Korfbal League Uitgelicht: DeetosSnel

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel één: DeetosSnel.

Na vijf jaar afwezigheid mag DeetosSnel zich weer een trotse Korfbal Leagueclub noemen. De weg naar het hoogste podium ging niet zonder slag of stoot, alleen al gezien de Hoofdklassefinale. Die werd na een solide regulier seizoen, maar via een beslissingswedstrijd in de play-offs tegen AW.DTV, bereikt. Waar een Korfbal Leaguefinale door de spanning nog wel eens kan stilvallen, lijkt de Hoofdklassefinale alleen maar thrillers op te leveren. Bijvoorbeeld die tussen DOS’46 en AW.DTV, maar Dalto/Klaverblad Verzekeringen tegen DeetosSnel zal ook niet snel vergeten worden. De Dordtenaren wonnen met 25-26, nadat ze vrijwel de hele wedstrijd op achterstand stonden. Brett Zuijdwegt was het goudhaantje, zij zorgde voor de beslissende treffer.

Het werd een topjaar voor DeetosSnel, het pakte de ‘Hoofdklasse-dubbel’ door ongeslagen kampioen – veertien winstpartijen, het gat met nummer twee TOP (A) was tien punten – te worden op het veld. Het leverde de Dortenaren een plek op in de Ereklasse. Op het hoogste niveau lijkt de ploeg op haar plek te zitten, want na vier wedstrijden staat het gedeeld derde achter PKC/SWKGroep en TOP/SolarCompleet. De duels tegen hen gingen dan ook verloren met respectievelijk 23-14 en 22-16, maar van DVO/Accountor (24-16) en KZ/Thermo4U (20-14) werd overtuigend gewonnen.

Dat belooft wat voor het Korfbal Leagueseizoen. Nu DeetosSnel weer terug is, wil het ook een vast waarde worden in de competitie. Niemand zit te wachten op een roemloos degradatieseizoen. Een achtste plek à la KCC/SO natural van vorig jaar is ook zeker niet ondenkbaar. De selectie is nagenoeg intact gebleven – alleen Fenna Zwang is weg en Frank Vogt kwam over van Sporting Delta – en dat betekent dat we een hecht collectief kunnen verwachten. Als promovendus is er ook genoeg ervaring, met bijvoorbeeld Gert-Jan Kraaijeveld als coach en Bjorn van Rosmalen, bovendien weten Jimin de Vries en Francy Crielaars al hoe het is om in de Korfbal League te spelen. En de talenten? Randy Oosting maakt een grote ontwikkeling door en Brett Zuijdwegt kan met haar negentien jaar nog steeds een talent genoemd worden.

Er mag dus best wat verwacht worden van de club uit Dordrecht, maar de ploeg zal er wel vanaf het begin moeten staan. Kansen liggen er direct in het openingsduel tegen KZ en daarna ontvangen ze KCC. Gert-Jan Kraaijeveld voorziet een mooi seizoen. “Het sprankelt en bruist, iedereen heeft er zin in. Komend weekend doen we mee aan het FKS (Fortuna Korfbal Spektakel) en dan voel je al dat het anders is dan de Hoofdklasse. Dat voel je bij heel de vereniging, maar dat komt ook omdat er vertrouwen is.”

Kraaijeveld is ervan overtuigd dat zijn ploeg een serieuze tegenstander is in de Korfbal League. “Op dit moment zit de uitdaging hem vooral in het opzoeken van de weerstand. Weten en voelen hoe het is om op Korfbal Leagueniveau tegen Korfbal Leagueploegen te spelen. We zijn de Hoofdklasse gewend, we wisten dus nog niet precies niet hoe hard en snel het gaat, wat het concept van spelen op het hoogste niveau is. Dat is een les die we al enigszins hebben getrokken uit de Ereklasse. Verder moeten we uitgaan van onze eigen kwaliteiten en ons daarin ontwikkelen. We zullen wedstrijden gaan verliezen, maar de druk die daaruit ontstaat moet geen beknelling worden. Ook verliespartijen willen we ‘winnen’. Hoe? Door doelen met elkaar af te spreken en die binnen de wedstrijden te halen. Dan is het eindresultaat minder dominant, als je je eigen doelen maar haalt. Natuurlijk draait het uiteindelijk ook om resultaat en onze doelstelling is klip en klaar: directe handhaving.

Datum: 30 oktober 2018 - 20:00 uur