Droomafscheid Harmzen: ‘Net zo mooi als in 2014’

Korfbal League Korfbal Leaguefinale 2018

‘Walking along, singing a song, walking in a Harmzen Wonderland’. Daniel Harmzen werd toegezongen en ontving een staande ovatie van een volle Ziggo Dome, hij nam afscheid op de best mogelijke manier. Met een doelpunt vanaf de zijlijn en een 20-24 overwinning op Fortuna/Delta Logistiek in de finale is de euforie groot bij de Sassemer: “Wat is dit mooi.”

Normaal gesproken is hij niet van de immense aandacht. Maar hij kon er met 11.000 toeschouwers niet omheen. Het was een emotioneel afscheid voor de 32-jarige Harmzen. “Natuurlijk, als een heel stadion voor me klapt – zelfs de tegenstander – dan komen de emoties wel naar boven. Dat is een vorm van respect en doet me heel goed.”

Er werd uitgebreid stilgestaan bij zijn afscheid, maar Harmzen was er zelf minder mee bezig. “Eerlijk gezegd was ik vanmorgen druk bezig met mijn zoontje, die had het niet zo naar zijn zin, haha. Daardoor was ik pas half één bij TOP en toen ging de focus pas naar deze wedstrijd.” Hoewel het voor hem alweer de derde finale was in Amsterdam, de sfeer maakte nog steeds indruk. “Er waren zoveel mensen uit Sassenheim en uit heel het land. Fenomenaal.”

TOP op 100%
Het gaf TOP vleugels, want zij zijn de eerste ploeg die drie Korfbal Leaguetitels op rij pakt. Deze finale leek bovendien de ‘makkelijkste’ van de afgelopen jaren. “Maar om te zeggen dat dit op halve kracht was, is kort door de bocht. We speelden echt wel op 100%. We hadden alleen een moeilijke fase na rust. Voor rust hadden we het lijntje al door kunnen knippen, maar hadden we niet gedaan. Dan komen ze terug tot één punt.” Kans op de gelijkmaker had Fortuna nooit, want Celeste Split gooide direct de 12-14 erin. “Toen ging bij ons de gashendel open. ‘Dit gaat ons niet gebeuren’, dacht ik. Uiteindelijk liepen we uit naar zeven verschil. Dat is de grote kracht van dit team.”

De Delftenaren kregen weliswaar meer kansen dan TOP,  maar de ploeg van Jan Niebeek was effectiever. “En overall zijn we gewoon beter. Fortuna laat al jaren zien dat die rebound belangrijk voor hen is. Ze hebben meer pogingen nodig dan wij. In zo’n hal is het sowieso al lastiger een goed rendement te halen, dus van tevoren wisten we dat we goed moesten schieten. Dat is goed gelukt, denk ik.”

Meer druk
Zo krijgt Harmzen zijn gedroomde afscheid. Met een kers op de taart. Want vanaf de zijlijn peerde hij zijn laatste schot er nog in, vlak voor het TOP-publiek. “Ja, dat is leuk. Je weet dat die wissel eraan komt. Ik voelde een soort van druk dat deze erin moest.” Hij beweert zelfs dat de druk groter was dan in 2014, toen hij de winnende binnneschoot in de finale. “Toen zat ik in het moment van de wedstrijd, nu in het moment van de wissel. Deze moest er wel in om het afscheid passend te maken. Een herhaling van 2014? Nee, toen was het spannender. Maar het is wel even mooi.”

Datum: 7 april 2018 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.