KCC pakt winst in chaotische eerste play-down

Hoofdklasse Korfbal League

Naast de top vier van de Korfbal League is ook voor Tempo en KCC/SO natural het zaalseizoen nog niet voorbij. KCC neemt het als de nummer negen van de Korfbal League op tegen verliezend Hoofdklassefinalist Tempo, waarbij de winnaar een plekje in de felbegeerde hoogste competitie afdwingt. Een defect scorebord leek roet in het eten te gooien, maar de eerste van de drie wedstrijden werd gewonnen door ploeg uit Capelle: 19-23.

De sfeer zat er prima in voor een woensdagavond in de Limeshal in Alphen aan den Rijn. Beide supportersverenigingen waren uitgerukt, waardoor de zijkanten van de tribunes in wit-zwarte en geel-zwarte massa’s waren veranderd. Beide supportersgroepen vormden een erehaag voor hun spelers bij het oplopen, en nadat de strandballen en wc-rollen uit Capelle aan den IJssel waren opgeruimd kon het duel losbarsten.

De ploegen lieten vroeg in de wedstrijd zien ongeveer gelijkwaardig te kunnen zijn. Beide ploegen wisten de juiste spelers op de juiste plekken te brengen, waardoor de teams tezamen de score omhoog schoten. Na de 5-4 van Tempo-captain Edwin van der Weijde vond echter de eerste omslag plaats.

Aanvallen van Tempo liepen ineens allemaal stuk, terwijl KCC profiteerde van lange aanvallen. Bij 5-10 riep huidige Tempo-coach Frits Wip zijn ploeg naar de kant met een time-out, maar ook na die onderbreking was het eerst Stefan Dekkers die de korf wist te vinden. Bij een stand van 5-11 mocht de thuisploeg beginnen aan de weg terug.

Dat deed het al snel over Van der Weijde en Jelle Steenbeek, maar de dames uit Capelle aan den IJssel lieten het verschil niet al te klein worden. Tom Steenbeek kreeg het laatste woord, waarna de teams bij een stand van 9-13 de kleedkamers opzochten.

De start van de tweede helft leek vergelijkbaar met die van de eerste helft met afwisselende scores, maar al snel begonnen een reeks strafworpen het spelbeeld weer te veranderen. Met drie stippen en een schot van Dekkers kwam de stand ineens op 11-18 te staan, in een fase waarin de frustratie Jelle Steenbeek een gele kaart kostte. Met nog 18 minuten op de klok had KCC een riante voorsprong te pakken.

Tempo was echter nog niet klaar om zich gewonnen te geven. De verdediging ging dicht, en gestadig begon de ploeg aan de comeback. Vlak voordat Jelle Steenbeek met een strafworp de 13-18 in de korf zou leggen, begonnen echter de echte problemen in Alphen aan den Rijn. Het scorebord sloeg op tilt. Ineens was de score 188-188 met nog 88 minuten en 88 seconden te spelen, waarna het bord uitging. De score en tijd konden echter meteen weer goed worden gezet, en Steenbeek legde aan voor de 13-18.

Het duurde echter niet lang voor de hal weer in de steek werd gelaten door de techniek. Het scorebord bleef staan op 15-19, ondanks het feit dat de aanvoerder van Tempo net de 16-20 door de korf had gegooid. De wedstrijd werd stilgelegd, en het grote wachten kon beginnen. De minuten tikten weg, terwijl de supportersscharen de feeststemming samen in leven hielden. Er werd gedacht aan staken, maar uiteindelijk werd besloten de wedstrijd in een aanliggende hal uit te spelen. Terwijl de fans al naar de nieuwe zaal verkasten, sprong het scorebord na ruim 20 minuten ineens weer aan. Iedereen stroomde terug de hal in, en nadat het spel ruim 35 minuten had stilgelegen, konden de laatste 8 minuten gespeeld worden.

Ondanks de enorme onderbreking, ging Tempo al snel weer aan de slag om toch nog de eerste play-down te winnen. Elma Schreuder bracht haar ploeg met nog iets minder dan 3 minuten op 19-21, maar het laatste woord was voor KCC. De Korfbal Leagueploeg hield Tempo op afstand, om vervolgens in de slotfase nog iets verder uit te lopen. Met de 19-24 uit de handen van Steven Verhoeff, die de hele wedstrijd vanaf onder de korf cruciaal was voor zijn ploeg, sloot KCC de eerste play-down winnend af. De return wordt gespeeld in Capelle aan den IJssel, waar Tempo moet winnen om kans te houden op promotie.

Datum: 4 april 2019 - 10:00 uur