Korfbal League Uitgelicht: DOS’46

Korfbal League Uitgelicht: DOS’46

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel vier: DOS’46.

Wachten, dat heeft DOS’46 eigenlijk al te lang moeten doen. Het is wachten op de volgende stap sinds de terugkeer in de Korfbal League. Doelstellingen om zo snel mogelijk de top vier te bestormen waren te vroeg gemaakt, die belofte kon de talentvolle ploeg namelijk (nog) niet inlossen. Daarvoor was het team te jong en niet constant genoeg. Alhoewel, DOS’46 won vorig jaar de wedstrijden die het moest winnen van bijvoorbeeld Avanti/Flexcom en DVO/Accountor en het team pakte twee punten tegen LDODK/Rinsma Modeplein (25-23). Verder was de ploeg twee keer dichtbij tegen Blauw-Wit, maar ze kon zich desondanks niet echt meten met de top vijf. Het resultaat: een seizoen in de middenmoot.

De groep zit nu al een aantal jaar bij elkaar en kijkt stiekem toch wel naar boven, natuurlijk wil DOS’46 meer dan die zevende plek van vorig jaar. Dat zit er ook wel in voor de Nijeveners, afgaande op de uitslagen op het veld. Van Fortuna/Delta Logistiek werd gewonnen met 17-19 en tegen LDODK werd met 17-17 gelijkgespeeld. Het levert DOS’46 een voorlopig gedeelde eerste plek op in de Ereklasse A.

Weet Pascal Zegwaard, overgekomen van AVO, zijn spelers dan wel te raken? Het lijkt er wel op, want in de selectie is nauwelijks iets veranderd. Rick Wessel maakt nog steeds deel uit van de selectie; niet als speler, maar als assistent van Zegwaard. Alleen Menno Russchen is naar KV Heerenveen en Marco Zegwaard is noodgedwongen gestopt vanwege zwaar en aanhoudend blessureleed. De namen zijn van de rest hetzelfde met bijvoorbeeld Jelmer Jonker, Harjan Visscher, Nienke Hintzbergen en Kim Petersen. De ploeg weet wat het aan elkaar heeft, maar kan onder leiding van een nieuwe coach misschien wel verrassend uit de hoek komen in het komende Korfbal League-seizoen. “Verdedigend gaan we wat veranderen – meer druk en pressie – en we willen graag een ploeg zijn die wil domineren en strijdt levert. Als je dan het publiek kan meekrijgen in de eigen hal, dan kunnen we van iedereen winnen. De kunst is echter om dat altijd op te brengen. We moeten een stukje volwassen worden met zijn allen en elkaar daarop aanspreken. Ik werk ook meer samen met de ploeg, dan dat ik mijn visie wil doordrukken. Wel werken we nu toe naar vaste basisacht, dat zijn de laatste, lastige beslissingen om te maken.”

De start is zwaar voor de Drenten, ze krijgen direct de top vijf van vorig jaar voorgeschoteld. Aan de andere kant kan dat direct ook een mooie graadmeter zijn waar DOS’46 in dat rijtje staat. Zegwaard over de aspiraties van DOS’46: “Je moet realistisch zijn en voorzichtig zijn met wat je roept. Talentvol wil ik deze selectie niet meer noemen, maar er zit wel potentie. Gelukkig zijn de spelers nog steeds hongerig en ambitieus. Ze zeggen dat ze het ‘linker rijtje’ willen halen, maar we moeten realistisch blijven waar we vandaan komen. Vorig jaar werd de ploeg zevende, het is niet gepast om hoog van de toren te blazen.”

Datum: 2 november 2018 - 16:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl