Hulzebosch: 'Ik stop op een mooi moment'

Ereklasse Korfbal League1

Nog anderhalve maand en dan stopt de trainerscarrière van Daniël Hulzebosch (45). In januari maakte de huidige trainer van PKC/SWKGroep bekend dat door een veranderde werksituatie vanaf komend seizoen werk, privé en het hoofdtrainerschap niet meer te combineren vallen. “Ik kies voor meer ontspanning. Ik wil niet meer telkens op de klok kijken en in haast leven”, verklaart Hulzebosch zijn afscheid.

Wie aan Hulzebosch denkt, denkt ook automatisch aan DOS’46, waar hij zijn hele carrière speelde. Ook als trainer beleefde hij successen in Nijeveen. In zijn debuutjaar in de Korfbal League werd hij met zijn DOS’46 zaalkampioen. “Ik was eigenlijk nog een onervaren trainer. Misschien te jong. Ik was 34 jaar, maar we hadden juist een groep met veel ervaring. Toen de groep uiteen viel, werd de kwaliteit en het plezier minder. Na drie jaar was de koek op”, blikt Hulzebosch terug op zijn eerste periode bij DOS’46.

Het ging daarna minder in Nijeveen. DOS’46 degradeerde en deed in 2014 weer een beroep op Hulzebosch. “Ik ben wel gezegend met de gemaakte keuzes. De timing heeft daar veel mee te maken. Ik kon op dat moment inspringen bij DOS’46. Ik denk dat de terugkeer naar de Korfbal League mijn grootste succes was. Vooral omdat het bij mijn eigen club was.” Na prima resultaten stopte Hulzebosch in 2018 bij DOS’46.

Naar Papendrecht
Na DOS’46 kwam PKC op zijn pad. “Dat zij mij wilden hebben, vind ik een bekroning op mijn periode bij DOS’46.” In zijn eerste jaar (vorig seizoen) haalde hij de zaalfinale, waarin Fortuna/Delta Logistiek te sterk was. Dit seizoen stond PKC opnieuw in de play-offs, totdat het zaalseizoen werd afgebroken. “Rationeel is stoppen van de competitie het beste. Er spelen nu ergere dingen in de wereld. Emotioneel blik ik terug op een mooi jaar met een geweldige groep. We stonden er goed voor en waren klaar voor de play-offs. Dan is het natuurlijk jammer.”

“Korfbal is hartstikke belangrijk, behalve in tijden van corona. Het is spijtig dat voor ons de wedstrijd bij DOS’46 niet doorging. Tegen mijn vereniging en tegen broer Roger. Het is balen, maar ik ben daar vrij nuchter in. Het leven gaat door.” Door het afbreken van de competitie gaat de trainersloopbaan van Hulzebosch (zonder afscheid in stijl) als een nachtkaars uit. “Het meest lastige vind ik dat we elkaar niet zien. We trainen wel, maar niet intensief. Dan spreken we elkaar tien minuten voor en tien na de training. Dat is alles. Ik stop op een mooi moment, omdat ik nog steeds plezier heb in het korfbal.”

“Ik blijf natuurlijk houden van korfbal. Ik ga gewoon mijn wedstrijdjes kijken, maar het hoofdtrainerschap vraagt veel en dat valt samen met werk en privé niet meer te combineren. Als ik iets doe, moet het voor de volle honderd procent zijn. Dat lukt niet meer. Dan is stoppen de juiste keuze. Voor nu is het definitief, maar zeg nooit nooit. Ik zoek naar meer ontspanning. Ik hoef niet meer gehaast te leven.”

Datum: 22 mei 2020 uur