De held van... Mirjam Maltha

Korfbal League1

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Deze keer vertelt Mirjam Maltha, zelf hét damesicoon van de Korfbal League, over haar voorbeeld. “Zij was gewoon heel slim, handig en net zoals ik wat langer.”

Op veertienjarige leeftijd stapte Maltha over van Harga (nu SKV Nexus) naar KV Vlaardingen, dat nu deel uitmaakt van S.C. Twist. Bij die vereniging speelde Claudia Ommeringen-Roozendaal, die net zoals Maltha iets langer is dan de gemiddelde korfbalster. Een speelster waar Maltha veel van kon leren, dus. “Ik kan wel naar andere spelers kijken, die bijvoorbeeld spitsen zijn, maar dat is voor mij allemaal niet van toepassing”, aldus de oud-korfbalster. Maltha nam dit seizoen afscheid van het topkorfbal.

Trucjes onder de korf
Maltha leerde Ommering voor het eerst kennen toen zij als A-junior mee mocht trainen met de selectie van KV Vlaardingen, dat toen onder leiding van Jan de Jager stond. Maltha keek tegen Ommering op vanwege haar kracht in de rebound. “Als je wat langer bent, moet je goed nadenken hoe je je lichaam zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Zij deed dat gewoon heel goed”, verklaart ze.

Deze slimmigheidjes in de rebound probeerde Maltha ook in haar eigen spel te gebruiken. Toch lukte het haar niet om alle trucjes over te nemen. “Ze ging af en toe hengelen, waarbij ze de paal een zetje gaf op het moment dat een vakgenoot schoot, waardoor de bal er toch in vloog. Dat kon zij als de beste, maar ik niet”, vertelt de oud-speelster van Fortuna/Delta Logistiek lachend.

Fan
Vanaf het moment dat Maltha Ommering leerde kennen, heeft ze een goede relatie met haar opgebouwd. “De tijd waarin ik met haar gespeeld heb was heel fijn. Het was een heel leuk team, waarin ik als jong broekie tussen alle vedettes zat”, vertelt ze. Ook na haar tijd bij KV Vlaardingen hielden de speelsters goed contact. Sterker nog, Ommering werd een trouwe fan van Maltha. Ze was bij thuiswedstrijden en zaalfinales vaak langs de lijn te vinden. Maltha: “Dan kletsen we ook gezellig bij. Ik vind het supertof dat ze er heel vaak geweest is bij mijn wedstrijden.”

Ook het laatste seizoen van Maltha volgde Ommering op de voet. Ze had haar kaartje voor de finale in Ahoy al gekocht, terwijl het nog niet eens zeker was of Fortuna die zou spelen. “Toen de voorverkoop begon, stuurde ze mij een appje met: 'Joh, Mir, verder geen druk of zo, maar ik heb alvast mijn kaartje gekocht.' Dat soort dingen zijn gewoon leuk, het is een schat van een meid”, vertelt Maltha.

Andere helden
Als jonge korfbalster ging Maltha vaak naar de zaalfinales in Ahoy. Daar keek ze op naar speelsters als Mirelle Fortuin, Jacqueline Poleij. “Zij waren veel scorende dames, maar ook heel uitgesproken aanwezig in een wedstrijd.” Maltha had ook veel bewondering voor Daniela Riet, met wie ze samenspeelde bij in haar periode bij DeetosSnel (1999 - 2003). “Zij was heel gedreven, slim en las het spel heel goed.”

Als haar gevraagd wordt of ze ook opkijkt naar andere sporters, noemt Maltha basketballer Michael Jordan. “Dat is echt een fenomeen. Zijn wil om te winnen en beter te worden is mooi om te zien.” Daarnaast vindt Maltha Maarten van de Weijden ook een bijzondere sporter. “Als je zo ziek bent geweest, jezelf terugknokt naar topniveau en vervolgens gewoon de olympische race wint, ben je echt een held in mijn beleving.”

Datum: 16 juni 2020 uur