Korfbal League Uitgelicht: DVO

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel twee: DVO/Accountor.

Het liefst wil DVO het vorige seizoen zo snel mogelijk vergeten. De Bennekommers eindigden als negende en hadden drie wedstrijden nodig tegen Dalto/Klaverblad Verzekeringen om de play-downs te overleven. Optimisme was er op het begin van het jaar wel, Ben Crum kreeg de ploeg een jaar eerder al aan het draaien en DVO wilde stappen naar boven zetten. Tegenvallende resultaten tastten echter het vertrouwen aan en daardoor had de ploeg na twaalf wedstrijden slechts vier punten, men won twee keer van Avanti/Flexcom. In speelronde dertien wonnen de Bennekommers prompt van Blauw-Wit en ineens was er weer perspectief op de achtste plaats. Het kwam aan op de laatste wedstrijd, een onderling duel tegen KCC/SO natural die met minimaal elf punten verschil (eerder won KCC namelijk met 22-32) gewonnen moest worden. Onmogelijk leek het, maar omdat Chris van Haren er veertien inschoot, hing een enorme stunt in de lucht. Zo’n sprookje werd het alleen niet, Gertjan Meerkerk schoot in de slotminuut DVO de play-downs in.

Die overleefden de groen-witten en het veld sloten ze goed af met overwinningen op DSC en Dalto, bovendien eindigden ze derde met tien punten. Een prima afsluiter van een bewogen jaar. DVO heeft nu een stabiel jaar nodig, een jaar zonder problemen. Toch begon het niet makkelijk aan het veldseizoen; de eerste twee wedstrijden tegen KZ/Thermo4U (15-18) en DeetosSnel (24-16) gingen verloren, maar daar tegenover staat een stunt tegen PKC/SWKGroep (19-17) en een gelijkspel tegen Dalto (21-21). DVO had meer punten willen hebben, maar de oefenwedstrijden in de zaal gingen hen beter af. Drie winstpartijen (32-24 tegen Dalto, 27-26 tegen LDODK/Rinsma Modeplein en 24-34 bij het Belgische Borgerhout) en een gelijkspel tegen Tempo.

Maar, er moet nog wat werk verzet worden bij DVO, dat er dit jaar heel anders uitziet dan vorig jaar. Ten eerste staan er andere coaches voor de groep, Richard van Vloten en Marc Verberk. Daarnaast zijn de steunpilaren Marijn van den Goorbergh en Fleur Hoek vertrokken naar PKC en Fortuna/Delta Logistiek en keerden Brent Struyf en Jose Álvarez Andrés terug naar hun thuisland. Versterkingen kwamen binnen bij de heren: Gertjan Meerkerk (KCC) en Robbe de Wit (DSC). Aanvankelijk zou ook Mathijs den Ouden het Korfbal Leagueseizoen ingaan met DVO, maar hij keerde na drie maanden alweer terug bij Dalto omdat hij vooralsnog niet bij ‘de startende acht’ behoorde. Van Vloten, die de eerste maanden ervoer als ‘thuiskomen’, spreekt over alle mutaties: “De grootste aderlating is het vertrek van Fleur, maar ik snap haar ambitie wel om naar Fortuna te gaan. Alle veranderingen zaten er natuurlijk aan te komen, maar we hebben een goede groep. Mathijs had zeker speeltijd gekregen, ik vond hem een waardevolle speler. Maar als je veel goede heren hebt, kan je er wel eens naast vallen. Het is jammer dat hij nu weg is.”

Interessanter zijn misschien wel alle talenten bij DVO. Koen van Roekel was vorig jaar al beslissend, Menno van der Neut maakte al meer minuten en bij de dames komen Roos Scherrenburg en Danielle Boadi er ook aan.

Een fris en jong DVO krijgt in de eerste speelronde direct de kans om revanche te nemen op KCC, vervolgens treft het de complete top vijf van vorig jaar. Het zal daarom een ‘pittige’ start worden, zo noemt Van Vloten het. “Als het tegenzit heb je nul punten na zes wedstrijden. Daar gaan we niet voor, aan rekenen heb je ook niks. We willen wat meer gecontroleerd en verdedigend agressiever dan ze gewend zijn van de afgelopen jaren. Aanvallend staan we er in ieder geval goed voor. We moeten een sterk collectief vormen, dan zijn we tot veel dingen in staat. Wel ben ik benieuwd naar de mentale weerbaarheid van deze jonge groep, elke week moeten we volle bak. We moeten groeien naar een stabiel niveau. Onze doelstelling is het beter doen dan de voorgaande jaren, dus directe handhaving.”

Datum: 31 oktober 2018 - 14:00 uur