Julian Frieswijk: 'Blij met de kansen die ik krijg'

Korfbal League

LDODK/Rinsma Modeplein had een zware klus te klaren afgelopen weekend. In het hol van de leeuw moest landskampioen TOP/SolarCompleet worden getemd. De ploeg van Henk-Jan Mulder maakte het de thuisploeg lang lastig, maar kwam uiteindelijk net tekort. Wat opviel was de vroege invalbeurt van Julian Frieswijk. De pas 19-jarige Wolvegaster kwam begin dit seizoen over van SCO en lijkt zich in de kijker te spelen bij de hoofdcoach.

Na 21 minuten zuivere speeltijd maakte de 1,98 meter lange Frieswijk zijn entree. Tim Flokstra, vaste basisspeler bij LDODK, zat niet lekker in de wedstrijd en werd uit zijn lijden verlost. Voor Frieswijk was deze wissel er eentje die hij niet snel zal vergeten: “Tegen zulke gasten spelen, daar doe je het uiteindelijk voor. Ik had de hele wedstrijd gespeeld bij het tweede en daar een goed gevoel aan over gehouden nadat we met 20-25 wonnen. Dat goede gevoel nam ik mee in de wedstrijd van één. Het was aanvankelijk even zoeken hoe we gingen spelen, maar over het algemeen ben ik best tevreden. Ik stond tegen Paul Anholts en we besloten op hem achter te gaan verdedigen. Dat pakte best goed uit. Hij begon te zeuren en aanvallend kon ik ook gewoon rebounds pakken. Ik heb er uiteindelijk nog twee ingeprikt, maar vind wel dat ik zuiverder had kunnen schieten. Sowieso lag het percentage bij ons als vak te laag. Dat heeft ons uiteindelijk genekt”, weet de jongeling.

Dextro en wat fruit
Van vermoeidheid was bij de geboren Fries ondanks het feit dat hij er al een wedstrijd op had zitten niet echt sprake: “In het begin voelde ik het even, maar toen heb ik wat gegeten en gedronken en ging het beter. Dextro en wat fruit voor de benodigde energie. Na de wedstrijd voelde ik mijn knieën wel en de volgende dag merkte ik ook dat ik langer had gespeeld dan anders, maar dat heb ik er natuurlijk graag voor over.” LDODK verloor met 29-19. Een geflatteerde uitslag, omdat de thuisploeg in de slotfase nog veel scoorde en zo het doelsaldo opkrikte. Frieswijk knipoogt: “Tja, wat dat betreft kan het eerste nog leren van het tweede bij ons.”

Ontwikkelen
Dat Frieswijk minuten krijgt om zich te bewijzen is evident, maar in de basis staat hij voorlopig nog niet. Hoe kijkt hij zelf naar zijn ontwikkeling? Mogen we stellen dat hij in de hiërarchie is opgeschoven? “Ik denk niet dat je kunt zeggen dat je iemand echt passeert. Het is meer de vraag wat de trainer op bepaalde momenten nodig heeft. Heb je doelpunten nodig, dan kun je mij brengen, maar met jongens als Marvin (Piepers, red.) en Jurjen (Bosma, red.) op de bank heb je meer keuzes. In het begin van het seizoen raakte André Zwart geblesseerd. Jurjen mocht op zijn plaats spelen, omdat je daar meer een pure spits nodig had. Bovendien loopt hij meer. Dat was een keuze van Henk-Jan (Mulder, red.) en die respecteer ik ook. Bij de blessure van Tim, die meer onder de paal staat, kwam ik weer meer in beeld.”

Met André Zwart, Erwin Zwart, Friso Boode en Tim Flokstra als vast herenkwartet is het voor de aanstormende talenten daarachter moeilijk om in de basis te komen. Is het überhaupt mogelijk? “Dat hoop ik natuurlijk wel, maar voorlopig zal ik het moeten doen met invalbeurten. De kansen komen vanzelf wel. Misschien volgend jaar. Op dit moment ben ik gewoon blij met de kansen die ik krijg en de ontwikkeling die ik doormaak. Ik werk aan mijn verdediging en ben bezig met mijn schot. Ook in mijn fysiek zie ik progressie. Dat komt voornamelijk doordat ik op trainen wekelijks tegen Tim en Friso sta. Die gasten zijn gewoon sterker dan ik gewend was en daar leer ik veel van. Uiteindelijk moet ik mezelf op deze vlakken ook blijven ontwikkelen om kans te maken op een basisplaats.”

PKC nu bijzaak
Op termijn wil Frieswijk met LDODK de play-offs en de Ziggo Dome halen, maar voorlopig zal dat nog niet in de basisacht zijn. Komende zaterdag kijkt hij vanaf de bank toe hoe zijn ploeggenoten PKC/SWKGroep-kanonnen Richard Kunst en Laurens Leeuwenhoek in bedwang gaan proberen te houden. Het duo scoorde dit weekend 33 keer. Aan de Friezen de schone taak om dat te voorkomen. Toch vindt Frieswijk deze wedstrijd minder interessant. “De twee wedstrijden erna tegen Fortuna/Delta Logistiek en Blauw-Wit zijn belangrijker. Dat zijn toch je concurrenten. Tegen PKC moeten we zorgen dat we goed in ons spel komen. De laatste twee wedstrijden hebben we maar 19 goals gemaakt en dat moet beter. In de play-offs zal je waarschijnlijk tegen PKC uitkomen en dan moet je ze pakken, maar nu moeten we denk ik meer experimenteren hoe we het ze lastig kunnen maken, om dat vervolgens over een paar weken te kunnen gebruiken. Daar hebben we al ideeën over, maar die gaan we nu nog niet bespreken natuurlijk”, sluit Frieswijk - die veel bij de tactische besprekingen van het eerste betrokken wordt - af.

Datum: 8 maart 2019 - 11:00 uur
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl