangrijke doelpunten en wist ze dit seizoen al haar wedstrijden in de hoofdmacht van TOP te bekronen met minimaal een doelpunt.

Zekerheid
Als kind keek Schuiling al tegen Hendriks op. “Voordat ik bij TOP speelde keek ik al naar haar wedstrijden. Wat ik heel leuk vind om te zien is dat tegenstanders vaak niet weten wat ze tegen haar moeten doen. Ze is heel snel naar binnen, dus als ze dicht op verdedigen gaat ze erlangs, maar als ze te veel ruimte geven schiet ze de bal er alsnog in”, aldus de oud-speelster van Sporting Trigon.

Toch weet Schuiling niet zeker of ze precies hetzelfde wil worden als haar heldin: “Ik wil vooral met dezelfde zekerheid die zij heeft in het veld kunnen staan en daarnaast wil ik dat vertrouwen door kunnen geven aan mijn medespelers.” Vanwege haar jonge leeftijd kan de speelster deze rol nog niet op zich nemen in het eerste van TOP, maar bij Nederland U19 krijgt ze daar wel de kans voor. “Ik ben niet echt de persoon die daar de leiding pakt, maar ik heb nu wel meer inbreng in het spel dan dat ik eerst deed.”

Van heldin naar teamgenoot
Schuilings relatie met Hendriks is sinds hun eerste ontmoeting in de kleedkamers van TOP veranderd van heldin naar teamgenoot. “Ik vond het supergaaf dat ik de kans kreeg om met haar te spelen en ik kon het eigenlijk eerst ook niet echt geloven. Het voelde heel gek om met haar te spelen omdat ik als kind al tegen haar op keek, maar dat gevoel wordt heel anders als je bij elkaar in het team zit.”

Schuiling maakt nu regelmatig een praatje met Hendriks en het wordt ook steeds normaler om tegen haar te spelen op de trainingen. “Dat is eigenlijk wel minder leuk, omdat ze zo goed kan verdedigen. Ik ga dan heel veel rennen, maar Jet geeft dan wel tips over hoe ik beter kan lopen”, aldus de jongeling.

Motivatie
Naast Hendriks heeft Schuiling ook nog andere heldinnen. In korfballend opzicht heeft ze ook veel respect voor Marjolijn Kroon en Suzanne Struik, onder andere vanwege hun aanvallende kracht. Dit seizoen kwam de korfbalster al kort tegenover de eerstgenoemde te staan. “Het was wel een uitdaging om tegen haar te spelen. Ze is een hele goede, aanvallende speler en daarnaast zijn haar bewegingen soepel, dus het is erg lastig om haar te verdedigen.”

Buiten het korfbal kijkt de jeugdinternational vooral op naar Suzanne Schulting. “Ik vind het knap dat ze op jonge leeftijd al zoveel behaalt. Dit motiveert mij ook, omdat zij laat zien dat leeftijd niet uitmaakt en dat je dus op elk moment kan pieken”, besluit Schuiling.

In 'De held van...' verschenen eerder:

Datum: 5 mei 2020 uur