Korfbal League Terugblik: Speelronde 17

Korfbal League Terugblik: Speelronde 17

Korfbal League

De play-offkandidaten zijn nu officieel bekend. PKC en TOP waren al een poosje zeker, en na dit weekend mogen Blauw-Wit en Fortuna aan dat rijtje worden toegevoegd. DVO verraste wederom landskampioen TOP, maar moet nog steeds een onderling resultaat van 10 goals op KCC gaan goedmaken in de allerlaatste speelronde.

PKC/SWKGroep – LDODK/Rinsma Modeplein
Op vrijdag begon het korfbalweekend met een heel belangrijke wedstrijd. Winst van PKC zou betekenen dat Blauw-Wit geplaatst zou zijn voor de play-offs, en dat Fortuna tegen datzelfde Blauw-Wit het laatste play-off ticket kon veroveren. Echter leek het er slechts 10 minuten op dat LDODK partij kon bieden aan de Papendrechters, die de hele wedstrijd niet achter hebben gestaan. Via 2-0 en 4-2 werd het 4-4, waarna LDODK zich van 7-4 nog terug knokte tot 7-6. De demarrage van PKC naar 10-6 besliste de wedstrijd, het gat bleef daarna steeds minimaal drie goals. Zo ook bij 14-11, toen Erwin Zwart met een op het oog pittige knieblessure uitviel. Ondertussen bleef PKC stabiel, en was het bij rust 17-13. Van afstand deed LDODK het prima tegen de thuisploeg, maar onder de korf was de ploeg van Henk-Jan Mulder niet goed genoeg in de afronding. Zo had LDODK in de eerste helft uiteindelijk meer geschoten dan PKC (57 om 53), maar waren de Papendrechtse mannen met 11 goals niet af te stoppen. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet meer, en kon PKC de voorsprong gestaag uitbouwen met een maximaal verschil van acht goals. De overwinning van PKC kwam geen moment meer in gevaar, waardoor de wedstrijd langzaam doodbloedde. LDODK moest achterover gaan leunen en kijken naar de concurrentie, terwijl PKC nog een wedstrijd ongeslagen blijft in de eigen hal. (Uitslag: 30-25, statistieken)

Blauw-Wit – Fortuna/Delta Logistiek
De belangen voor Blauw-Wit waren opeens een stuk minder, wetende dat LDODK had verloren op vrijdag. Voor Fortuna was het juist een extra motivatie; winnen in Amsterdam zou deelname aan de play-offs betekenen. Dat er iets op het spel stond was aan Fortuna af te zien, de Delftenaren waren superieur. Daan Preuninger hield Marc Broere keurig in bedwang, terwijl Jessica Lokhorst zich zowel aanvallend (vijf goals) als verdedigend van haar beste kant liet zien. Opvallend was dat de wedstrijd na drie minuten opnieuw gestart werd, omdat de opstelling van Fortuna niet goed stond. Maar ook na de échte start was Fortuna dominanter. Via 3-3 werd het 6-14, en bij rust was het 9-17 in Delfts voordeel. Dat was ook te danken aan Thomas Reijgersberg, die ouderwets heerste onder de paal, en Nik van der Steen die uiteindelijk 6 uit 27 schoot en vijf strafworpen benutte. Blauw-Wit, aan de andere kant, liet weinig zien. Misschien ook omdat de druk van de play-offs er wel een beetje af was, dat men in Amsterdam het wel prima vond. Het verschil werd nog een keer acht, maar Fortuna kwam geen seconde meer in gevaar. Het reboundoverwicht en de verdedigende power gaven Blauw-Wit geen kans om er echt een wedstrijd van te maken. Zo wipt Fortuna over Blauw-Wit heen en zijn zij plotsklaps de nummer drie, terwijl Blauw-Wit nu de nummer vier van de ranglijst is. (Uitslag: 17-28, statistieken)

