Korfbal League Uitgelicht: KZ

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel vijf: KZ/Thermo4U.

Zonder de veteranen Tim Bakker, Erik de Vries en Rick Voorneveld zou het vorig jaar een lastig seizoen gaan worden voor de Koogers, maar niets bleek minder waar. De topsportcultuur van Wim Bakker wierp zijn vruchten af: niet zoals in de succesperiode van de Koogers, toen de ploeg prijs naar prijs binnensleepte, maar wel bleef de ploeg makkelijk op de been in de Korfbal League ondanks het stoppen van dat herentrio. Meer trainingsuren en de commitment van de spelers zorgden uiteindelijk voor 19 punten en een zesde plek in de reguliere competitie, drie minder dan nummer vier Blauw-Wit. Men had de play-offs in het zicht, maar moest ook erkennen dat het daar nog te vroeg voor was. Geen play-offs, maar de ploeg liet zien haar ambities serieus te nemen. De eerste stap was gezet.

KZ borduurt nu verder op vorig jaar. Het proces is interessant om te volgen, want uiteindelijk moet de club in 2020 weer landskampioen worden. Dat lijkt en is nog ver weg. Kijkend naar het heden, op het veld deed het team uit Koog aan de Zaan het niet verkeerd. Het zal balen van de laatste wedstrijd, DeetosSnel was namelijk met 20-14 te sterk. Van DVO/Accountor (15-18) en Dalto/Klaverblad Verzekeringen (23-19) werd dan weer wel gewonnen. Zo is het lastig om in te schatten waar de ploeg precies staat.

Zeker nadat er weer ervaren krachten zijn gestopt. Rosemarie Roozenbeek en Stijn van der Vegt beschikten niet alleen over de nodige kwaliteit, maar voegden vooral ervaring toe. In de breedte heeft de groep meer spelers zien vertrekken, zoals Stijn Hoekstra (Groen Geel) en Stef Meijns (gestopt). Daardoor genieten onder meer Emiel de Kruijff en ook Bas van der Bijl nu van het vertrouwen van Bakker. Aangevuld met een talent als Alwin Out en de internationals Jordi Pasma en Esther Cordus, staat er nog steeds een heel behoorlijk team dat goed op elkaar is ingespeeld.

Coach Wim Bakker mist Roozenbeek en Van er Vegt, maar ziet ook progressie. “Roozenbeek speelde de meeste wedstrijden in de Korfbal League voor KZ, zelfs meer dan Rick Voorneveld en Tim Bakker. Maar goed, tegelijkertijd zijn we een jaar verder. Alles is anders en beter geworden. De spelers die vorig jaar al in het eerste speelden, zijn niu toch iets volwassener en maken daarin grote stappen. Dus of we het gemist van Roozenbeek en Van er Vegt echt gaan merken, betwijfel ik.”

Bakker denkt dat die vervolgstap ten opzichte van vorig jaar er gaat komen. “De ambitie is derde of vierde worden. Ik heb de hoop de play-offs net te halen. Aan de andere kant, in de staf zeggen we wel eens lachend: ‘We kunnen derde of achtste worden’. De ploegen buiten TOP en PKC/SWKGroep om ontlopen elkaar niet veel. Wat het verschil dan gaat maken? Ik denk dat we constant moeten presteren. Daar hebben we niet de beste papieren voor met deze jonge groep, we zullen wat wisselvalliger zijn dan vorig jaar. Maar ons piekniveau is wel hoger. Daarbij hebben we een gunstiger begin ten opzichte van vorig jaar, toen we al vroeg tegen PKC en TOP moesten”, stelt de coach. KZ opent het komende seizoen tegen DeetosSnel en krijgt daarna Blauw-Wit en KCC/SO natural.

Datum: 3 november 2018 - 15:00 uur