Enkelblessure vormt achilleshiel Harjan Visscher

Korfbal League

De buitenwacht was eensgezind. Harjan Visscher, één van de belangrijkste steunpilaren van DOS’46, zit in een vormdip. Waar de 21-jarige Kampenaar vorig jaar nog wekelijks hoge ogen gooide op het scoreformulier is hij dit seizoen veel minder op de voorgrond aanwezig. De verklaring voor zijn beperkte aantal doelpunten is volgens Visscher echter heel wat anders dan een vormdip.

“Eén week voor onze openingswedstrijd van dit seizoen tegen LDODK/Rinsma Modeplein (27-33 winst, red.) ben ik door mijn enkel gegaan. Sindsdien heb ik veel aparte trainingsschema’s gedraaid en heb ik elke wedstrijd ingezwachteld in tape en braces en met pijnstillers achter mijn kiezen gespeeld. Om dit een wedstrijd lang vol te kunnen houden moest mijn rol binnen het vak veranderen. Ik ben daarom meer in de korfzone gaan spelen, om mijn enkel zoveel mogelijk te ontlasten van risicovolle acties”, legt Visscher uit.

Wat niet weet, wat niet deert
Maar waarom was dit niet bekend? “Het is niet dat we het echt geheim probeerden te houden, maar onder het mom van ‘wat niet weet, wat niet deert’ leek het ons geen overbodige luxe om onze tegenstanders niet wijzer te maken dan ze al waren. Inmiddels is mijn trainingsintensiteit al bijna daar waar die altijd was en draai ik weer gewoon mee met de rest van de groep.”

Zijn rolverandering binnen het team is een logische verklaring voor het afnemende aantal doelpunten - Visscher maakte pas tien veldgoals -, maar hoe zit dat met het ondermaatse rendement? Voor zijn tien doelpunten had de jonge ster 88 pogingen nodig, een effectiviteit van slechts elf procent. Visscher maakt zich echter niet druk: “Als ik speel, ga ik vol gas. Op 80% kan je me beter meteen wisselen. Omdat ik in mijn bewegen echter wat beperkter ben, ben ik het ritme wat kwijt. Dit zie je terug in mijn schoten. Gelukkig hebben mijn vakgenoten dat met hun percentages redelijk gecompenseerd.”

Goed spel, geen resultaat
Geen vormdipje, dus. “Na de Korfbal Challenge heb ik een week de tijd om mijn enkel zoveel mogelijk rust te gunnen. Daarna verwacht ik er weer voor de volle honderd procent tegenaan te kunnen.” Gaan we dan de oude Harjan Visscher weer zien? “Dat denk ik niet. We zijn sinds Pascal (Zegwaard, red.) er is een andere weg in geslagen met ons spel. Waar we voorheen nog erg afhankelijk waren van twee puntspelers scoren we nu meer over verschillende schijven. Dit komt ons spel ten goede. Tegen LDODK pakten we er gelijk punten mee en de wedstrijden erna hebben we keer op keer ook goede potten op de mat gelegd.”

Ook de neutrale toeschouwer heeft kunnen zien dat het spel van DOS’46 in de afgelopen maanden attractiever is geworden. Mooi om te zien, maar voorlopig blijft een andere essentiële component - namelijk punten pakken -  steken. Ook Visscher ziet een tendens: “In een aantal wedstrijden hebben we onszelf echt tekort gedaan. Tegen PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek waren we de mindere ploeg, maar in veel andere gevallen had er meer in gezeten. Ook zaterdag, tegen KZ/Thermo4U, zijn we in de beslissende fases niet scherp genoeg. Waar dat aan ligt? Goede vraag. Ik denk dat we goed spel kunnen laten zien, maar blijkbaar zijn we nog niet sterk en constant genoeg om dat een hele wedstrijd vol te houden.”

Punten komen vanzelf
Het mag de pret in Nijeveen echter niet drukken. “Alle neuzen staan nog steeds dezelfde kant op. We hebben vertrouwen in ons eigen spel en geloven erin dat we - als we de afspraken die we aan het begin van het seizoen maakten blijven nakomen – gewoon wedstrijden gaan winnen. We hebben een zwaar programma gehad. De komende drie wedstrijden wachten met KCC/SO Natural, DVO/Accountor en DeetosSnel de drie onderste ploegen. Daar moeten we gewoon zes punten gaan pakken en dan ziet de competitie er alweer heel anders uit.”

Geen reden voor paniek in kamp DOS’46 dus. Harjan Visscher is vanaf januari weer topfit en de punten komen vanzelf wel. Visscher sluit af: “Je moet een team zijn om de top vier te halen. Op individueel vlak zijn we minder dan de ploegen die nu in de top van de competitie meedraaien, daarom werken we hard aan een sterke teamprestatie. Dit is een proces dat tijd kost, maar uiteindelijk zullen we hier de vruchten van plukken.”

Datum: 20 december 2018 - 13:00 uur