Korfbal League Uitgelicht: KCC

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel drie: KCC/SO natural.

Van een beter debuutseizoen had KCC eigenlijk niet durven denken noch dromen. De ploeg eindigde als achtste en bleef direct in de Korfbal League. De mentaliteit van de ploeg viel te prijzen, geen wedstrijd gaven zij zich makkelijk gewonnen. Het had echter ook anders kunnen lopen, uiteindelijk ging het maar om één doelpunt. In de laatste speelronde mochten de Capellenaren niet met meer dan tien doelpunten verschil verliezen van DVO/Accountor, nadat zij eerder in de competitie met 22-32 wonnen in Bennekom. Het verhaal is bekend, KCC redde het ternauwernood na een bizarre wedstrijd, die eindigde in 24-34. Ondanks die laatste wedstrijd oogstte het team veel lof, vanwege de inzet en het vertrouwen in elkaar.

En dit jaar is dat eigenlijk niet anders, ondanks een nieuw coachingduo, gevormd door Erik Wolsink en Ed van der Steen. Het is een boeiend duo, de twee zitten naar eigen zeggen op een lijn in welke kant zij op willen met KCC. Momenteel domineren ze de Hoofdklasse A, alleen Mid-Fryslân/Jansma Burdaard pakte op de valreep twee punten tegen de Capellenaren (19-16). Zal de ploeg dan weer boven zichzelf uitstijgen in de Korfbal League?

Vorig jaar ging dat aan de hand van de scores van Christian Dekkers en Gertjan Meerkerk. De spitsen onderscheidden zich in de topscorerslijst van vorig jaar in de Korfbal League. Omdat Dekkers nu voor Blauw-Wit speelt en Meerkerk voor DVO, levert KCC dit jaar 223 doelpunten in. Nog meer problemen aan de herenzijde, Eliza Roest besloot afgelopen seizoen ook te stoppen. Daarmee blijven alleen Mark Behrens en Steven Verhoeff over van die succesvolle herenformatie. Het biedt anderzijds wel meer kansen voor Stefan Dekkers, Stephan Groeneweg en Julian Middelkoop. Bij de dames is er vrijwel niets veranderd (geen van de dames is vertrokken), al blijft de onderlinge concurrentie groot.

“In de breedte zijn we gevaarlijk. Natuurlijk zijn er key players, maar iedereen kan scoren”, erkent Erik Wolsink. Hij voelt, ondanks de knappe prestatie van vorig jaar, geen druk voor het nieuwe seizoen. “Ik ben ingestapt om een vervolgstap te maken. Dat verschijnsel ‘druk’ maakt me niet zo veel uit. Ik heb daarentegen wel even nagedacht toen er drie heren weggingen, maar een video-analyse heeft me overtuigd. Er zit nog veel rek in de ploeg. We spelen iets anders, iets meer gevarieerd. Ik heb het gevoel dat KCC in staat is zich op een goede manier veilig te spelen. Ook als het door het oog van de naald gaat zoals vorig jaar, dan is dat natuurlijk ook goed”, lacht de coach.

Wil KCC haar doelstelling halen, dan zal het er vanaf het begin moeten staan. Kansen zijn er namelijk genoeg bij de start van de competitie. Eerst treft het DVO, daarna DeetosSnel en vervolgens KZ/Thermo4U. Tegen die clubs is zeker wat te halen. Na een goed veldseizoen ziet Wolsink de Korfbal League positief tegemoet. “Je hebt een andere voorbereiding dan de anderen, wij speelden Hoofdklasse op het veld. Dat is anders, maar wij zitten nu misschien wat meer in competitieritme. Daarnaast trainen we al zes weken in de zaal, ik denk dat we er aardig voor staan.”

Datum: 1 november 2018 - 16:00 uur