Een ode aan Tim Bakker

Een ode aan Tim Bakker

Ereklasse Korfbal League TeamNL Korfbal

Tim Bakker nam dit seizoen afscheid van KZ/Hiltex en Oranje. De boomlange speler speelde in zijn korfbalcarrière bij KZ/Hiltex en Blauw–Wit en behaalde met KZ drie Korfbal League-titels (in 2008, 2010 en 2012). Op het veld werd hij in 2014 kampioen en met Oranje werd hij maar liefst drie keer Europees Kampioen, twee keer Wereldkampioen en pakte hij twee World Games. Op de topscorerlijst van de Korfbal League bezet hij daarnaast een mooie derde plek, met 1043 doelpunten. Een carrière waar je u tegen zegt. Daarom brengen ‘Tim Bakker-kenners’ een ode aan hem.

Mady Tims (oud-PKC) speelde lang met Bakker samen in het Nederlands team, maar kwam hem ook tegen als tegenstander. “Voor mij wel leuk om Tim te mogen beschrijven, want waar ik altijd meekreeg die ‘leuke’ dame te zijn, was Tim altijd bij de mannen die ‘leuke’ heer. Zo’n robuuste vent. Dat je denkt ‘shirt uit!’

En zo is hij ook wel in het veld. Fysiek zeer sterk en daarbij een schot, dat gewoonweg moeilijk te verdedigen is. In de loop der jaren heb ik daarbij Tim zien ontwikkelen tot iemand, die voor zijn vak en ploeg speelt. Iemand die anderen beter laat korfballen en ook leiderschap op zich neemt. Een aanvoerder.

Van ooit teleurgesteld te zijn op de World Games, doordat hij in het publiek moest plaats nemen, tot een onmisbare waarde in Nederland team. Het was dan ook mooi om te zien hoe belangrijk het was voor het Nederlands team om in de EK-finale wél gewoon met hem in de basis te starten.

Persoonlijk heb ik veel leuke herinneringen met Tim. Ik heb zelfs ‘doktertje’ mogen spelen i.v.m. de trombose die hij had opgelopen. Als we een keertje op stap waren in China dan was hij altijd een makkelijk te vinden punt, aangezien hij boven iedereen uit torende. En niet te vergeten de mooie weddenschappen die hij met Jos Roseboom had. Zij weten uiteraard wel waar ik het over heb. Mooie tijden!

Hoe meer ik ga nadenken, des te meer er naar boven komt. Tim is korfbal en ik had ook niet anders verwacht, dan dat als hij een andere weg zou inslaan, dit wel in het korfbal zou zijn. Ik ben dan ook oprecht blij, dat dit soort ambassadeurs voor de sport behouden blijven!”

Chris Kaper was bij KZ jarenlang een teamgenoot van Bakker: “Tim was de afgelopen elf seizoenen de absolute vedette van KZ/Hiltex. In de jaren bij Blauw-Wit heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een topspeler en bemachtigde hij een plek in het Nederlands team. Zijn beste jaren kwamen echter daarna toen hij terugkeerde bij KZ/Hiltex. Met mijn blauw-zwarte bril op zal ik niet helemaal objectief zijn, maar ik vond hem meerdere seizoen de nummer één van de Korfbal League.

Wat onderscheidde hem nou van andere toppers? Dat was zijn mentale kracht. Uiteraard beheerste Tim meerdere facetten van het korfbalspel tot in de finesses. Hij was ondanks zijn lengte toch atletisch, hij kon makkelijk scoren, maar ook goed verdedigen en rebounden. Toch maakte hij op mij de meeste indruk als hij zijn spel een boost kon geven op de momenten dat het er om ging. Hij kon dan als geen ander domineren en het verschil maken. Hiermee trok hij zijn teamgenoten ook naar een hoger niveau. Hij kon dan veeleisend zijn en dat was wel eens niet leuk, maar het werkte wel. 

‘Sociaal’, ‘gezellig’, ‘gangmaker’ en ‘clubman’ passen ook in het plaatje van Tim. Als vrijwilliger heeft hij vele meters gemaakt bij KZ/Hiltex. Hij was het afgelopen jaar verantwoordelijk voor topsport bij de jeugd en trainer van de B1. Zo kon hij zijn sterke eigenschappen doorgeven op de jeugd, zoals: veeleisend mogen zijn naar elkaar en eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarin is hij een voorbeeld voor velen. 

Nu is het tijd voor een nieuwe fase, heel veel geluk, goede vriend!”

Oud-bondscoach Jan Sjouke van den Bos haalde Tim Bakker voor het eerst bij het Nederlands team. “Voor een coach is het heel fijn om een leider als Tim in je team te hebben. Tim is voor mij een verlengstuk geweest. Hij is altijd loyaal aan mij geweest en was altijd hét gezicht van het team en daardoor ook het gezicht van korfballend Nederland. Toen ik hem voor het eerst meenam bij Oranje had hij nog krulletjes en was hij een slanke vent, nu heeft hij een stoere kale kop en is hij natuurlijk ontzettend sterk.

Ik nam hem voor het eerst mee bij Oranje naar de World Games in Duisburg. Ik nam hem als achtste speler mee en we kwamen er later achter dat je maar zeven mensen op het formulier mocht hebben. Tim heeft toen heel het toernooi niet gespeeld en dat was een akelige ervaring voor hem. In zijn carrière heeft hij alle kanten gezien. Met KZ heeft hij gestreden tegen degradatie maar ook om het kampioenschap. Na een reis naar China raakte hij op een gegeven moment geen bal meer. Maar een jaar later werd hij kampioen met KZ. Het kan verkeren.

Buiten het veld is Tim, hoe ik hem ken, wat terughoudender dan binnen en rondom het veld. Hij treedt niet per se op de voorgrond, maar hij hield wel altijd van grapjes maken. Hij had samen met Jos Rooseboom altijd een bepaald soort mannenhumor. Plat gezegd hield hij van ‘lullen over stront’. Van die basale platte humor. Op zijn manier was hij erg grappig.

Met het vertrek van Tim verliest Nederland dé speler van het decennium 2005-2015. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij Tim nog gaan zien in de korfbalwereld. Hij is in alles een toekomstige, goede trainer.”

Rosemarie Roozenbeek speelde jaren samen met Tim Bakker. “Toen ik in de selectie van KZ kwam, was Tim er al bij. Ik heb vaak bij hem in het vak gestaan en super veel van hem geleerd. Tim heeft altijd de lat ontzettend hoog gelegd voor hemzelf, maar ook voor zijn teamgenoten. Hierdoor kan hij in het veld nogal kritisch en direct overkomen. Maar hij wilde gewoon zó graag winnen dat hij daar alles aan wilde doen. Als je Tim beter kent, weet je waar het vandaan komt en dat hij het nooit slecht bedoelde.

Tim is de ultieme allrounder die op momenten dat het nodig is ook in de spits kon staan. Maar onder de paal ook altijd heel betrouwbaar was. Daarnaast kon hij een doelpunt forceren op het allerhoogste niveau en dat is een kwaliteit die niet veel spelers hebben.

Het is voor Oranje en KZ een enorm gemis, maar ik denk dat de club en Oranje het uiteindelijk wel kunnen opvangen. Maar het is duidelijk dat beide teams een persoonlijkheid en een geweldige speler gaan missen. Ik zie in de toekomst een trainer in Tim. Hij heeft zo ontzettend veel korfbalinzicht en dat kan elke team op hoog niveau goed gebruiken.”

Datum: 10 juni 2017 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.