De held van... Celeste Split

Korfbal League1

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer TeamNL Korfbal-international en speelster van TOP/Solarcompleet: Celeste Split. Zij zag oud-international en speelster van Die Haghe, Jonni Abbenhuis, als haar voorbeeld.

Split speelde bij Die Haghe en Abbenhuis speelde toen in de hoofdmacht van de Haagse ploeg. “Het waren de gloriejaren van de club toen ik fan van haar was. Ze was retefanatiek en ontzettend fel. Daardoor viel ze op. Ik had het gevoel dat ze binnen het veld er alles aan deed om te winnen. Ze had volgens mij ook weleens kniebeschermers omdat ze zo vaak aan het dweilen was op de grond.”

“Dat is wel een overeenkomst tussen ons. Alleen durf ik niet te zeggen of dat komt doordat ik Jonni zag spelen. Dat zit toch in je, of niet. Maar het zou goed kunnen dat ik daarom zo fan van haar was.”

Op de vloer van Ahoy
Toen Split in de D1 speelde, kwamen twee kampioenschappen samen. “We waren met de D1 kampioen geworden en op diezelfde dag speelde Die Haghe de finale in Ahoy tegen Nic. Zij wonnen ook en daarom gingen we met de D1 en het eerste op de foto. En dus ook met Jonni. Ik heb ook een aparte foto met haar en de beker.”

“Ik kan me nog herinneren dat we daar op de vloer van Ahoy stonden, dat zijn mooie dingen. Het zijn dingen die je bijblijven omdat het zo'n speciale dag is. Je komt dan met zijn allen op de club, versiert alles, je wordt geschminkt en gaat dan richting Ahoy. Ik weet nog dat ik dacht: ik wil hier later ook spelen.”

Bijzonder
“Ik weet ook nog dat Jonni opkwam in Ahoy en een radslag deed”, gaat Split verder. “Dat komt wel binnen als je fan van iemand bent. Wat me verder is bijgebleven is dat de moeder van Jonni mij een shirt gaf. Die was natuurlijk vijf maten te groot, maar ik ging er vaak in trainen. Je voelt je dan cool omdat de rest niet zo'n shirt heeft, haha! Ik heb dat shirt nog steeds ergens liggen.”

“Sommige kinderen lopen nu ook met trots in een shirtje van TOP of van TeamNL Korfbal. Dat besef ik niet altijd, maar dat is hartstikke leuk omdat ik dat zelf dus ook heb gedaan. Na elke wedstrijd van TOP en als je met TeamNL Korfbal op pad bent, deel je handtekeningen uit en ga je op de foto. Toch raak je daar een beetje aan gewend en besef je soms niet hoe bijzonder dat is.”

Andere helden
Split heeft niet echt andere helden, maar weet nog wel dat haar nieuwe trainer bij TOP, Leon Braunstahl, een eigen fanclub had. “Een aantal kinderen was écht fan van Leon. Zij vonden hem, net als ik, een toffe speler. Hij speelde natuurlijk ook bij Die Haghe, TOP én was assistent bij TeamNL Korfbal, dus kwamen er een aantal dingen samen voor mij. Die 'fanclub' had ook shirts gemaakt met zijn hoofd er heel groot op, prachtig! Ik ben daarom ook een keer voor de gein in dat shirt komen trainen”, sluit Split af met een lach.

In 'De held van...' verschenen eerder:

Datum: 24 april 2020 uur