Korfbal League Uitgelicht: PKC

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In deel acht: PKC/SWKGroep.

Hoe getergd kan je een ploeg maken? TOP, Blauw-Wit en Fortuna waren de afgelopen drie jaar een plaaggeest voor de Papendrechters. TOP won in 2016 na een inhaalrace de eerste Ziggo Dome-finale. Blauw-Wit schakelde in 2017 verrassend PKC uit in de play-offs. Een incident? Nee, want een jaar later hield Fortuna de ploeg ook knap uit de finale. En dus staat PKC intussen al drie jaar ‘droog’, terwijl het de reguliere competitie keer op keer domineert. Met hun prachtige combinatiespel werden geregeld Korfbal Leagueclubs met grote nederlagen naar huis gestuurd. Uiteindelijk draait het echter om de play-offs en daar gaven de groen-witten niet thuis.

Afijn, het verhaal van PKC is bekend. De druk ligt, net als ieder jaar, hoog om weer een prijs te pakken. Daarvoor heeft de club Daniël Hulzebosch aangetrokken. Hij weet hoe het is om landskampioen te worden, als speler én als trainer. Het is aan hem om van deze grote selectie een kampioensteam te vormen. De eerste testen heeft de coach doorstaan. Een slippertje tegen DVO/Accountor (19-17) doet niets af aan de ruime overwinningen op DeetosSnel (23-14), Dalto/Klaverblad Verzekeringen (14-32) én TOP (29-21). Ook werd het oefentoernooi in Delft, het Fortuna Korfbal Spektakel, gewonnen door Fortuna in de finale met 25-18 te verslaan.

Met die cijfers is niets mis, maar het kan nóg overtuigender. Met dit spelersmateriaal mag er ook wel wat verwacht worden van PKC. Ieder jaar lijkt de ploeg weer sterker te worden. Ze moesten weliswaar afscheid nemen van Anita de Ridder en Johannis Schot, maar Marijn van den Goorbergh werd aangetrokken van DVO. De basis van de afgelopen jaren staat nog steeds, maar de jeugd begint er meer en meer aan te komen. Arjen van Houwelingen (20 jaar) en Sanne van der Werff (20 jaar) maken genoeg minuten, Zita Schröder (22 jaar) bemachtigde vorig jaar al een basisplek en verder keerde Mark Klop (20 jaar) terug na een tussenjaar bij HKC.

De keuze is groot voor Hulzebosch, het is boeiend om te zien hoe hij het luxeprobleem aan de herenzijde gaat oplossen. Ervan uitgaande dat Richard Kunst, Laurens Leeuwenhoek en Olav van Wijngaarden een vaste basisplaats hebben, moeten Van den Goorbergh, Danny den Dunnen en Van Houwelingen vechten om de laatste basisplek.

Het lijkt dus vooral een kwestie van ‘de poppetjes op de juiste plek zetten’. Want we hoeven niet per se iets anders te verwachten van PKC ten opzichte van de vorige jaren. “Het maakt qua naam niet uit wie er voor de groep staat, spelers hoef je ook niet veel bij te brengen. Je probeert met vertrouwen en plezier het hoogste niveau te halen. Het gaat om accenten. Wat die accenten zijn? We gaan meer pressie geven, overal vol gas. Elke bal moet je zien als ‘testmoment’. Ook in wedstrijden als we ver voor staan, moeten we zorgen dat we alles blijven geven. Op die manier proberen we te voorkomen dat we niet uit te schakelen zijn, want op het einde moeten we er staan.”

Hulzebosch voelt zelf geen druk, ondanks de prijzendroogte bij PKC. “Druk vind ik alleen maar mooi. Ik hou van winnen, als coach is er niks mooier om met de ploeg kampioen te worden. Je omcirkelt een datum en daar werk je naar toe. Iedereen wil heel graag en werkt er hard voor.”

Datum: 6 november 2018 - 14:00 uur