Erwin Zwart (LDODK): 'We moeten het alle acht beter doen'

Korfbal League

LDODK/Rinsma Modeplein was niet de eerste, maar zal ook zeker niet de laatste ploeg zijn die het moeilijk heeft tegen Fortuna/Delta Logistiek. Voor de ploeg uit Friesland kwam de verliespartij tegen Fortuna (23-19) wel heel slecht uit. LDODK staat nu op een vijfde plaats en dat biedt aan het einde van de rit geen toegang tot de play-offs.

“We laten nu twee weken op rij zien niet in vorm te zijn. We spelen niet zoals we dat normaal kunnen. Wij staan bekend om ons all-round scoren en hebben het hoogste schotpercentage van de Korfbal League als team”, zegt een gefrustreerde Erwin Zwart. LDODK haalde tot dusverre een dynamisch percentage van 21,67%. “We werken niet hard genoeg voor elkaar. Ondanks dat we tegen Fortuna speelden en we wisten dat zij veel pressie zouden geven is negentien goals maken voor ons gewoon veel te weinig. Dat hoge percentage van de eerste seizoenshelft halen we de laatste weken ook bij lange na niet.” Afgelopen zondag deelde Zwart zelf ook mee in de malaise door drie op achttien te schieten vanuit het veld. LDODK haalde als team slechts 14,56%.

Alle neuzen dezelfde kant op
In Delft verscheen André Zwart, Erwins oudere broer, kort na de wedstrijd voor de camera. Hij was kritisch en gaf aan dat LDODK het echt bij zichzelf moet zoeken. Het probleem ligt gewoon binnen de eigen ploeg. Erwin Zwart sluit zich hier volledig bij aan. “We moeten het alle acht beter doen. We zijn best bereid om voor elkaar te werken, maar het komt er momenteel gewoon niet uit. In tegenstelling tot wat er nu gedacht wordt is er geen sprake van onenigheid binnen de selectie. Voor de buitenwereld lijkt het alsof er tijdens de wedstrijd acht eilandjes in het veld dobberen, maar zo ervaren we dat zelf niet. We moeten er gewoon voor zorgen dat de kink in de kabel snel glad getrokken wordt.

Play-offs in het gedrang
Het hele seizoen lang vroeg de massa zich af wat het lot van LDODK zou worden dit jaar. Zouden ze net als vorig jaar stranden in de halve finale van de play-offs, of kan men in Friesland dit keer doorstoten naar de finale? Dat LDODK de eindronde zou halen stond niet ter discussie, tot nu. De ploeg uit Gorredijk staat na dit weekend namelijk op een vijfde plaats en dat biedt geen doorgang tot de play-offs. Blauw-Wit en Fortuna zijn plots grote kanshebbers. “Wij hadden ons ook voorgesteld er in deze fase van de competitie anders voor te staan”, verzucht de 27-jarige Zwart. “We maken het onszelf onnodig moeilijk, maar ik vertrouw erop dat we de play-offs nog wel halen. Of we dan derde of vierde worden, dat maakt me niet zoveel uit. De tegenstander wordt dan waarschijnlijk PKC/SWKGroep of TOP/SolarCompleet en die ploegen doen in die periode eigenlijk niet voor elkaar onder.''

Vertrouwen tanken
Om de wind in de zeilen te krijgen is het volgens Zwart zaak dat LDODK weer vertrouwen krijgt in het eigen kunnen: “We zijn niet voor niets de best schietende ploeg. Als dat schot even niet loopt, moet je terug naar een bepaalde basis. Dat hebben we de afgelopen weken niet gedaan en dan lijd je vaak veel en onnodig balverlies. Als je vanuit het basisspelletje dan weer vertrouwen tankt, kan je weer uitbouwen.''

Zaterdag speelt LDODK in de eigen Kortezwaag tegen het nog verder uit koers geraakte schip van Ben Crum: DVO/Accountor. Dit lijkt de ideale opponent om een overwinning tegen te boeken in deze lastige periode. Zwart is daar echter nog niet zeker van: “Beide teams zijn niet in vorm en voor beide is het van groot belang dat er gewonnen wordt. Dan kunnen er gekke dingen gebeuren. Natuurlijk is het wel prettiger om tegen hen te spelen dan tegen PKC of TOP, maar om van DVO te winnen zullen we echt beter moeten spelen dan de afgelopen twee weken.”

De international sluit zijn betoog met een positieve noot af: “Als je als topclub twee wedstrijden achter elkaar verliest wordt er logischerwijs snel kritisch naar je gekeken, maar ik ga er vanuit dat wij onze fouten weer recht kunnen trekken.”

Datum: 25 januari 2018 - 11:30 uur