Korfbal League Uitgelicht: LDODK

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel zes: LDODK/Rinsma Modeplein.

Van crisis was geen sprake, maar LDODK/Rinsma Modeplein heeft een roerig seizoen achter de rug. Een jaar nadat de Friezen voor het eerst in de clubgeschiedenis de play-offs in de zaal en de veldfinale bereikte, begon het wat te kraken binnen de selectie. ‘De chemie is op’, zo stelde LDODK over de man die hen naar het toppodium bracht, Erik Wolsink. Richting het einde van het seizoen raakten de play-offs echter uit zicht – mede door de 30-25 verliespartij in Amsterdam tegen Blauw-Wit – en beëindigden de club en Wolsink hun samenwerking, twee wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie. Henk Jan Mulder, op dat moment nog assistent-coach, nam het stokje over. Later liep men ook de kruisfinale op het veld mis en kon het seizoen als teleurstellend worden bestempeld.

De Gorredijksters gaan voor revanche en de ploeg lijkt gretiger dan ooit. Het plezier is terug en dat is ook af te lezen aan de resultaten, alleen tegen DOS’46 werd gelijkgespeeld (17-17), terwijl de andere wedstrijden eenvoudig werden gewonnen. Op het veld liet LDODK positieve dingen zien, maar men moet zich ook in de Korfbal League weer bewijzen. Als ze de play-offs wil halen, dan zal het de concurrentiestrijd aan moeten gaan met de sterke top vier van vorig jaar: TOP/SolarCompleet, Fortuna/Delta Logistiek, PKC/SWKGroep en Blauw-Wit.

Om zelf weer deel uit te maken van de top vier heeft de Friese ploeg zich vooral versterkt met jong talent. Vorig jaar werden bijvoorbeeld Lieneke Pries en Tim Flokstra aangetrokken, dit jaar zijn onder meer Marlou Kuiper en Julian Frieswijk verkast naar Gorredijk. Marjon Visser keert terug na een sabbatical, terwijl Betty Jansma een paar niveaus lager gaat spelen bij Wêz Handich. Tot zo ver de mutaties, de basis en sterkhouders blijven staan met de gebroeders Zwart, Friso Boode, Marjolijn Kroon en Femke Faber. Al met al levert dat een mooie mix op tussen jong talent en ervaren krachten.

Ook het nieuwe coachingduo verdient aandacht, Henk Jan Mulder en Jan Jouke Flokstra vullen elkaar naar eigen zeggen goed aan. Mulder: “We zijn een ingespeeld duo, het seizoen 2016-2017 zaten we samen bij Nic.. We hebben een klik, aan een half woord hebben we genoeg om elkaar te begrijpen. Dat werkt fantastisch.”

Mulder is uiteraard ook content met de selectie, maar tempert de verwachtingen enigszins. “Allereerst hopen we van vorig jaar geleerd te hebben. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld constanter worden. We waren niet goed in het ombuigen van wedstrijden bij een achterstand. In een oefenwedstrijd tegen Blauw-Wit kwamen we al twee keer terug van zes punten achterstand, dus we boeken progressie. Verder moeten we er ook aan denken dat alles ondergeschikt moet zijn aan het overkoepelende doel: het halen van de play-offs. Maar ik ben het eens met mijn collega Pascal Zegwaard, we mogen na een teleurstellend seizoen niet te hoog van de toren blazen. Onze mentale conditie zal namelijk bepalen hoever wij komen. Over mijn spelers heb ik geen zorgen, maar de kwaliteit moet wel bij elkaar komen. We zijn gretig.” LDODK lijkt daardoor over alle ingrediënten te beschikken om in ieder geval beter te presteren dan vorig jaar.

Datum: 3 november 2018 - 15:00 uur