Korfbal League Terugblik: Speelronde 4

Korfbal League Terugblik: Speelronde 4

Korfbal League

Veel, heel veel goals in deze vierde speelronde. In Gorredijk, in Papendrecht en ook in Amsterdam. In Delft en Koog aan de Zaan iets minder goals, al maakte de spanning in laatstgenoemde wedstrijd een hele hoop goed. PKC blijft als enige ongeslagen, en nog steeds is Avanti als enige puntloos.

PKC/SWKGroep – DOS’46
Eén helft bleef DOS’46 bij in Papendrecht, waar Olav van Wijngaarden in de basis terugkeerde. Na een 2-0 achterstand kwamen zij 2-4 voor, maar na de 6-9 van Jelmer Jonker vocht PKC zich terug tot 10-10. Daarna volgde tot de rust hetzelfde spelletje; de ene ploeg kwam op voorsprong, de ander egaliseerde. Het gevolg: een 17-17 ruststand. Wederom had PKC weer erg veel kansen nodig, met een schotpercentage van 23% tegenover 30% van de gasten uit Nijeveen. Aan de hand van Harjan Visscher en Jelmer Jonken waren zij met name rondom de korf dodelijk, en verzilverden zij bovendien vijf van hun zes verkregen strafworpen. In de tweede helft bleef het tot 20-19 een wedstrijd, daarna kwam PKC op 23-19. DOS’46 kwam nog een keer op drie, maar vanaf 26-23 ging het gas erop bij PKC en werd de voorsprong uitgebouwd naar 30-23. PKC ging beter schieten, werd zuiverder en kwam in de tweede helft uiteindelijk niet meer in gevaar. Zelf tikte DOS’46 nog de 30 goals aan, een knappe prestatie. (Uitslag: 37-30)

Blauw-Wit – DVO/Accountor
Na een goed begin nam Blauw-Wit meteen een 6-2 voorsprong. Wat volgde was een fase waarin er door Blauw-Wit te gemakkelijk werd gedacht, waar DVO (met Hester Heitink in de basis) dankbaar gebruik van maakte. Op basis van de beleving was de 10-11 ruststand dan ook terecht. DVO kreeg in de tweede helft wel te maken met een gretiger Blauw-Wit. Er kwam meer tempo in de wedstrijd en er ontstond een echte strijd in de tweede helft, met goed korfbal. José Álvarez Andrés en Brent Struyf hielden DVO volledig in de race voor een mooi resultaat in Amsterdam. De kersverse International Fleur Hoek had een lastige middag tegen de getergde Loraine Vissers. Verdedigend zat Vissers er bovenop. Blauw-Wit was continu leidend in de tweede helft, maar met vele gemiste kansen op de beslissing bleef DVO in leven. In de laatste minuut kreeg de ploeg uit Bennekom nog een laatste aanval om gelijk te maken, helaas voor de Bennekommers viel de gelijkmaker niet en had Blauw-Wit genoeg aan één helft waarin ze lieten zien alles voor elkaar over te hebben voor een goed resultaat. Voorlopig staan de hoofdstedelingen op 6 uit 4 en dat is uitstekend als wordt gekeken naar wat de ploeg heeft ingeleverd. DVO zal vooral balen, als er ooit een kans was op punten in Amsterdam was het nu. (Uitslag: 26-25)

LDODK/Rinsma Fashion – Avanti
Een messcherp LDODK, met Betty Jansma in de basis voor de zieke Femke Faber, had binnen twee minuten al een 4-0 voorsprong genomen. Tim Flokstra droeg daar met twee goals aan bij, hij zou zijn eerste vier schotpogingen tot doelpunt promoveren. En de LDODK-trein denderde door, als een thalys. Via 15-2 liepen de Friezen naar een 24-7 ruststand. Opvallend in de rust; het aantal pogingen is licht in het voordeel van de gasten, alleen schiet LDODK bijna 40% en Avanti rond de 10%. Desondanks was het begin van de tweede helft van de ploeg uit Pijnacker heel aardig. Op 30-16 volgde dan ook een time-out van Erik Wolsink, en dat betaalde zich uit. De Friese mannen namen uiteindelijk 35 goals voor hun rekening, en waren in die fase niet af te stoppen. Ook invaller Jetze de Jong deelde vrolijk mee in die feestvreugde, met twee goals. En zo scherpen de Friezen een aantal records aan. Nog nooit scoorde een ploeg meer dan 41 goals in een wedstrijd, en nog nooit won een ploeg met 24 goals verschil. Voor Avanti een flinke oorwassing, vooral door de eerste helft, maar met name het begin van de tweede helft laat zien dat Avanti het wel kan. (Uitslag: 44-20)

KZ/Hiltex – TOP/SolarCompleet
Weer wist KZ een topploeg heel aardig weerstand te bieden. Het begin was voor de thuisploeg, dat een 0-1 achterstand in een 3-1 voorsprong omboog en tot 7-4 steeds twee of drie goals voorsprong had. TOP kwam echter in een mum van tijd op 7-7, om daarna het duel over te nemen. KZ kwam nog op 8-7, maar in drie minuten was het 8-12. Alwin Out en Jordi Pasma, die wederom sterk speelde, met beiden twee goals hielden KZ nog in de wedstrijd, met een 12-15 ruststand als gevolg. De tweede helft stond volledig in het teken van de inhaalrace van KZ. Steeds kwam de ploeg van Wim Bakker een doelpuntje dichterbij, maar vaak volgde een antwoord van TOP. Groter dan drie werd het gat niet meer in de slotfase, maar ook de gelijkmaker bleef uit. Die viel pas een paar minuten voor tijd. Vervolgens was het Mick Snel die TOP naar de overwinning schoot. TOP blijft een van de achtervolgers van PKC, terwijl KZ nu drie ploegen uit de top-4 van vorig seizoen heeft gehad. Volgende week wacht promovendus KCC. (Uitslag: 23-24)

Fortuna/Delta Logistiek – KCC/SO natural
Wie dacht dat de openingstreffer van Claire van Oosten binnen tien seconden een voorbode was voor de rest van het verloop van dit duel in de kelder van de Korfbal League, kwam bedrogen uit. Na zes minuten was het pas 2-0. Bij 2-3 kwam KCC voor het eerst op voorsprong, en zo blijft het stuivertje wisselen zonder een duidelijke bovenliggende partij. Uiteindelijk was het echter de thuisploeg die dankzij een buzzerbeater van Mirjam Maltha met miniem verschil ging rusten (10-9). In de tweede helft kwam Nik van der Steen er bij de thuisploeg in, en binnen tien minuten kwam de thuisploeg op 13-10. KCC scoorde wel 13-11, maar vervolgens drukte Fortuna door naar 15-11. Het gat bleef steeds drie à vier goals, KCC kwam zelfs nog een keer op twee, maar Fortuna stelde orde op zaken en scoorde binnen vier minuten vier keer. KCC was niet bij machte om de punten mee te nemen uit Delft, al waren er zeker mogelijkheden in de eerste helft. Fortuna blijft in de middenmoot, met vier punten na vier duels. (Uitslag: 22-15)

Datum: 3 december 2017 - 21:00 uur
Door: Redactie Korfbal.