DOS’46 – KCC/SO natural
Een belangrijke pot voor KCC; zelf winnen, én een nederlaag van DVO tegen TOP zou de achtste plaats betekenen. De beginfase was dan ook voor de Capellenaren, die in tegenstelling tot de thuisploeg nog ergens om speelden. Met een 0-2 tussenstand na vijf minuten was het begin moeizaam. Dankzij onder meer Wiljan Snip, die zijn basisdebuut maakte, bleef DOS’46 in het spoor van KCC. Twee goals van Harjan Visscher brachten DOS’46 weer naast de gasten (6-6), waarna het tot 11-11 om en om scorend voortkabbelde. Tweemaal Nienke Hintzbergen leek ervoor te zorgen dat DOS’46 met een voorsprong de rust in ging, maar Christian Dekkers trok dit weer recht, waardoor er bij 13-13 werd gerust. DOS’46 leek na rust aanvankelijk de betere te zijn, en dat kwam ook tot uiting in de eerste tien minuten na rust. Het initiatief lag bij de thuisploeg, die tien minuten na rust op 21-19 stonden. Daarna keerde KCC de wedstrijd echter om, nota bene na een Nijeveense time-out. Tweemaal Dekkers, Van Ofwegen en Meerkerk draaien binnen twee minuten het spelbeeld volledig om. DOS’46 richtte zich dankzij tweemaal Jelmer Jonker nog één keer op, maar KCC speelde de wedstrijd professioneel uit en drukte op 23-23 door naar 23-25. Ondanks dat het percentage van DOS’46 helemaal niet onaardig was (23,6% met 106 dynamische pogingen), was KCC nét een tandje scherper (25% met 108 dynamische pogingen). Met name de spitsen Dekkers (9 goals uit 31 dynamische pogingen, 29%) en Meerkerk (8 uit 28, 28,6%) waren weer ouderwets doeltreffend. KCC kan het seizoen volgende week tegen DVO in stijl afsluiten, het verdedigt dan een voorsprong van twee punten met een onderling resultaat wat 10 goals in hun voordeel is. DOS’46 verliest voor de zesde keer op rij, het is voor hen te hopen dat zij volgende week nog twee punten binnen kunnen sprokkelen om het seizoen nog enigszins positief af te sluiten. (Uitslag: 28-31, statistieken)

DVO/Accountor – TOP/SolarCompleet
Niet wetende wat KCC tegen DOS’46 had gedaan – KCC begon een half uur later – wist DVO dat een overwinning op regerend landskampioen TOP nodig zou hebben om niet definitief veroordeeld te zijn tot de play-downs. En vol goede moed begon DVO ook tegen TOP, wat nergens meer om speelde, want binnen vijf minuten was het 3-1. Wat volgde was een kat-en muis-spel in een heel vermakelijke wedstrijd, waarbij TOP voor het eerst op voorsprong kwam bij 4-5 maar bij 8-7 toch weer tegen een achterstand aankeek. Daarna nam de kampioen de regie in handen. Via 8-9 bleef het verschil continu één of twee in Sassems voordeel, met een 16-17 ruststand als gevolg. De dames brachten DVO vervolgens weer op 18-18 met twee goals op rij, maar tot 20-22 was het toch TOP wat steeds de leiding nam. Koen van Roekel en Menno van der Neut zorgden voor de 22-22, waarna tot 28-28 steeds hetzelfde gebeurde; een goal van TOP, gevolgd door de gelijkmaker van DVO. Na de 28-28 van wederom Van der Neut nam DVO een time-out, en dankzij Teunissen, de uitstekend ingevallen Van Haren en Van Schie stond het plots 31-28 voor de thuisploeg met nog drie minuten op de klok. Jousma en Pikaar brachten met nog 1.09 op de klok het verschil weer terug naar één, waarna het publiek er eens goed voor ging zitten. Een halve minuut voor tijd kreeg Celeste Split de kans op de gelijkmaker, maar haar bal ketste uit de korf en de rebound was voor DVO. Echter werkten zij de bal zo langzaam uit, dat zij hem tegen kregen voor tijdrekken. Nog één kans voor TOP om gelijk te maken, maar een onderschepping van Fleur Hoek besliste het duel dan toch écht. En zo speelde TOP niet eens een slechte wedstrijd (21,9% uit dynamische pogingen en zes benutte strafworpen), maar waren de belangen voor DVO dusdanig groot dat zij boven zichzelf uitstegen (25% uit dynamische pogingen, met in het tweede aanvalsvak iedereen boven de 23%), met daarin een groot aandeel voor de vrouwen (15 goals). DVO weet de taak, met 11 goals verschil winnen bij KCC om play-downs te ontlopen, terwijl TOP als tweede gaat eindigen en óf Fortuna óf Blauw-Wit treft in de play-offs. (Uitslag: 31-30, statistieken)

Avanti/Flexcom – KZ/Hiltex
Het enige duel waar niets meer op het spel stond was in Pijnacker. Met een flink gehavend team (Sophie Donkervoort, Manon Ballings, Linde Pijper en Sijmen van den Bergh ontbraken) bleef Avanti tien minuten bij, daarna drukte KZ van 4-5 door naar 4-11. Bij rust was het verschil al uitgebouwd naar 10 (6-16), met een veel beter schietend KZ (29% om 10%). De tweede helft kwam Avanti beter en vooral meer ontspannen voor de dag. KZ bouwde het verschil uit naar 13, onder meer dankzij Alwin Out (6 uit 16 dynamisch, 37,5%) en Emiel de Kruijff (begon op de plek van Jordi Pasma, met 6 uit 23 schoot hij 26%). Avanti verkleinde de marge nog tot binnen de 10 goals, en mag volgende week afscheid nemen van de Korfbal League. KZ kan nog als vijfde eindigen als het volgende week van Blauw-Wit wint en LDODK punten morst. (Uitslag: 19-28, statistieken)

 

Datum: 11 maart 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.