De held van... Rick Voorneveld

De held van... Rick Voorneveld

Korfbal League1

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Oud-international en Korfbal Leaguespeler Rick Voorneveld keek als klein jongetje op tegen Chris Kaper. “Ik heb een kaart met een foto en handtekening van hem, toen hij in het Nederlands Team zat. Deze staat nog altijd op mijn bureau.”

Voorneveld keek vroeger met veel plezier naar Koog Zaandijk-captain Kaper. “In de periode dat ik jong was speelde KZ een stuk lager. Ik ben dus eigenlijk niet opgegroeid met de Hoofdklasse, en de Korfbal League was er toen al helemaal niet. Het hoogtepunt van alle weekenden waren de wedstrijden van KZ. Als klein jongetje op de tribune keek ik eigenlijk altijd graag naar Chris.”

Scoren
“Ik vond hem echt een allrounder, een echte alleskunner. Hij kon makkelijk scoren en verdedigen en was erg aanwezig in het vak door sturing. Op die manier was het wel heel erg leuk om naar te kijken. Ik denk dat ik zelf ook ben uitgegroeid tot een allrounder, dus wat dat betreft lijken we wel op elkaar.”

Voorneveld wilde graag de kwaliteit van het scoren hebben van Kaper. “Ik wilde toen ik jong was altijd scoren, net als Chris. Hij is all-time topscorer geworden van de Hoofdklasse. Zijn schot en hoe makkelijk hij schoot, zijn wel dingen waar je naar keek en probeert te kopiëren. Ik nam dit mee en probeerde dit dan binnen mijn eigen spel te brengen.”

Hechte band
“Eigenlijk is het bij KZ altijd een hechte familie geweest, dus je stond dicht bij de spelers. Daarbij is Chris mijn trainer en coach geweest. Veel later hebben wij jaren samen met elkaar gespeeld. We stonden bij elkaar in het vak, dus ook op trainingen stonden wij eigenlijk nooit tegen elkaar.” Voorneveld had altijd wel gehoopt dat hij samen met zijn idool zou mogen spelen, maar had dit nooit verwacht. “Ik vond het echt wel een voorrecht om met zo’n iemand samen te spelen. Ik heb dit dan ook als heel leuk en prettig ervaren.”

Zo veranderde Kaper van held tot ploeggenoot van Voorneveld. En van je held heb je natuurlijk een aandenken. “Ik heb een kaart met een foto en handtekening van hem toen hij in het Nederlands Team zat. Ze hadden vroeger van dat soort postkaartjes. Op de achterkant heeft hij ook nog iets persoonlijks neergezet! Nu heb ik deze nog altijd op mijn bureau staan, waar ik aan werk.”

Jesse de Bremaeker
Op het moment heeft Voorneveld niet per se meer een held, maar Jesse de Bremaeker kwam hier nog wel in de buurt. Samen speelden de twee heren bij Boeckenberg. “Jesse is ook echt een hele goede speler. Hij is er op de belangrijke momenten en staat klaar als het moet gebeuren.” De Bremaeker is sinds dit seizoen gestopt en dat vindt Voorneveld erg jammer. “Jesse kon ook makkelijk scoren. Hij was de grootste niet, maar als aanvaller had hij daar weinig moeite mee. Daar was ik wel van onder de indruk.” 

Datum: 26 juni 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.