Korfbal League Uitgelicht: Fortuna

Korfbal League Uitgelicht: Fortuna

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Cashback World Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel negen: Fortuna/Delta Logistiek.

Loon naar werken. Zo zal Ard Korporaal samen met Damien Folkerts het vorige seizoen hebben ervaren. Jarenlang schurkte Fortuna tegen de play-offs aan, maar vorig jaar werden die dan eindelijk bereikt. Dat deed het aan de hand van een scherpe verdedigende tactiek; de Fortunezen hoefden over een heel seizoen maar 370 doelpunten te incasseren, het minst van allemaal. Daardoor troffen ze als nummer vier PKC/SWKGroep in de play-offs, de ploeg die het meeste scoorde over de hele competitie. Het werd een tactisch schaakspel tussen de coaches van beide ploegen, de drie ontmoetingen in de play-offs. Het publiek kreeg een waanzinnige serie voorgeschoteld, waarin Claire van Oosten Fortuna met een golden goal (de 20-21) naar de Ziggo Dome schoot. Daar bleek TOP uiteindelijk wel een maatje te groot, maar de ploeg uit Delft deed met het afgelopen seizoen een serieuze gooi naar de top.

Daarom is Fortuna nu een serieuze outsider voor de titel, al kende de ploeg wel wat opstartproblemen op het veld. De eerste twee wedstrijden gingen verloren tegen DOS’46 en Blauw-Wit, daarna volgden twee overwinningen op Tempo en AW.DTV. In het eigen Fortuna Korfbal Spektakel was PKC met 25-18 te sterk in de finale. Zo is het lastig in te schatten waar de ploeg precies staat aan het begin van de Korfbal League, maar het doel is op het eind bij de eerste vier te staan.

Je kan ook niet zeggen dat Fortuna erop achteruit is gegaan met het aantrekken van international Fleur Hoek en de terugkeer van Tim Heemskerk. Het verdedigende Fortuna van vorig jaar krijgt twee aanvallende impulsen erbij en dat maakt hen nog onvoorspelbaarder met zo’n uitgebalanceerde selectie. Aan Korporaal en Folkerts de taak om daar een geoliede machine van te maken. “Met de versterkingen ben ik heel blij”, begint Korporaal. “Tim heeft bewezen makkelijk goals te kunnen maken, hij heeft weer zin om op topniveau te presteren. De komst van Fleur is een bevestiging dat we met Fortuna op de goede weg zijn.” Hoe de basis eruit komt te zien, is nog afwachten. “We hebben de kwaliteiten van alle spelers nodig”, zegt Korporaal. “Gedurende het seizoen willen we iedereen fit en fris houden. Joren van Nieuwenhuijzen, Sanne Alsem en Roos van Groen hebben doorgewerkt met Jong Oranje, Daan Preuninger, Fleur Hoek en Jessica Lokhorst hebben al moeten pieken met TeamNL Korfbal. Maar ook in 2019 moet iedereen fit zijn. Daarvoor moeten we iedereen gebruiken. Maar uiteindelijk spelen natuurlijk wel de beste spelers.”

Fortuna heeft een goed seizoen achter de rug, maar wil het dit jaar nog beter doen. “Dat wordt heel moeilijk. We zijn ervan overtuigd dat het beter kan. Elke goal die je er gemiddeld af kan halen, kan extra punten opleveren. Die zullen we op het einde hard nodig hebben. Of we al bij de top horen? Vorig jaar haalden we de finale tegen alle verwachtingen in. Verdiend, dat wel. Maar het jaar ervoor werden we nog achtste. Dit jaar gaan we weer voor de play-offs, ook dat wordt moeilijk.”

Datum: 7 november 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl