Korfbal League: de voorbeschouwing

Korfbal League: de voorbeschouwing

Korfbal League

Een week nadat TeamNL Korfbal in Friesland maar weer eens een titel pakte op een bijzonder EK, mag de voorbereiding op de Korfbal League nu écht gaan beginnen. Wordt het een voorspelbaar seizoen of komt er toch weer die ene verrassing die er eigenlijk ieder jaar wel is?

De verrassing van vorig seizoen was natuurlijk Fortuna/Delta Logistiek, die het na Blauw-Wit weer flikte om PKC/SWKGroep uit de finale te houden. Een gouden plak werd het niet voor de Fortunezen, maar het was wel een flinke stap om zich weer definitief in de absolute top te nestelen, die de afgelopen jaren eigenlijk alleen bestond uit PKC en TOP/SolarCompleet. Maar wat te denken van die andere verrassing, KCC/SO natural. Richard van Vloten gaf de spitsen Christian Dekkers en Gertjan Meerkerk zijn volledige vertrouwen en dat bleek de juiste formule om rechtstreeks te handhaven in het debuutseizoen van de Capellenaren.

De top
Dat was vorig seizoen, dit jaar ziet er weer anders uit. Zeker bovenin wordt het smullen. Dat PKC een competitie kan domineren, is namelijk wel duidelijk. De afgelopen jaren waren ze even briljant als onverslaanbaar. Na het ‘incident’ tegen Blauw-Wit in de play-offs van 2017 zou men hebben geleerd om te pieken op het juiste moment, maar toen was Fortuna een jaar later een sta in de weg. Dit jaar moet het echt anders en dat weet PKC maar al te goed. De Papendrechters verrasten met de aanstelling van Daniel Hulzebosch, maar dat kan zomaar heel goed aanpakken. Hij heeft ervaring met het winnen van titels, laat zijn ploeg altijd verzorgd korfbal spelen en geeft de jeugd een kans. PKC heeft nog altijd een ijzersterke selectie en gaat dus voor niets minder dan de hoofdprijs.

Datzelfde geldt voor TOP, dat altijd piekt op het juiste moment. Niet voor niets heeft het drie titels op rij gepakt in de Ziggo Dome en het is de bedoeling om daar nog een achteraan te plakken. De ploeg zal de afwezigheid van Daniel Harmzen voelen, maar zag wel Frank Mostard de selectie versterken. In mogelijk het laatste jaar van Jan Niebeek als coach zal er bij de Sassemers echter weinig veranderen: automatismen erin slijpen en werken richting het piekmoment.

De uitdagers
Voor zover er van uitdagers gesproken kan worden; Fortuna, Blauw-Wit en LDODK/Rinsma Modeplein lijken de voornaamste kandidaten om de hegemonie te verstoren. De Delftenaren bereikten onder leiding van Ard Korporaal en Damien Folkerts een mooie finaleplek, maar zal dit seizoen moeten laten zien dat het ook in de competitie onverstoorbaar is in hun tactiek. Aan de selectie zal het niet liggen, de komst van bijvoorbeeld Fleur Hoek geeft een mooie impuls en hebben ze aanvallend meer mogelijkheden.

De aanval is bij Blauw-Wit nooit een probleem geweest. All-time topscorer Marc Broere zal nog één jaar schitteren in de Korfbal League, hij wil het nog een keer proberen, die ene titel pakken met zijn Blauw-Wit. Die andere heren, zoals Momo Stavenuiter en Christian Dekkers, kunnen ook een makkelijk balletje scoren. Het is wel de vraag hoe ze het gemis van Frank Mostard gaan opvangen. De Amsterdammers waren de laatste jaren een vooral een vechtmachine, met daarin Mostard voorop in de strijd. Coach Barry Schep zal ongetwijfeld zijn plannen klaar hebben liggen voor een nieuw seizoen.

LDODK wil revanche nemen op het vorige, ongelukkige jaar. Henk Jan Mulder en Jan Jouke Flokstra vormen nu het coachingduo en hebben de beschikking over een bekende, maar toch ook talentvolle groep met nieuwelingen als Julian Frieswijk en Marlou Kuiper. Een jaar geleden leek de chemie tussen de spelers en toenmalig coach Erik Wolsink gewoon op, maar nu zal de groep vol frisse moed opnieuw beginnen met waar het eigenlijk al mee bezig was, een vaste play-off kandidaat worden.

De middenmoot
Een echte verrassing waren ze niet, maar KZ/Thermo4U deed het vorig jaar niet onverdienstelijk. Wim Bakker zette de poppetjes weer op de juiste plek zoals hij dat kan. Jordi Pasma plukte daar de vruchten van, hij bemachtigde een plek in TeamNL Korfbal. Op een paar puntjes liep de ploeg de play-offs mis, maar ook die zesde plek was al een goed resultaat nadat de club een nieuwe weg in is geslagen. Lukt het de Koogers om dit jaar de volgende stap te zetten?

DOS’46 zette bij hun terugkeer in de Korfbal League ook direct mooie stappen, maar kon daar geen vervolg aan geven. Dit jaar geldt dan misschien wel als een nieuwe start voor de Nijeveners. Coach Pascal Zegwaard moet ervoor zorgen dat DOS’46 zich afdoet van de stempel ‘talentvol team’, hij zal moeten gaan bouwen aan een volwassen team dat naar boven kan kijken.

Talentvol is DVO/Accountor ook al jaren, maar kwam serieus in de problemen met de play-downs. Het waren mooie ontmoetingen met Dalto, maar de Bennekommers mogen op herkansing in de Korfbal League. Daarvoor heeft de club een uitstekende coach in huis gehaald, Richard van Vloten. Bovendien heeft DVO zich flink versterkt – al verkaste Mathijs den Ouden alweer terug naar Dalto – en snakt het nu naar een stabiel en zorgeloos seizoen.

De degradatiestrijd?
KCC heeft flink moeten inleveren – de steunpilaren Dekkers en Meerkerk zijn vertrokken – en verwacht een moeilijk seizoen, maar presteert daarentegen buitengewoon goed op het veld als een sterk collectief. Dat maakt het alleen maar interessanter, want kan Erik Wolsink eenzelfde prestatie leveren als zijn voorganger Van Vloten? De Capellenaren willen handhaven, het liefst direct. Afgaande op de goede seizoenstart, is dat niet eens een gekke gedachte.

Ze zijn weer terug van even weggeweest, DeetosSnel. Via een absolute thriller in de Hoofdklassefinale verdiende de ploeg het ticket voor de Korfbal League, maar wil daar ook een toegevoegde waarde zijn. De Dordtenaren hebben een mooie mix van talent en ervaring, en met Gert-Jan Kraaijeveld voor de groep hebben ze het in zich om hier en daar te stunten.

Datum: 29 oktober 2018 - 21:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl