Korfbal League Uitgelicht: TOP

Korfbal League

Op 9 november barst het geweld weer los en als gebruikelijk staan de finalisten van vorig jaar direct lijnrecht tegenover elkaar, TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek ‘trappen’ af voor een nieuw seizoen van de Cashback World Korfbal League. Hoog tijd om alle ploegen onder de loep te nemen. In het laatste deel: TOP/SolarCompleet.

Vorig jaar beleefden de Sassemers weer zo’n typisch ‘TOP-seizoen’, pieken op het juiste moment. Voor de derde keer op rij. Want voor de derde keer op rij was men niet de sterkste in de reguliere competitie. TOP maakte het allemaal goed in de play-offs, door twee keer betrekkelijk eenvoudig – Blauw-Wit stribbelde alleen in de tweede ontmoeting wat tegen – te winnen van de Amsterdammers. In de finale was Fortuna niet opgewassen tegen het ervaren TOP (24-20). Ongeslagen in de Ziggo Dome, geen ploeg die hen dat nadoet. Het verwachtingspatroon ligt daardoor voor dit jaar weer hoog, maar de ploeg van Jan Niebeek zal zich daar niks van aantrekken, de ploeg zal de tijd nemen om er weer te staan op het juiste moment.

Zonder legio internationals ging het nog vrij goed op het veld, alleen de laatste wedstrijd tegen concurrent PKC/SWKGroep ging pijnlijk met 29-21 verloren. Zoals ieder ander team was ook TOP aan het experimenteren en het zoeken naar samenstelling. Niet alleen dat, ook op coachgebied. Niebeek stond bij het tweede voor de groep, Ruben Boode en Frits Haan pakten het eerste op. Boode en Haan worden klaargestoomd om het stokje na het seizoen over te nemen van Niebeek, die dus zeer waarschijnlijk aan zijn laatste jaar bezig is bij de club uit Sassenheim. “Ik heb altijd per jaar verlengd. Natuurlijk, zes jaar TOP is een mooie tijd. Het is goed om elk jaar kritisch kijken, daarnaast weet iedereen mijn ambities. Daar wind ik ook geen doekjes om. Zoals het er nu naar uitziet, is dit mijn laatste jaar. Maar het blijft sport, hè”, blijft Niebeek toch enigszins mysterieus.

Wel heeft hij veel zin in het nieuwe seizoen, waarin TOP gewoon weer kanshebber is voor de winst van de Korfbal League. Het stoppen van Daniel Harmzen zal gevoeld worden in de groep, maar met de komst van Frank Mostard, Bastiaan Overwater en Roos Verheugt is de selectie er zeker niet op achteruit gegaan. “Nieuw elan, dat is lekker”, bevestigt Niebeek. Maar door de late terugkomst van de internationals heeft de coach een dag voor de start van de Korfbal League eigenlijk het gevoel dat ze middenin de voorbereiding zitten. “We zijn wel wat gewend met EK’s en WK’s, maar dit zat er wel heel kort op. We hebben zes trainingen en een oefenwedstrijd er opzitten. Het voelt alsof we nog aan het fundament moeten bouwen.”

En toch, met slechts vijf wijzigingen in de hele selectie moet TOP dus eigenlijk opnieuw beginnen. Niebeek legt uit: “De spelers zijn allemaal weer een jaar verder, dus de dynamiek binnen de ploeg verandert wat. De afstemming tussen elkaar is een continu proces. Het werkt niet om te zeggen: ‘vorig jaar deden we het zo, dus nu ook weer’. Tegenstanders kijken naar je, je moet je keer op keer blijven ontwikkelen.”

Daarvoor moeten spelers hongerig zijn. Als club en als speler wil je zeker prijzen pakken, maar na drie landstitels op rij kan er een vorm van gewenning of tevredenheid in opspelen. Maar ook dat zit wel goed, verzekert Niebeek. “Het perspectief van de prijs verandert altijd. Het gaat om de weg er naartoe. Er zitten namelijk zoveel factoren aan: tactisch, technisch, mentaal, fysiek en sociaal bijvoorbeeld. Die dingen bepalen hoe het uiteindelijke plaatje eruitziet. Links en rechts zullen we met wat teleurstellingen te maken krijgen, maar de vraag is dan hoe je er mee om gaat. Dat hebben we tot nu toe ieder jaar gedaan, nu is het kijken hoe het er dit jaar uitkomt. We zoeken de prikkels bij de ploeg om nóg ene stap te maken. Dat is uitdagend.”

Datum: 8 november 2018 - 16:00 uur