Jessica Lokhorst, droom van elke defensie

Jessica Lokhorst, droom van elke defensie

Korfbal League

Voor wie het dit weekend nog niet gezien had: Celeste Split had tegen Fortuna/Delta Logistiek haar dag niet. De doelpuntenmachine van TOP/SolarCompleet kwam slechts drie keer tot scoren en moest het doen met één goaltje uit negentien pogingen van afstand. Belangrijkste spil in deze casus? Haar tegenstander. Jessica Lokhorst maakte haar gedurende de hele wedstrijd het leven zuur en vertelt daar graag meer over.

Maar eerst even over de wedstrijd van zaterdag. “Daar balen we natuurlijk giga van”, zegt Lokhorst. “Aan de andere kant houd je het wel 40 minuten lang goed vol tegen TOP. Vorig seizoen verloren we thuis 22-26 en waren we blij, omdat we allemaal boven onszelf uitgestegen waren. Nu, bij dezelfde uitslag, had er voor ons gevoel meer ingezeten, zelfs zonder Daan (Preuninger, red.). Ik vind dat we veel stappen hebben gemaakt. De volgende stap is om het 50 minuten lang vol te houden.”

Geen plan
Volgens de 25-jarige hadden de Fortunezen zaterdag geen plan voor de slotfase tegen TOP. Dat is best opmerkelijk, want oefenmeesters Ard Korporaal en Damien Folkerts staan er juist om bekend dat zij hun spelers niet zonder concrete opdrachten het veld in sturen. Waar het aan lag is Lokhorst dan ook niet helemaal duidelijk: “Geen idee eigenlijk. Het zou kunnen komen door de nieuwe samenstelling in het vak van Claire van Oosten, Fleur Hoek, Joren van Nieuwenhuijzen en Thomas Reijgersberg. Er was daar misschien niet genoeg duidelijkheid. Echter, in ons vak waren de rollen duidelijker verdeeld en kwamen we er in de slotfase ook niet uit. Iets wat sowieso een verschil maakt is het ontbreken van Daan (Preuninger, red.). Hij is erg belangrijk voor het team. Dat zag je ook toen hij uit viel door zijn enkelblessure tegen LDODK/Rinsma Modeplein de week ervoor (27-28 verlies). Daan is gewoon een heel complete speler, die niet voor niets in TeamNL Korfbal zit. Er zijn best veel pure spitsen of rebounders, maar er zijn er weinig die het allebei heel goed kunnen, zoals hij. En dan is hij nog een heersende verdediger ook. Dus kort gezegd, we missen hem natuurlijk gewoon in de samenstelling.” Hoe lang Preuninger nog uit de roulatie is, is niet duidelijk. Fortuna staat nu op een gedeelde derde plaats in de Cashback World Korfbal League.

Lock-down Lokhorst
50 minuten lang zag het publiek hoe Celeste Split moeite had om in de wedstrijd te komen. Ze leek maar niet uit de houdgreep van haar directe belager, Jessica Lokhorst, te kunnen ontsnappen. Met drie doelpunten uit 21 pogingen voor de TOP-speelster kan de Fortunese terugblikken op een verdedigend voortreffelijke wedstrijd. Zelf ziet ze dat echter niet zo. “Ik speel al jaren tegen Celeste (Split, red.), ook bij TeamNL Korfbal. Ik ken haar actie, wat het voor mij makkelijker maakt om haar te verdedigen. Ik weet dat ze graag op rechts schiet en ik verdedig het liefste met mijn linkerbeen voor, dus dat is voor mij prettig. Desalniettemin krijg ik twee onnodige doorloopballen tegen, dus ben ik nog niet helemaal tevreden. Ik zag wel dat ze niet lekker in de wedstrijd zat en dat zie je ook terug in de statistieken. Dat gaf mij en de rest van het team wel vertrouwen, want Celeste (Split, red.) is steengoed en belangrijk voor TOP, dus als je die uitschakelt ben je goed op weg. Je zag het ook aan ons publiek, dat begon te juichen toen ik op een gegeven moment een schot van haar blokte. Je krijgt daar zoveel energie en gretigheid van, het hele team profiteert op die manier mee.”

De verdedigende kwaliteiten van de voormalig speelster van SSS uit Wageningen en DVO/Accountor zijn niet uit de lucht komen vallen. “Je moet wendbaar zijn, snel kunnen draaien en keren. Ik doe ook krachttraining in de sportschool voor m’n benen. Verder moet je concentratie en lef hebben, risico’s durven nemen en niet bang zijn om fouten te maken op trainen. In het begin kreeg ik op trainen veel goals tegen doordat ik te gretig was of dingen uitprobeerde, maar dat is precies waar je een training voor moet gebruiken. Van fouten leer je en bij Fortuna wordt er ook enorm op gehamerd om je verdedigend te ontwikkelen.”

Is het voor een specialist als Lokhorst dan ook leuker om te verdedigen, of staat zij – net als bijna iedereen – toch liever in het aanvalsvak? “Ik vind verdedigen leuker”, zegt ze stellig. “Ik vind ook dat veel mensen de waarde van goed verdedigen nog steeds hevig onderschatten. Trainers letten negen van de tien keer op de scorende mensen, maar uiteindelijk moet een team ook in balans zijn en wil je dat je spelers ook tegenstanders ervan kunnen weerhouden om die doelpunten te maken. Hetzelfde geldt overigens voor het geven van assists en het pakken van rebounds, enzovoorts. Doelpunten maken wordt te veel uitvergroot. Als mensen kijken naar TOP spreekt men vaak over de goals van Celeste Split, terwijl de verdedigende kwaliteiten van Jet Hendriks waanzinnig zijn. Ik ben blij dat onze trainers bij Fortuna er wel oog voor hebben en dat zie je ook terug in ons verdedigende spel, dat tegenwoordig ook wordt overgenomen door andere Korfbal Leagueclubs.”

Datum: 31 januari 2019 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl